Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

SKUPLJANJE KOMUNALNOG OTPADA

Zagreb više neće biti ''kantograd'': Tomašević najavio novi sustav, pogledajte kako će izgledati

Račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu (PPD) podmireno, potvrdio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj tjednoj konferenciji za medije.

S predstavnicima Zagrebačkog holdinga - podružnice Čistoća gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je projekt ''Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu'' i projekt nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada, a nakon toga je sa svojim zamjenicima Lukom Korlaetom i Danielom Dolenec održao redovnu konferenciju za medije.



''Imamo mapirane stotine tisuća spremnika koji se nalaze na javnim površinama, a imamo više od 4.000 prijava za korištenje javnih površina i putem aplikacije možemo vidjeti gdje se to nalazi jednako kao i kakve će potrebe biti za odvoženjem otpada'', istaknuo je Tomašević predstavljajući projekt.

''Dizajn je osmišljen da bude nenametljiv, da se spriječi širenje neugodnih mirisa, a ideja je da ih je što manje po gradu i da što više suvlasnika ima iste bokseve što bi smanjilo i cijenu'', naglasio je gradonačelnik koji ne želi da Zagreb više bude ''kantograd''.



via GIPHY 

Više odvoza, više cijene?

Najavio je povećano odvajanje plastike - bit će stavljeno novih 5.000 spremnika za plastiku po gradu od 1000 litara, a odvoz će se povećati na jednom tjedno s time da se cijena odvoza neće mijenjati.

Pregovori su u tijeku i rok i dalje ostaje do 1. srpnja, poručio je te podsjetio da stvari ne idu preko noći već je potreban period tranzicije.

  • odvoz plastike ide jednom tjednom od idućeg tjedna
  • novi sustav naplate ide od 1. srpnja
  • građani će plaćati vrećice 2,4 i 8 kuna za standardizirane vrećice u trgovačkim lancima

via GIPHY

Kakve veze rat u Ukrajini ima s otpadom u Zagrebu?

Da se neki građani ne pridržavaju pravila odvajanja otpada, upozorio je Davor Vić, voditelj podružnice Čistoće, odgovarajući na pitanja novinara o problemima s odvozom otpada, kao i da postoje i drugi problemi: ''Mi smo odluku o projektu donijeli 24. veljače, na dan kada je počeo rat u Ukrajini, a to je usporilo i dovoz dijelova, tu su i dugovi bivše vlasti i molimo korisnike za razumijevanje''.

''Prelazak na ovakav sustav koji će u potpunosti individualizirati trošak, sustav vrećica je maksimalna individualizacija troška, znači nećete plaćati više ono što niste potrošili. Građanima je u cilju da imaju što manje bokseva, da imamo što više spremnika, da što više odvajamo, imat ćemo manje vrećica, i imat ćemo manje troška'', istaknuo je Vić.

''Što se tiče radnika, imamo tu određenih problema, to nije djelatnost koja je atraktivna, u reorganizaciji smo samog Holdinga. Od 400 radnika, samo pet ih je izrazilo da žele u komunalne radnike. Puko povećavanje radnika je u koliziji s ovom djelatnošću... Sada možemo ići u dodatno zapošljavanje, koliko ovi sadašnji radnici iskoriste svoje godišnje, kao i da malo osvježimo malo krv. Imamo oko 200 kamionona koji svakodnevno odvoze otpad, a u pet godina nije kupljen niti jedan. Ide se u obnavljanje voznog parka'', kazao je Vić.

via GIPHY 

''PPD se ponio nekorektno''

Tomašević je potvrdio da je Gradska plinara Zagreb Opskrba bila ovih dana blokirana, ali i da je to riješeno.

''Puštena je zadužnica od Prvog plinarskog društva (PPD) i dugovanje je podmireno pa je deblokirano. Riječ je o nekorektmnom potezu i mislim da je riječ o kršenju dogovora iz veljače jer u prosjeku je kašnjenje unatoč pola milijarde kuna dobitka. U petak je vlast predana, u ponedjeljak su potpisali ugovor s PPD-om po varijabilnoj cijeni i tako je nastao sav gubitak. Nije nikome prekinuta isporuka plina, kašnjenje prema PPD-u je u prosjeku 15 dana i unutar jednog dana je uplaćeno'', kazao je Tomašević objasnivši da je dug težak oko 40 milijuna kuna.

Podsjetio je da Opskrba posluje u gubitku od pola milijarde, zbog štetnih ugovora koje je bivšaUuprava potpisala nakon njihova dolaska za vlast. ''Dugoročno, to je neodrživo, ali još uvijek se pronalazi najbolje rješenje'', poručio je Tomašević.

''ZG Holding je stabilan, može izdržati i ovakve krize''

Iz Zagrebačkog holdinga pohvalili su se, a Tomašević potvrdio da je Holding zadržao Ba1 kreditni rejting sa stabilnim izgledima, prema ocjeni međunarodne agencije Moody`s.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna REPOVI I PLANOVI Moody's se oglasio o kreditnom rejtingu Zagrebačkog holdinga: Kakva ga budućnost čeka?

Kako se navodi u izvješću, kreditna ocjena Zagrebačkog holdinga potkrijepljena je snažnim financijskim i institucionalnim vezama s vlasnikom, Gradom Zagrebom, te strateškom ulogom Holdinga u izvršavanju komunalnih usluga u gradu Zagrebu. Stabilni izgledi odražavaju očekivanje agencije da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku Zagrebačkom holdingu. Ocjena također odražava povoljan regulatorni okvir koji osigurava stabilnost i predvidljivost budućih tokova prihoda u osnovnoj djelatnosti Holdinga.

Uzimajući u obzir organizacijsko restrukturiranje započeto u četvrtom kvartalu prošle godine, najavljeno spajanje i optimizaciju korporativnih funkcija te ostale mjere stabilizacije poslovanja Holdinga planirane u ovoj godini, Modys je izrazio očekivanja da će se tijekom ove godine dodatno smanjiti operativni troškovi, usprkos izazovima kretanja cijena energenata na tržištu i poteškoćama u lancima opskrbe. Poduzete aktivnosti ušteda iz operativne efikasnosti također će pozitivno utjecati i na smanjenja kreditnih zaduženosti prema financijskim institucijama.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević ne želi kantograd Kontejneri pod ključ, plaćanje po količini: Tomašević objavio velike novosti, pogledajte što se sve mijenja
Pročitajte i ovo Prazni džepovi TKO ĆE BITI KUPAC Zagrebačka plinara je na koljenima, a gubici se mjere u milijunima kuna. Kakva ju budućnost čeka?

Komentirajući pisanja medija da je u KB-u ''Sveti Duh'' nestalo lijekova u vrijednosti od dva milijuna kuna, Tomašević je istaknuo da je revizija poslovanja te bolnice pokrenuta nakon preuzimanja njenog upravljanja te da i dalje traje.

''S obzirom na te natpise, najavljena je i zdravstvena inspekcija i onda će se vidjeti je li bilo nepravilnosti'', rekao je Tomašević i dodao da taj slučaj ne želi komentirati do završetka revizije Gradskog ureda za zdravstvo i nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene