Vijeće EU-a u srijedu je poslalo Europskom parlamentu nacrt odluke o "punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj". To znači da će se ukinuti zračne, kopnene i pomorske granice s članicama Schengenskog prostora.


Za različite datume za ukidanje kontrola u zračnom prometu postoje tehnički razlozi.

Vezani članci Juan Fernando López Aguilar, predsjednik obora LIBE Uskoro konačna odluka o ulasku Hrvatske u Schengen: "Glasanje je u listopadu" Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 8 Na prijedlog Slovenije: EU u prosincu usvaja zaključke o spremnosti Hrvatske za šengensku zonu

U zračnim lukama u zemljama Schengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze za zrakoplove koje dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim zračnim lukama.

To se uvijek radi prilikom sezonskog pomicanja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u ožujku sljedeće godine, odnosno 26. ožujka.

Vijeće Europske unije poslalo je u srijedu nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj” u Europski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije.

U prijedlogu odluke kaže se također da se od 1. siječnja 2023. ukidaju sva ograničenja za korištenje Schengenskog informacijskog sustava (SIS).

Procedura odlučivanja o pristupu u Schengenski prostor predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU-a zatraži mišljenje Europskog parlamenta.

Istodobno članovi eurozone i Schengena

To mišljenje za Vijeće nije obvezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići. Odluka je o pokretanju postupka donesena je u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica EU-a.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU-u trebala istodobno postati članicom Schengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju