Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast uz radničke suze

Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

Aktualno Galerija Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 1 Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 3 Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Radnice Orljave odlaze na burzu - 1 Radnice Orljave odlaze na burzu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +8 Radnice Orljave odlaze na burzu - 2 Galerija 1/13 >>
Požeška Orljava, ali i krapinska Kotka. U posljednja dva mjeseca ključ u bravu stavile su čak dvije tekstilne tvornice, a više od pet stotina, uglavnom radnica, ostalo je bez posla. Nastavak je to propadanja nekad snažne domaće tekstilne industrije s više od stotinu tisuća radnika.

"To je moja otpremnina za 28 godina staža“, u očaju je kazala sada bivša zaposlenica Orljave Mirela Bonić dok je odlazila iz tvornice noseći kutiju sa svojim stvarima.

Pročitajte i ovo Prosvjedni skup radnica Orljave - 4 Stižu ili na razgovor ili na prosvjed Bivše radnice Orljave traže sastanak s Bačićem: "Očekujemo da nam daju naše. Ništa drugo" Bivše radnice Orljave još čekaju isplatu - 2 traže pet otpremnina Agonija zaboravljenih radnica Orljave: "Morat ću živjeti od milosti obitelji", "Ne znamo što oni misle i što se čeka"

Oko 170 radnica Orljave će morati u potragu za novim poslom, a ista je sudbina i 360 radnica krapinske Kotke, gdje su u lipnju također odlučili staviti ključ u bravu.

"Sljedećih godinu dana mislim da će polako kompletno zatvoriti tvornicu, ono što se oni nadaju da bi možda mogli opstati s nekih do stotinu ljudi, ali to je vrlo upitno“, smatra predsjednik Sindikata tekstila Nenad Leček.

A zgrada jednog od simbola tekstilne industrije, Kamenskog, izgleda lošije nego kuće u Petrinji. Do rujna će biti do temelja srušena, a jednakom brzinom ruši se i broj radnika u tekstilnoj industriji. Samo ove godine bez posla je ostalo njih više od pet tisuća.

Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Radnice Orljave odlaze na burzu - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tekstilne gigante ispraćaju ženske radničke suze

Nema više Orljave, Kotke, Nade Dimić, DTR-a, Dalmatinke, MTČ-a, Kamenskog. Godinama već ženske radničke suze ispraćaju nekad gigante tekstila. U tehničkom muzeju imaju poseban dio posvećen slavnim danima tekstilne industrije u kojoj je još devedesetih u Hrvatskoj radilo oko 120 tisuća radnika, a danas svega dvadeset tisuća. Nekad su stare reklame sačuvane u muzeju bile hit, no danas je to potpuno druga priča.

Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Varteks, Jadran čarape, Čateks, Galeb. Među rijetkim su preživjelima. I varaždinska odijela jedva su preživjela, i to zato što su se sa šivanja za svjetske brendove prebacili na modu.

"Fokusirali smo se na razvoj vlastitog brenda, a prvenstveno kroz hrvatski dizajn, hrvatskih dizajnera koji su top kvalitete. Turska, Bugarska, Rumunjska, Bangladeš i tu Hrvatska nema što konkurirati u cijeni rada“, poručio je predsjednik uprave Varteksa Tomislav Babić.

Iscrpljene žene koje ne znaju što dalje

Dane i noći provodile su uz šivaću mašinu na granici minimalca, ali na kraju ipak izgubile utrku s Dalekim istokom.

"To su žene koje su zraubane od 20 godina rada, imaju 50 godina. One nisu niti za mirovinu, a vrlo su teško zapošljive“, zaključio je Leček.

Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Zato sindikalci traže pomoć u njihovu zapošljavanju jer, tvrde, osim pozitivnih iznimaka, domaća tekstilna industrija ide svojem kraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene