Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Njihova je smrt potresla temelje hrvatske države'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas će se od Ive Pukanića na groblju u Velikoj Gorici u 16 sati oprostiti obitelj, prijatelji i suradnici. Brojni prijatelji, suradnici i članovi obitelji oprostili su se danas na komemoraciji od Ive Pukanića i Nike Franjića koji su prošlog tjedna ubijeni u Zagrebu.

 Uz zvuke pjesme 'Brothers In Arms' Dire Straitsa na komemoracije u Hypo centru prikazane su fotografije iz obiteljskih albuma novinara i suvlasnika tjednika 'Nacional' Ive Pukanića i marketinškog stručnjaka Nike Franjića, a u govorima njihovih suradnika istaknuto je kako su bili pošteni i časni ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema nasljednika Kakva tuga: Četiri mjeseca nitko s patologije nije preuzeo tijelo Splićanke, pokopale je bivše kolegice Slika nije dostupna Nema opasnosti od poplave Ukinute izvanredne mjere za velikogoričko područje

>> Više osoba na krim obradi zbog ubojstva Pukanića i Franjića

Izvršni urednik 'Nacionala' Mislav Šimatović ustvrdio je da je Pukanić bio veliko ime hrvatskog novinarstva i pokretačka snaga tog tjednika. 'Volio je satove i automobile ali je razotkrivao afere i do zadnjeg trenutka ostao je novinar', kazao je.

>>
Ubijeni Pukanić i Franjić

>> 'Atentat je dobro isplaniran i djelo je više osoba'

>> Policija objavila fotorobot ubojice Ive Pukanića

>> Policija BiH spremna pomoći u istrazi Pukanićeva ubojstva

Ljubica Šojat Kapusta kazala je za Franjića da je govorio ljudima sve u lice i nazivao stvari pravim imenom. Podsjetila je da je Franjić prošao sve frontove u Domovinskom ratu.

Bivši ministar vanjskih poslova i dekan Visoke novinarske škole koju je osnovala Pukanićeva tvrtka NCL Media group Mate Granić kazao je da je smrt Pukanića i Franjića potresla temelje države. Za Pukanića je rekao da će biti zapamćen kao hrabar istraživač, novinar, čovjek koji je imao brojna prijateljstva i koji je snažno utjecao na društveno-politički život.
'O njemu se često pisalo crno-bijelo ali ni najžešći kritičari nisu mu mogli poreći hrabrost, odlučnost i talent', kazao je te dodao da se Pukanić namjeravao više posvetiti školi, a suradnicima prepustiti vođenje NCL-a.

Puki žao mi je, trebali smo ti vjerovati Đurđa Adlešič Granić je naglasio da se Pukanić nikad nije odricao prijatelja, pa ni onda kad mu to nije odgovaralo.

Novinarka Zrinka Vrabac-Mojzeš kazala je da su se ubojstvom Pukanića novinari u Hrvatskoj po prvi put nakon rata susreli sa smrću.

'U zemlji u kojoj se ubijaju novinari nema slobode', ustvrdila je dodavši da je Pukanić imao moćne prijatelje i još moćnije neprijatelje te da je 'dirnuo u zlo, čijoj odmazdi nije bio dorastao'.

Po njezinim riječima, Pukaniću mnoge kolege nisu vjerovala kada je u travnju prijavio pokušaj njegova ubojstva.

Ubojstvo Pukanića i Franjića je upozorenje, prije svega nama novinarima, koliko su spremni oni s druge strane ukoliko treba nekog ušutkati, zaključila je.

Uz Pukanićevu kći Saru, novinare i suradnike redakcije 'Nacionala' među 300-tinjak okupljenih na komemoraciji je bila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič koja je u knjigu žalosti zapisala: 'Puki žao mi je, trebali smo ti vjerovati'.

Od ostalih osoba iz javnog života nazočili su Zoran Primorac, Duško Ljuština, Zdenko Duka, Ratko Maček, Alica Petrač, Dragan Primorac, Radimir Čačić, Boris Novković i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj William Montgomery koji je novinarima kazao da je Pukanić bio hrabar čovjek te da se nada da je ovo poziv na buđenje hrvatskoj Vladi da poduzme nešto protiv organiziranog kriminala.

Sprovod Ive Pukanića bit će u 16 sati na gradskom groblju u Velikoj Gorici. Očekuje se dolazak predsjednika Stjepana Mesića.

Niko Franjić bit će pokopan sutra u 13 sati na groblju Sv. Križ u Bošnjacima.

Ivo Pukanić i Niko Franjić poginuli su u četvrtak, 23. listopada, u eksploziji bombe koja je bila postavljena kraj Pukanićevog automobila u dvorištu ispred redakcije 'Nacionala'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene