Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba
Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba Foto: DNEVNIK.hr

Ništa od dogovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore lijevo-liberalne oporbe u Zagrebu. Platforma Možemo odustala je od koalicije s SDP-om, a o tome je u Dnevniku Nove TV govorio Tomislav Tomašević.


Platforma Možemo sa svojim kandidatom Tomislavom Tomaševićem odustala je od predizborne koalicije s SDP-om i drugim strankama te ide samostalno u rušenje Milana Bandića s funkcije gradonačelnika.

Peđa Grbin na svom Facebooku poželio je sreću i uspjeh Tomaševiću. Cilj SDP-a je, poručuje, osloboditi Zagreb od okova korupcije, ali ni riječi o kandidatu SDP-a. Anka Mrak Taritaš najavljuje nastavak razgovora sljedeći tjedan, a u HDZ-u potez Tomaševića nazivaju očekivanim.

Je li napravio riskantan potez i koje su mu šanse, Tomislav Tomašević objasnio je u Dnevniku Nove TV. 

Tomašević se ispričao građanima što i na Badnjak slušaju o politici i svima je čestitao Božić.

"Ono što je presudilo bio je naš osjećaj da ne možemo u predizbornu koaliciju, što je bio uvjet SDP-a da bi me podržali za gradonačelničkog kandidata, sa starim akterima, ako želimo izvući nove birače", objasnio je Tomašević. 

Najbolje ići u dva bloka

"Išli smo u razgovore cijela gradska oporba, da vidimo s koliko blokova se može izaći na izbore i da bude što manje blokova. Došli smo do toga, nakon naše zajedničke ankete, da je iz naše perspektive najbolje ići u dva bloka", dodao je Tomašević.

"Broj postotaka glasova palih za dva bloka je za pet posto veći od jednog bloka, znači ujedinjene liste", objasnio je Tomašević.

Tu su sada kandidati SDP-a, HDZ-a, Milan Bandić i ostali. "Ionako je sad već desetak gradonačelničkih kandidata na izborima, onako je bilo devet. Tu ne bi bilo neke velike razlike", rekao je Tomašević.

Bitan drugi krug

"Ono što je bitno je da se ide u dva kruga. U prvom krugu glasači biraju svojeg favorita, u drugom krugu biraju sljedećeg favorita", rekao je Tomašević.

"Mi mislio da je ovo racionalna odluka s naše strane jer moramo izvući više novih birača na birališta, više ih motivirati da izađu na birališta, a to se ne može sa starim akterima", dodao je i istaknuo kako se to vidi i iz provedene ankete.

"Zajednička anketa oporbe je pokazala jedan zabrinjavajući podatak - da je samo 38 posto birača u Zagrebu je reklo da će izaći na sljedeće izbore i tu se krije problem", objasnio je Tomašević i ponovio da je bitno na birališta izvući nove birače.

Obilaze kvartove i naselja

Navodi da će kroz kampanju svaki kvart i svako naselje obići. "To već i radimo zadnjih tjedana. Slušati probleme građana i odgovoriti na njih", dodao je Tomašević.

Za program kaže da je jasan već neko vrijeme. "Detaljan program ćemo predstaviti javnosti, a tu su prije svega vrtići i dostupne javne usluge u svakom kvartu tako da ljudi ne moraju ići u centar grada za zdravstvene usluge, da ne moraju ići u druge kvartove radi vrtića", rekao je Tomašević i dodao da je u programu i obnova grada nakon potresa.

"Ona se koristi kao prilika za zelenu transformaciju, za nova radna mjesta. To je, prije svega, zaustavljanje privatizacije javnih usluga, to su socijalni programi koji se zadržavaju. Moramo zaštiti najslabije", naglasio je Tomašević. 

Ima tri cilja

Za osiguravanje većine kaže kako je bitno da se na izbore ide u dva bloka. "To povećava broj mandata u Skupštini da se može formirati većina", kazao je Tomašević.

"Tri su cilja - maknuti Bandića s pozicije gradonačelnika, stvoriti većinu u gradskoj Skupštini i promijeniti način upravljanja gradom. Upravo na ovaj način - izvlačenjem novih birača s ova dva bloka je veća šansa da se formira većina u gradskoj Skupštini", rekao je Tomašević. 

O iskustvu u izvršnoj vlasti kaže kako smatra svojom prednošću što ga nema puno.

"S obzirom na one koji su do sada imali iskustva u izvršnoj vlasti, a vidimo kako su je obnašali. Ja sam već pokazao i u gradskoj Skupštini, a i u ovom kratkom vremenu u Saboru što znači jedna nova politika", kazao je Tomašević.

"Mislim da i ovo pokazuje, kao i glasovi birača, da su građani to prepoznali i da su mi spremni dati priliku da vodimo grad na jedan potpuno drugačiji način kakav Zagreb zaslužuje", zaključio je Tomašević. 

Tomislav Tomašević Tomašević otkrio zašto neće na izbore sa SDP-om: "Na ovim izborima imamo tri cilja"

Tomislav Tomašević Propali pregovori SDP-a i Možemo o izborima za Zagreb. Maras: "Propuštena je velika prilika"  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju