Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjena od ožujka 2015.

U Hrvatsku stiže tableta za pobačaj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje žele izvršiti pobačaj, od početka sljedeće godine moći će to učiniti pomoću tablete.

Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka, dr. Herman Haller, izjavio je za Jutarnji list kako je u tijeku završna faza pregovora o uvozu lijeka RU 486, koji se koristi za pobačaje, u Hrvatsku.

Ovaj lijek dosad nije bio registriran u našoj zemlji i to je razlog zbog kojeg se medikamentozni pobačaj ne obavlja. S obzirom da se lijek koristi u EU, s našim ulaskom u tu tvorevinu počele su se razmatrati i pravne mogućnosti uvoza tog lijeka u Hrvatsku.

I tako su pravnici pronašli način za uvoz. Lijekovi bi u Hrvatsku trebali uskoro stići preko jedne veledrogerije i najkasnije u ožujku 2015. godine mogli bi se početi obavljati pobačaji na taj novi način, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Prosvjed za pravo na pobačaj u Francuskoj Čeka se konačna odluka Hoće li pravo na pobačaj po prvi put ući u ustav jedne države? Reformu podržava 85 posto stanovništva Ilustracija Provjerite zalihe HALMED poslao upozorenje: Privremena obustava nekoliko serija lijeka

Ministarstvo će u svim bolnicama omogućiti obavljanje pobačaja

Za razliku od susjedne Slovenije, u kojoj se pobačaji obavljaju putem tih lijekova, u Hrvatskoj je zaživjela jedino metoda vakumske apiracije kojom se čisti sadržaj maternice.

Ovom tabletom za pobačaj, koja se može uzeti najkasnije do 7. ili 8. tjedna trudnoće, izazivaju se kontrakcije maternice. Žena uskoro počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati.

Pobačaj je praćen grčevima sličnim onima kod menstrualnog ciklusa, a blego krvarenje može potrajati do dva tjedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene