Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jave se tek kad odrastu

Kako bi zaštitili djecu od seksualnog zlostavljanja trebamo stroži zakon: ''Loše je i da se osoba, koja je kazneno gonjena, nakon nekog vremena briše iz registra''

Aktualno Galerija Dubravka Nemarnik - 1 Dubravka Nemarnik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubravka Nemarnik - 3 Dubravka Nemarnik - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubravka Nemarnik - 2 Dubravka Nemarnik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Bolšec Oblak Galerija 1/4 >>
Hrvatsku je šokirao slučaj o kojem je izvijestilo županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, a koje je pokrenulo istragu zbog sumnji da je 24-godišnjak spolno zlorabio djevojčicu mlađu od 15 godina.

Riječ je o mladiću koji je radio kao voditelj Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije. Nadbiskupija se ispričala, a postavilo se pitanje kako i treba li poslodavac provjeriti zaposlenike kako bi se spriječile ovakve situacije kod zanimanja koja imaju veze s djecom. Postavlja se pitanje kako zaštititi djecu od pedofila.

''Poslodavac nema obvezu tražiti potvrdu iz registra. To je njegova dobra volja'', kazala je Dubravka Nemarnik iz udruge ''Ruka'' za Dnevnik Nove TV u razgovoru s reporterkom Martinom Bolšec Oblak.

Svi moramo donijeti potvrdu o nekažnjavanju, no ona je različita od potvrde koja pokazuje je li se prije vodio postupak protiv neke osobe. ''Loše u svemu tome je i da se osoba, koja je kazneno gonjena, nakon nekog vremena, briše iz registra.''

Mišljenje udruge Ruka je da se zakon treba mijenjati. ''On bi trebao biti stroži i trebalo bi obvezati poslodavca da traži potvrdu jer se radi o najosjetljivijima - djeci'', ističe Nemarnik.

Dodaje da im se djeca ne javljaju, već najčešće roditelji. ''Javljaju se vrlo često ljudi koji su prošli kroz neku vrstu seksualne torture, a sada su odrasli ', rekla je Nemarnik.

Pročitajte i ovo Princ Andrew (Foto: Getty Images) Veliki skandal! Zbog izgleda i kraljevskog statusa žene su nekad ludjele za njim, a šuškalo se i da ljubi Hrvaticu, no danas je jedna od najomraženijih osoba na svijetu

Pročitajte i ovo Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prijetio da će je ubiti Monstrum iz BiH: Kćerki slao fotografije genitalija i gnjusne poruke

Seksualno ponašanje kod djece, ističe Nemarnik, se vidi u vrtiću, školi. ''Djeca ne pričaju o tome, ali se ponašaju kako su naučili kroz tu vrstu traume'', napominje.

Napominje da nije nikada kasno za javiti se psihologu. ''Zaliječiti rane vjerujem da se mogu, ali trauma nikada neće biti potpuno otklonjena. Ono što žrtva uvijek osjeća je da je djelomično ona tome pridonijela i da je kriva. I zlostavljač je osoba koja je natjera da se ona tako osjeća'', pojašnjava Nemarnik.

Dodaje da se osjećaju posljedice na odnosu na druge ljude, ali i u odnosu na vlastitu obitelj. ''Kad osoba dođe u neke godine - pokuša izvršiti suicid, takve ljude se stigmatizira. Na krivi način ih se tretira i njima svakako treba pomoć'', zaključila je Nemarnik.

 

 

Više o zaštiti djece od pedofila pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene