Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled parkova u Hrvatskoj

NAKON TRAGEDIJE NA PLITVICAMA Jesu li turisti sigurni u našim nacionalnim parkovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U otočnim nacionalnim parkovima - na Brijunima, Kornatima i na Mljetu ističu da nemaju većih problema u nadzoru i provođenja mjera sigurnosti posjetitelja.

Tragična pogibija slovačke turistkinje u Nacionalnom parku Plitvička jezera otvorila je pitanje nadzora posjetitelja u osam hrvatskih nacionalnih parkova, u kojima ističu da se pridržavaju svih propisanih sigurnosnih mjera pa je u posljednjih pet godina u svima zabilježeno tek sedam smrtnih slučajeva.

Pročitajte i ovo Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera (Foto: Dnevnik.hr) Komentar Dubravke Blaško Ovo nije priča o seksu ili nogometu, već o pravoj, tvrdoj "zidarskoj" pljuski i sramoti za sve nas Tomislav Kovačević i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Negativne strane ljepote Plitvica Ravnatelj Plitvičkih jezera: "Nema govora o istjecanju fekalija u jezera, a gradnju apartmana ćemo staviti pod kontrolu"

Kroz nacionalne parkove Plitvička jezera, Krka, Brijuni, Kornati, Paklenica, Sjeverni Velebit, Risnjak i Mljet u posljednjih je pet godina prošlo oko 11 milijuna posjetitelja, a život je, uz Slovakinju na Plitvicama, izgubilo troje posjetitelja na Paklenici te po jedan na Krki i Kornatima. Osim njih, stradao je i jedan djelatnik Nacionalnog parka Brijuni.

Slovakinja na Plitvicama stradala zbog ignoriranja upozorenja

Pogibija slovačke turistkinje, koja je u ponedjeljak u obilasku Donjih jezera u Nacionalnom parku Plitvice pala u kanjon s visine od sedamdeset metara, tragična je posljedica ignoriranja upozorenja o sigurnosti i kretanju unutar označenih ruta, ističu u NP Plitvička jezera, najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku u kojem ove godine očekuju rekord - više od 1,2 milijuna posjetitelja, gotovo polovicu od rekordnih 2,5 milijuna posjetitelja svih hrvatskih nacionalnih parkova koliko se očekuje ove godine.

TRAGEDIJA NA PLITVICAMA Žena (54) pala s vrha kanjona u jezero i poginula

"Izuzetno nam je žao zbog ove tragedije, ali ističemo da se ona dogodila isključivo zbog skretanja posjetitelja s označene rute i nepoštivanja znakova upozorenja", kazao je glasnogovornik Plitvičkih jezera Ognjen Borčić. Prema njegovim riječima, nesreće u nacionalnom parku događaju se zbog neodgovornog ponašanja posjetitelja, kojih je ovih dana u prosjeku dnevno više od 10.000 i koje na osam ruta razgledavanja na 30.000 hektara parka nadziru vodiči, ali i nadzornici, odnosno čuvari prirode - njih desetak u dvije smjene.

"Tražimo način da povećamo broj nadzornika, ali zbog zabrane zapošljavanje u javnim ustanovama prisiljeni smo bolji nadzor posjetitelja osigurati kroz angažiranje ostalih djelatnika u Nacionalnom parku, uključivši i sezonske djelatnike kojih je ove godine angažirano čak 348", kazao je Borčić. Dodao je da bi veći broj čuvara prirode ipak povećao sigurnost posjetitelja, ali da je odluka o njihovu zapošljavanju isključivo na razini države.

U drugom najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku Krka, u kojem prosječno dnevno imaju više od 2.200 posjetitelja i ove ih godine očekuju rekordnih 800.000, ističu da u tijeku ljetne sezone imaju potrebu za povećanim brojem nadzornika, ali i da samoinicijativno provode mjere za povećanje sigurnosti posjetitelja.

Svi djelatnici NP Krka koji rade na terenu, a među kojima su informatori, vodiči, recepcionari, kontrolori ulaza i drugi, brinu o sigurnosti posjetitelja. Unutar službe zaštite ustrojen je odsjek nadzora s 18 čuvara prirode raspoređenih po cijelom parku, koji posebno paze na kretanje i sigurnost posjetitelja. U odsjeku nadzora zaposleni su još i čuvari rampe koji reguliraju promet, noćni čuvari, vatrogasci te čuvari kupališta, ističu u NP Krka. Dodaju i da je zbog povećanih mjera sigurnosti posjetitelja smanjen broj nezgoda te da su u posljednjih pet godina imali samo jedan smrtni slučaj kada je biciklist preminuo nakon što mu je pozlilo za vrijeme vožnje biciklističkom stazom Skradin - Skradinski buk.

Paklenica jedina surađuje s HGSS-om

Najbolja organizacija službi za nadzor i sigurnost posjetitelja je, prema svemu sudeći, u Nacionalnom parku Paklenica u kojem ističu i da su jedino zaštićeno područje koje ima potpisan ugovor o stalnom dežurstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS).

"U Nacionalnom parku Paklenica ukupno su zaposlena 42 djelatnika, računajući sezonske zaposlenike i dvije osobe preko student servisa. Od tog broja zaposlenih je pet nadzornika, s tim da u prihvatu i provođenju mjera zaštite i sigurnosti posjetitelja sudjeluju i djelatnici tehničke službe i službe prezentacije, njih ukupno 25", ističe ravnatelj Zlatko Marasović. Dodaje da su u posljednjih pet godina u NP Paklenica smrtno stradale tri osobe, dvije na penjalištu te jedna na pustolovnoj utrci.

S druge strane, u otočnim nacionalnim parkovima - na Brijunima, Kornatima i na Mljetu ističu da nemaju većih problema u nadzoru i provođenja mjera sigurnosti posjetitelja.

Hrvatska ima predstavnika na popisu 27 nevjerojatnih čuda prirode

"Naš posjetiteljski program je tako organiziran da traje četiri sata i cijelo vrijeme vodič je s grupom. Zaposleno je 13 vodiča i oni su ti koji na prvom mjestu brinu o posjetiteljima. U Nacionalnom parku Brijuni zaposleno je i deset čuvara prirode i osam vatrogasaca koji provode preventivne mjere za zaštitu ljudi i prirode", ističu u NP Brijuni, gdje posljednjih pet godina nije bilo stradvanja posjetitelja, ali je jedan djelatnik Parka poginuo u nesreći na brodu uzrokovanoj velikim nevremenom.

U NP-u Kornati kažu da je u provođenju mjera sigurnosti izravno angažirano šest čuvara prirode i devet ostalih zaposlenika, ali da je bez obzira na njihov stalni angažman teško nadzirati otočno zaštićeno područje otvoreno za sve posjetitelje s brodicama. Prema riječima ravnatelja NP-a Kornati Josipa Zanze, ove godine na području Parka imali su jedan smrtni slučaj kada je posjetitelj na plovilu doživio srčani udar, pao u more i preminuo, a za jednim posjetiteljem bila je pokrenuta potraga u kojoj su aktivno sudjelovali čuvari prirode.

U NP Mljet ističu da za provođenje mjera sigurnosti i zaštite posjetitelja brine 22 zaposlenika (nadzornici, čuvari i vatrogasci), te da u zadnjih pet godina nije bilo evidentiranih ozljeda ili smrtnog stradavanja posjetitelja.

U planinskim nacionalnim parkovima Risnjak i Sjeverni Velebit angažirano je devet, odnosno pet čuvara prirode i ostalih zaposlenika na provođenju mjera nadzora i sigurnosti posjetitelja, a prema podacima uprave tih nacionalnih parkova u posljednjih pet godina ni jedan posjetitelj nije stradao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene