Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tko je kriv?!

Tvrđava na Srđu se raspada: ''Ovo je ogledni primjer negativne prakse koja omogućuje različitim kokošarima nadzor nad najvrjednijim prostorima''

Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr)
Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić razgovara sa Đurom Caporom iz građanske uinicijative Srđ je naš o stanju tvrđave (Foto: Dnevnik.hr) Paula Klaić Saulačić razgovara sa Đurom Caporom iz građanske uinicijative Srđ je naš o stanju tvrđave (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Đuro Capor iz građanske inicijative Srđ je naš (Foto: Dnevnik.hr) Đuro Capor iz građanske inicijative Srđ je naš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Grafika Razvoj golf (Foto: Dnevnik.hr) Grafika Razvoj golf (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +6 Ravnateljica muzeja domovinskog rata Varina Jurica (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/11 >>
Tvrđava Imperial na Srđu u kojem je Muzej domovinskog rata u Dubrovniku se raspada. Za obnovu se ne može dobiti građevinska dozvola, a tvrtka Razvoj golf koja tvrđavu ima u koncesiji i koja ju je trebala obnoviti u arbitražnom je sporu s Republikom Hrvatskom. Što grad planira i do kada će tvrđava čekati obnovu, provjerila je Paula Klaić Saulačić.

Muzej Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal na Srđu na godinu obiđe oko 80 tisuća posjetitelja. Brojni misle kako je derutno stanje tvrđave namjerno, a ne rezultat gradskog nemara. U ratno vrijeme stanje tvrđave je bilo bolje nego danas, kažu iz Muzeja domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković Euforija u HDZ-u Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Svaka jača kiša stvara probleme, zbog prodora oborinskih voda muzejska građa je ugrožena istaknula je ravnateljica muzeja Jurica Turk. “Prisiljeni smo premještati građu u priručne depoe i sklanjati je dok ti zimski mjeseci ne prođu“, kaže Turk.

Tvrtka Razvoj golf tvrđavu je dobila u koncesiju 2009. godine. Trebali su je obnoviti, ali to se nikada nije dogodilo. Jer su sve osobe, pa tako i Razvoj golf, dužne poštovati zakone i sve radnje obavljati na temelju dozvola i odobrenja koja izdaju nadležna tijela, što u ovom slučaju znači da se ne može započeti obnova tvrđave Imperial bez prethodnog izdavanja građevinske dozvole.

"Priznajem, HDZ je bio u krivu"

Građevinska dozvola za obnovu Imperijala ne može se izdati jer je Grad 2013. iz prostornog plana izbrisao cestu koja vodi do Srđa i tvrđave te je izmjestio prema planiranom Golf resortu.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za sve krivi bivšeg gradonačelnika Vlahušića, iako je te godine HDZ digao ruku za istu odluku. “Ja sam tada bio u HDZ-u, ali nisam bio dio gradske organizacije HDZ-a tako da evo. Ne želim osuditi ničije odluke, no moja stranka je bila apsolutno u krivu“, priznao je Franković.

Gradonačelnik bi ispravio HDZ-ovu odluku. Kaže da će cestu u roku od pola godine vratiti u prostorni plan iako je već dvije godine na vlasti i to još nije napravio. “Onda će se steći svi uvjeti da koncesionar dobije građevinsku dozvolu i sukladnu ugovoru započne odmah obnavljanje ili se koncesija prekida, odnosno raskida i Dubrovnik natrag dobije tvrđavu“, dodao je Franković.

Tvrtka Razvoj golf poručuje kako žele obnoviti tvrđavu i ispuniti sve iz ugovora o koncesiji u isto vrijeme u Washingtonu vode postupak protiv Republike Hrvatske zbog nemogućnosti realizacije projekta Golf kompleksa na Srđu.

Arbitraža je sredstvo ucjene, Hrvatska Vlada je pokleknula

Od gradonačelnika smo čuli da tek slijedi vraćanje ceste u prostorni plan da bi se bilo što moglo raditi. No kako je krenulo, dok se to obistini sigurno će proći još nekoliko godina.

Đuro Capr, predstavnik inicijative Srđ je naš kaže kako su građani Dubrovnika svoje rekli još 2013. godine.

Godinama ste upozoravali na situaciju oko Srđa i protivili se projektu Golf kompleksa. Tko je po vama krivac za ovo današnje stanje, kada govorimo o cesti i tvrđavi?

Krivci su za aktualnu vlast sve prethodne gradske vlasti zajedno sa premijerima i vladama još od vremena Ive Sanadera, koji su svojim odlukama i pogodovanjima radili štetu gradu i pogodovali ovom projektu. Građani Dubrovnika su svoje rekli još 2013. Godine kada se 83% građana glasalo protiv ovog projekta. Danas bi ih, nakon svih ovih događaja, sigurno bilo puno više. Svi oni koji su vikali: “Ja sam za Golf!“ i dizali ruke za štetne odluke oni su bili svih ovih godina, podržavajući projekt, za brisanje ceste. Za isporučivanje obveze financiranja nove ceste za projekt na račun građana ili za ovo sramotno stanje u kojem se nalazi Muzej Domovinskog rata.

Vi tražite da grad raskine koncesiju za tvrđavu, zašto? Tko će je onda obnoviti?

Svi preduvjeti za raskidanje ugovora ispunjeni su još 2013., tada nisu ispunjene ugovorne klauzule. Mi smo još tada mogli imati obnovljen muzej Domovinskog rata i obnovljenu tvrđavu. To se nije dogodilo zbog toga što nitko u gradu nema hrabrosti da to konstatira i raskine koncesijski ugovor. Dubrovačke zidine u svega 10 dana mogu proizvesti dovoljno novca da se obnovi tvrđava, prema tome zaista je smiješno pitanje tko to može obnoviti.

Arbitraža je pokrenuta protiv države. Investitor tvrdi kako mu se onemogućava realizacija velikog projekta. Članovi vaše inicijative su bili na razgovorima s predstavnicima DORH-a koji zastupa državu, kakve su vaše informacije o postupku?

Porazgovarali smo, podijelili smo sa njima svoja saznanja o nezakonitostima, pogodovanjima i dijelili smo s njima svoju arhivu. Nažalost, arbitraža je sredstvo ucjene i Hrvatska Vlada je već pokleknula. Odmah po početku arbitraže premijer Andrej Plenković i njegova Vlada izdali su niz novih rješenja i dokumenata kojima se nastavlja pogodovanje ovom projektu. Prethodno su isti ti identični dokumenti proglašeni pravomoćno nezakonitim na Hrvatskim Sudovima.

Ovime se stvara jedna negativna praksa kojom se omogućuje različitim mešetarima zemlje, kokošarima prostorom, prepuštanje najvrjednijih i najljepših prostora od Istre do Konavala i Srđ je postao u tome ogledni primjer. Bez obzira što građani Dubrovnika, bez obzira što struka to mislila naći će se dovoljno štetnih ruku i neodgovornih političara koji će najvrjednije dijelove isporučivati mešetarima. Nažalost, DORH ne zanimaju motivi za sve te nezakonite odluke. On podržava stav Vlade da je sve bilo zakonito, pa što su onda uopće odlučivali hrvatski Sudovi?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene