Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učenici, žrtve sustava

PRVACI U ROBOTICI A nemaju novaca za natjecanje u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osvajanjem prvog mjesta na državnom natjecanju u robotici učenici Srednje škole Ludbreg izborili su plasman na svjetsko prvenstvo u Leipzigu. No za odlazak na natjecanje treba im novaca.

Učenici Srednje škole Ludbreg pobjedom na državnom natjecanju u robotici, RobocupJunior Ludbreg Open 2016, osigurali su nastup na svjetskom prvenstvu u Leipzigu. Za sudjelovanje u natjecanju potrebno im je 50.000 kuna, koje, kako napominje ravnatelj škole, još uvijek nisu uspjeli skupiti.

Pročitajte i ovo PR Oglas Robotika, a ne motika Ilustracija U Ludbregu Muškarci napali ženu u kafiću: Kad se oslobodila, uslijedio je preokret

'Skupljamo i dalje, borimo se. Nadamo se da ćemo skupiti još 50.000 kuna koliko je potrebno da naši učenici odu na svjetsko prvenstvo u Leipzig', rekao nam je ravnatelj Srednje škole Ludbreg, Josip Zdelar.

Nakon osvajanja prvog mjesta na državnom natjecanju s tvrtkom Rimac automobili potpisali su ugovor u kojem se ova tvrtka obvezala na isplatu pomoći u iznosu od 5.000 kuna.

No, ovim srednjoškolcima potrebno je mnogo više. Kao domaćin drugog kola natjecanja - RobocupJunior Ludbreg Open 2016. izdvojili su 30.000 kuna koje su prikupili dobrovoljnim donacijama, no za odlazak u Leipzig trebat će im još 50.000.

'Ukupni troškovi natjecanja iznose 90.000 kuna, a mi smo do sada skupili oko 40.000 kuna', rekao je ravnatelj Zdelar.

Svjetsko prvenstvo u robotici, za koje je plasman izborila ekipa od 5 učenika, održava se 30. lipnja. Kotizacija za natjecanje iznosi 140 dolara (935 kuna) po učeniku i dodatnih 140 dolara po ekipi.

'Najveći donatori su Rimac automobili i HBOR, a trenutno smo u pregovorima s tvrtkom Ducati koja bi mogla biti naš glavni sponzor. Tako bi na natjecanju u Leipzigu naša ekipa nosila njihovo ime', kazao nam je ravnatelj te dodao da su dodatna sredstva tražili i od ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, no ona im, za sada, nisu odobrena.

'Doslovno morate kucati od vrata do vrata. Teško je, no još uvijek se nadamo i želimo vjerovati da će naši učenici predstavljati Hrvatsku i našu školu na ovakvom prestižnom svjetskom natjecanju', kazao je ravnatelj te dodao kako se zahvaljuje privatnim gospodarstvenicima koji su im donirali sredstva u manjim iznosima.

Više o akciji skupljanja sredstva za odlazak ludbreških učenika na svjetsko prvenstvo u robotici u Leipzigu možete pronaći na stranicama Srednje škole Ludbreg ili kontaktirati ravnatelja na e-mail: ravnatelj@ss-ludbreg.skole.hr, telefon: 042/421 790.

RoboCup je vodeće i najraznovrsnije natjecanje za inteligentne robote i jedan od najvažnijih svjetskih tehnoloških događaja za istraživanje i obuku koje je pokrenuto 1997 godine. - Svjetsko prvenstvo robota kombinira različite interdisciplinarne izazova iz robotike, umjetne inteligencije, informatike, kao i elektrotehnike i strojarstva

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene