Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene koje žele izvršiti pobačaj, od početka sljedeće godine moći će to učiniti pomoću tablete.


Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka, dr. Herman Haller, izjavio je za Jutarnji list kako je u tijeku završna faza pregovora o uvozu lijeka RU 486, koji se koristi za pobačaje, u Hrvatsku.

Ovaj lijek dosad nije bio registriran u našoj zemlji i to je razlog zbog kojeg se medikamentozni pobačaj ne obavlja. S obzirom da se lijek koristi u EU, s našim ulaskom u tu tvorevinu počele su se razmatrati i pravne mogućnosti uvoza tog lijeka u Hrvatsku.

I tako su pravnici pronašli način za uvoz. Lijekovi bi u Hrvatsku trebali uskoro stići preko jedne veledrogerije i najkasnije u ožujku 2015. godine mogli bi se početi obavljati pobačaji na taj novi način, piše Jutarnji list.

Vezani članci Predrag Fred Matić izvjestitelj Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju Slika nije dostupna Umro nakon što je popio tabletu zajedno s ambalažom!

Ministarstvo će u svim bolnicama omogućiti obavljanje pobačaja

Za razliku od susjedne Slovenije, u kojoj se pobačaji obavljaju putem tih lijekova, u Hrvatskoj je zaživjela jedino metoda vakumske apiracije kojom se čisti sadržaj maternice.

Ovom tabletom za pobačaj, koja se može uzeti najkasnije do 7. ili 8. tjedna trudnoće, izazivaju se kontrakcije maternice. Žena uskoro počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati.

Pobačaj je praćen grčevima sličnim onima kod menstrualnog ciklusa, a blego krvarenje može potrajati do dva tjedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook