Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Transparency: 'Imamo pravo znati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transparency International Hrvatska (TIH) danas je na konferenciji za novinare objavio početak kampanje "Imamo pravo znati" koja se provodi od 5. rujna do 15. listopada, a u sklopu koje će se promovirati Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o financiranju političkih stranaka.

Predstavljajući kampanju, predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović istaknuo je kako je njen cilj "senzibiliziranje javnosti" oko ta dva zakona koja TIH smatra "izuzetno značajnima za suzbijanje korupcije u našoj zemlji", kao i prikupljanje dovoljno potpisa građana da se stranke u Saboru "angažiraju oko unaprjeđivanja ova dva zakona".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GONG i TIH upozoravaju 'Država uskraćuje pravo na pristup informacijama' Slika nije dostupna Edukativna kapmanja Koje su osnovne značajke sukoba interesa?

Petrović je naveo da se kampanja provodi zbog nedostatne
informiranosti građana o ovim zakonima te zbog manjkavosti samih zakona. 

Kao primjer naveo je podatak da je Zakon o pristupu
informacijama izglasan još u listopadu 2003., da bi u anketi TIH-a - održanoj početkom kolovoza - na upit postoje li u Hrvatskoj propisi koji osiguravaju pravo na pristup informacijama s "da" odgovorilo samo 29,6 posto ispitanika.

"Već ta zastrašujuća brojka postaje još gora kad se uzme u obzir da čak 32,4 posto građana Hrvatske smatra da u ovoj zemlji ne postoje propisi koji omogućavaju pravo na pristup informacijama", upozorio je Petrović i ocijenio da bi sva "tijela javne vlasti trebala uložiti dodatne napore u promoviranje Zakona o pravu na pristup informacijama".

Vezano uz Zakon o financiranju političkih stranaka Petrović je kao ilustraciju naveo da su proteklih godina već početkom svibnja znali koliki su bili prihodi i rashodi svih parlamentarnih stranaka za prethodnu godinu. 

Ove godine, nakon što je stupio na snagu novi zakon, ostavljeno je na dobru volju strankama kada će objaviti svoje prihode i rashode, naveo je Petrović i ocijenio kako to nikako nije dobro "jer se smanjuje povjerenje građana u stranke, odnosno dovodi u pitanje njihov integritet".

Petrović je pozvao građane na potpisivanje peticije na
www.imamopravoznati.net ili na organiziranim potpisivanjima u svim većim hrvatskim gradovima. 

U sklopu akcije predviđeno je i obilježavanje Dana prava na pristup informacijama, 28. rujna u Zagrebu.

Nakon završetka kampanje, peticiju s potpisima predat ćemo svim relevantnim političkim strankama u RH, istaknuo je Petrović.

TIH u samoj akciji želi prikupiti i sredstva za njeno održavanje,
odnosno sredstva za praćenje rashoda stranka u predizbornoj kampanji. 

Donacije se, ističu, mogu uplatiti u svim poslovnicama Zagrebačke banke.

"Kako bismo promovirali Zakon o financiranju političkih stranaka objavit ćemo sve troškove naše kampanje. Isto tako objavit ćemo sve donacije veće od 50 kuna koje ćemo uspjeti prikupiti", rekao je Petrović pozivajući stranke da i one objave iznose donacija za predstojeću predizbornu kampanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene