Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOČEKAN PLJESKOM

Tomašević i formalno preuzeo upravljanje Zagrebom: "Financije nisu dobre, dobili smo izvješća na 2000 stranica"

Aktualno Galerija +0 Potpis Tomislava Tomaševića u uredu gradonačelnika Galerija 1/1 >>
Zagreb nakon 20 godina ima novog gradonačelnika. Tomislav Tomašević i formalno je preuzeo vlast. Izjavio je da financijsko stanje grada nije dobro, ali o brojkama nije želio govoriti.

Tomislav Tomašević postao je i formalno gradonačelnik Zagreba. Čin primopredaje vlasti, između obnašateljice dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević i novoizabranog gradonačelnika, počeo je nešto poslije 8 sati u Gradskoj upravi. Sastanak je trajao nešto više od dva sata.

Nakon sastanka novi gradonačelnik obratio se javnosti. 

"Završili smo sastanak o primopredaji. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan. Dobili smo oko 2000 stranica izvješća i trebat će nam neko vrijeme da to prođemo. Pričali smo o izazovima. Financijsko stanje nije dobro, postoje rješenja za to i time ćemo se odmah pozabaviti. Imat ćemo sastanke s pročelnicima, danas i s pročelnicom za financije. Svim zaposlenicima gradskih poduzeća i ustanova mogu reći da nas čekaju veliki izazovi, no mi smo optimistični", kazao je novi gradonačelnik. 

"Bit ćemo skromni, pristojni i na usluzi građanima", rekao je Tomašević nakon sastanka.  Upitan što znači kada kaže da financije nisu dobre, Tomašević je rekao da je dobio izvješće o proračunu za prošlu i ovu godinu te da financijska situacija u tom smislu nije dobra.

"To je jedan od najvećih izazova s kojima ćemo se susresti. Ne mogu vam odmah reći o gubicima i iznosima, jer i druge varijable treba uzeti u obzir", objasnio je. Vjeruje da do poskupljenja usluga u Zagrebu neće doći. "Postoje rješenja za to", uvjeren je. 

"Danas ćemo se dobar dio dana baviti financijama, a i cijeli vikend ćemo to proučavati. Trebat će nam neko vrijeme, ali brzo ćemo pohvatati konce i krenuti s radom", kazao je.

Što se tiče koalicije s SDP-om, rekao je da su razgovori u tijeku. 17. lipnja bit će konstituirajuća sjednica Skupštine, a svi će razgovori sa SDP-om biti gotovi do tada. Vjeruje da su izvješća koje su dobili dobro napravljena.

Sljemensku žičaru je ocijenio kao velikim problemom jer ne ostvaruje dobit niti sa subvencioniranom kartom. "Čekaju se nalazi revizije da je sigurna za korištenje i tiha. Ja nisam sretan što je ona ovakva kakva jest, ali bit će puštena u pogon. Najveći je problem što ona sad ne ostvaruje nikakve prihode", rekao je Tomašević i ponovo komentirao financijsko stanje grada. 

"Stanje doista nije dobro i to smo manje više znali, ali za sve to postoje rješenja. Nešto gore jest nego što sam očekivao, ali ne bih ni pretjerivao", napomenuo je.

Ponovio je da će imati razgovore sa svim pročelnicima, a na pitanje je li još koja ostavka pročelnika, osim Ivice Lovrića koji je svoju ranije ponudio, Tomašević je rekao da nije. "Što se tiče gospodina Lovrića to je situacija koja je već stupila na snagu. Uskoro ćete saznati novo ime pročelnika za obrazovanje". 

Tomašević se danas planira čuti s premijerom Plenkovićem. "Nadam se da ćemo se danas čuti i uskoro sjesti i razgovarati oko projekata važnih za Zagreb. Najavili smo i da želimo što skoriji sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Zagreba", istaknuo je. 

Još jedanput se ispričao za kašnjenje od nekoliko minuta. 

"Zahvaljujem se drugoj gospođi koja je izašla iz tramvaja i pomogla da se gospođa, kada je pala u nesvijest, dodatno ne ozlijedi. To je baš duh pomoći i solidarnosti koji krasi Zagreb i volio bih da ga krasi i dalje. Još jednom joj ovim putem zahvaljujem na tome, a isto tako zahvaljujem i Hitnoj koja je stigla za 15-ak minuta i nadam se, vjerujem da će biti dobro", rekao je Tomašević.

Kasnio nekoliko minuta: "Viša sila"

Tomašević je u zgradu Gradske uprave, zajedno sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom, došao tri minute poslije 8 sati. Pred Gradskom upravom je rekao da je kasnio jer je na tramvajskoj stanici u Savskoj ulici kod Cibone čekao Hitnu pomoć sa ženom kojoj je pozlilo. "Viša sila", objasnio je. 

Na pitanje kakav je osjećaj doći na preuzimanje dužnosti zagrebačkog gradonačelnika, Tomašević je odgovorio: "Osjećaj je dobar. Izjave će biti nakon primopredaje. Hvala vam još jednom i oprostite što ste čekali. Ovo nije praksa, nije da svaki dan naletite ovako na nekoga tko treba pomoć u gradu", kazao je. 

Dolazak u Gradsku upravu

Pavičić Vukičević Tomaševiću je predala izvješće o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba te planiranim i nedovršenim aktivnostima i projektima. Prva je to primopredaja vlasti u Zagrebu nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene