Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velika promjena

Hrvatska ulazi u Schengen: Objavljeno kad ćemo bez kontrole prelaziti granicu

Vijeće EU-a u srijedu je poslalo Europskom parlamentu nacrt odluke o "punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj". To znači da će se ukinuti zračne, kopnene i pomorske granice s članicama Schengenskog prostora.

Za različite datume za ukidanje kontrola u zračnom prometu postoje tehnički razlozi.

Pročitajte i ovo Dan na granicama kontrole na prijelazima VIDEO Pogledajte kako iz prve ruke izgleda prelazak granice sa Slovenijom i Italijom po novim pravilima Policijska kontrola na granici Policija na prijelazima Uživo s granice sa Slovenijom: "Stalno se primjećuje njihov dolazak i to je problem. Naravno da su Slovenci reagirali na svoj način"

U zračnim lukama u zemljama Schengenskog prostora potrebno je promijeniti izlaze za zrakoplove koje dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola. Isto treba napraviti i u hrvatskim zračnim lukama.

To se uvijek radi prilikom sezonskog pomicanja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je zadnja nedjelja u ožujku sljedeće godine, odnosno 26. ožujka.

Vijeće Europske unije poslalo je u srijedu nacrt odluke o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj” u Europski parlament uz popratno pismo predsjednici Parlamenta Roberti Metsoli u kojem se traži dostava mišljenja što je moguće prije.

U prijedlogu odluke kaže se također da se od 1. siječnja 2023. ukidaju sva ograničenja za korištenje Schengenskog informacijskog sustava (SIS).

Procedura odlučivanja o pristupu u Schengenski prostor predviđa da se prije konačne odluke Vijeća EU-a zatraži mišljenje Europskog parlamenta.

Istodobno članovi eurozone i Schengena

To mišljenje za Vijeće nije obvezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići. Odluka je o pokretanju postupka donesena je u srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica EU-a.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU-u trebala istodobno postati članicom Schengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene