Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ročište u ponedjeljak

Supruga policajca kojeg su kolegice optužile za seksualno uznemiravanje: "Znam da definitivno nije napravio ništa kriminalno"

Aktualno Galerija +0 Supruga policajca Galerija 1/1 >>
U Dubrovniku se održao prosvjed u znak podrške načelniku postaje granične policije Gruda.

Okupljanje su inicirali prijatelji, obitelj i dio kolega koji smatraju kako je načelnik izložen javnom linču. Protive se javnoj osudi policajca i prije nego što mu je dokazana krivnja. Protiv njega se vodi postupak zbog sumnji na nedolično ponašanje nakon što je unutarnja kontrola utvrdila da su utemeljene anonimne prijave četiriju policijskih službenica. Prosvjed je održan ispred prostorija policijske postaje Dubrovnik. Okupilo se više od 100 ljudi; članova njegove obitelji, prijatelja i kolega.

"Znam da definitivno nije napravio ništa kriminalno, nikakvo zlo niti namjeru, niti riječ, niti djelo. Zadnjih mjeseci svjedok sam da trpi razne anonimne prijave da bi ga se maknulo s mjesta'', izjavila je njegova supruga Arnaudija.

Uz suprugu, podrška mu je i brat Goran. ''Brat je sto posto nedužan. To mogu garantirati ja i svi ljudi. Pogledajte koju podršku javnosti ima'', kazao je Goran.

Na Facebooku je pokrenuta grupa potpore, a načelnici dviju najjužnijih općina pozivaju na presumpciju nevinosti. Javnoj osudi protive se i okupljeni. Sve je počelo prošle godine nakon što je četiri anonimne prijave primila pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Rezultiralo je to nadzorom unutarnje kontrole MUP-a. Ustanovili su, kaže Ljubičić da se radi o elementima seksualnog uznemiravanja, a u takvim slučajevima, naglašava, počinitelj mora biti fizički razdvojen od žrtve.

Policajac nije suspendiran, iz dubrovačke policije ne otkrivaju razlog, pozivaju se na postupak koji tek počinje. ''Smatramo kako bi se iznošenje bilo kakvih okolnosti, na kojima se temeljila odluka načelnika policijske uprave, moglo tumačiti kao utjecaj na daljnji tijek postupka, odnosno konačnu odluku nadležnog disciplinskog suda'', stoji u priopćenju policije.

''To je sad stvar procedure i onih koji su za to nadležni, ali sankcija mora biti, naravno moraju se utvrditi i sve okolnosti, ali mislim da su već one barem u jednom dijelu utvrđene, koliko mi je kazao glavni ravnatelj'', rekao je ministar Davor Božinović.

MUP je potvrdio kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni te da se protiv načelnika vodi još od studenog prošle godine disciplinski postupak.

Rasprava u ponedjeljak

U ponedjeljak počinje rasprava na prvostupanjskom sudu u Splitu. Bit će saslušani okrivljenik i svjedoci. Rasprava može i ne mora završiti sutra. Najgora kazna može biti prestanak državne službe, objasnio je za Dnevnik Nove TV, Zoran Bobić, glavni povjerenik Sindikata policije Hrvatske PU Dubrovačko-neretvanske. Kazao je kako još ništa nije dokazano i ponovio da se cijeli postupak tek treba provesti. 

Na pitanje je li on znao za slučaj, odgovorio je: "Kao sindikat smo bili upoznati sa nekim određenim događanjima, ali sa ovim konkretno ne", rekao je. 

Policija je rekla i kako će provesti radnje vezano za okupljanje na prosvjedu jer se okupilo više od 25 osoba što je protivno mjerama. Osoba koja je sve organizirala, mogla bi biti prijavljena. Pojavila se i informacija o dijeljenju fotografija jedne od osoba koje su prijavile policajca. Policija je razgovara sa sve četiri djelatnice, kaže kako nisu doživjele nikakve neugodnosti u vezi s tim. 

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija - 4 SVE VIŠE PRIJAVA Lavina potresnih svjedočanstava o seksualnom zlostavljanju ukazala na veliki problem društva. Ministar Božinović o uznemiravanju policajki: ''Sankcija mora biti''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna #ženeujavnomprostoru Društvene mreže preplavljene traumatičnim ispovijestima žena: ''Neki dan me muškarac nasred ulice grabi za ruku i podiže mi haljinu''

"Netko tko ne zna činjenice iz samog predmeta prije samog postupka", izjavio je odvjetnik Dario Obradović.

Negira da je riječ o spolnom uznemiravanju, tvrdi riječ je o uzornom policajcu, koji je pak za kamere nedostupan. Slučaj je i u rukama dubrovačkog tužiteljstva koje se o svemu zasad ne oglašava. Prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH.

Više informacija možete pogledati u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene