Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruge upozoravaju - ima zlouporaba

Smiju i stomatolozi: Znate li tko sve u Hrvatskoj ima pravo na priziv savjesti?

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Jasna Karačić Jasna Karačić Foto: DNEVNIK.hr Tko sve ima pravo na priziv savjesti? Tko sve ima pravo na priziv savjesti? Foto: DNEVNIK.hr Liječnica - Ilustracija Liječnica - Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Pregled - Ilustracija Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj se na priziv savjesti pozivaju, uz liječnike, i stomatolozi, medicinske sestre, al i vojnici. No struka upozorava – postoji zloupotreba.

Međunarodni dan priziva savjesti obilježen je u nedjelju 15. svibnja. Uz liječnike, u Hrvatskoj se na priziv savjesti mogu pozvati medicinske sestre i stomatolozi, ako se to ne kosi s pravilima struke i ne ugrozi pacijenta. Mogu se pozvati i zdravstveni i nezdravstveni radnici koji bi trebali provesti ili sudjeluju u provođenju postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN UOČI PROSVJEDA HLK na braniku priziva savjesti, Luetić se obrušio na Tomaševića: ''Ginekolozi i medicinske sestre na Svetom duhu su uznemireni'' Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde Slovenci odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi u KBC-u Zagreb napravljena magnetska rezonanca. Odvjetnica Jurić: "Spremni smo na sve"

Ilustracija Tko sve ima pravo na priziv savjesti? (Foto: DNEVNIK.hr)

Također, prigovor savjesti je dopušten i u vojsci. Primjerice, razvrstanom pričuvniku koji se pozove na prigovor savjesti može se odobriti civilna služba. U udruzi za promicanje prava pacijenata kažu kako se priziv savjesti u Hrvatskoj zloupotrebljava.

“"Priziv savjesti se u Hrvatskoj itekako zloupotrebljava. Za to su nam dokazi gdje nam pacijenti daju imena liječnika koji se u bolnici prizivaju na to da se ne može raditi prekid trudnoće, da tu imaju priziv savjesti, a popodne i u večernjim satima u svojim ordinacijama izvode taj isti proces, istu uslugu, odnosno prekid trudnoće", kazala je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

"Zdravstveni sustav mora pružiti cjelovitu zdravstvenu zaštitu, a to znači da svim ženama mora biti dostupan prekid trudnoće po zakonu u svim ustanovama u RH", zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene