Planovi zaklade Ana Rukavina (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Planovi zaklade Ana Rukavina (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U Zakladi Ana Rukavina i nakon velikog koncerta puno je posla. Više od 200.000 poziva omogućilo je Zakladi planiranje nove akcije. Otkrili su nam na što će se sve potrošiti prikupljeni novac.


Tijekom izravnog prijenosa koncerta na Novoj TV 200.000 poziva donijelo je čak 1,25 milijuna kuna.

"To je stvarno veliki, veliki uspjeh i to samo od telefonskih poziva", kaže Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Možete, da podsjetimo, zvati sve do 31.12.2016 godine na broj 060 9000. Cijena poziva iznosi 5kn ( PDV), a pozivi će biti omogućeni tijekom cijelog prosinca.


Sad novac treba pametno rasporediti. Dio će ići na 30 novih akcija koje će se iduće godine provesti diljem zemlje.

"Sredstva prikupljena humanitarnim koncertom trošimo i na medicinski materijal koji nam je potreban za akcije upisa u registar- To su epruvete, igle, rukavice, vata, alkohol", kaže Marija Stapar iz Zaklade.

Od prikupljenog novca dio se planira izdvojiti i za nabavu staničnog separatora za KBC Zagreb. "Jedan suvremeni aparat koji ozračuje te stanice i koji će služiti za sve one koji su transplantirani od nesrodnog darivatelja i koji će služiti i za komplikacije kod liječenja", kaže Rukavina.

No, taj uređaj vrlo je skup. Gospođa Marija se nada da će ministar financija Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković ispuniti svoje obećanje te da će država pomoći Zakladi.

"Da se pokuša iznaći da Vlada donese odluku iz fonda igara na sreću ili nečega da nam donira kako bi mogli nabaviti taj stanični separator", kaže Rukavina.

Pomoći će se i rad tima koji istražuje područje mijelodisplastičnog sindroma kako bi se unaprijedilo liječenje oboljelih.

Naći će se nešto novca i za stipendiranje mladih liječnika. Specijalizantica Ana Zelić Kerep uskoro odlazi u Ameriku. Za to su zaslužne prošlogodišnje donacije.

"Očekujem da ću naučiti nove metode istraživanja, da ću vidjeti koji su sada trendovi u znanosti, očekujem da ću sudjelovati u stvaranju novih saznanja i na kraju ću sve to vratiti u Hrvatsku", kaže Zelić Kerep.

A u Hrvatskoj nedostaje stručnjaka za transplantaciju matičnih stanica krvi iz pupkovine. Pa je i to u planu.

"Nadamo se da će jedan krenuti liječnik i to u Europu, ja duboko vjerujem da će to biti Köln", kaže Rukavina.

Za kraj iznimno uspješne godine za Zakladu, Trg Trnsko bit će preimenovan u Trg Ane Rukavine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr