Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hindu sekta

Tko su pripadnici pokreta Hare Krišna? Slijede stroga pravila, ne jedu meso, a lijekove uzimaju samo u nuždi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokret Hare Krišna u Hrvatskoj je prisutan nekoliko desetljeća. Navodno su njegovi pripadnici i roditelji čije je 15-godišnje dijete u Puli preminulo zbog zanemarivanja, a koji su članovi udruge Vaišnavsko društvo.

Radi se o hinduističkoj sekti koja je nastala u 17. stoljeću, a modernu verziju osmislio je i popularizirao Bhaktivedanta Swami Prabhupada koji je 60-ih godina prošlog stoljeća došao iz Indije u Ameriku gdje je počeo propovijedati i okupljati ljude. Pokret se proširio cijelim svijetom i Hare Krišna sada djeluje u više od 70 zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "ne protivimo se liječenju" Hrvatska zajednica Hare Krišna ograđuje se od incidenta u Puli: "Ta organizacija je jedan privatni projekt" Slika nije dostupna uHIĆENJE U SEULU Vjerski vođa skrivao podatke od epidemiologa, zaraženo 5000 članova njegove sekte

Puni naziv pokreta je Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ili Boga, a popularni naziv Hare Krišna ujedno je i mantra koju sljedbenici ponavljaju. Vjeruju da će upornim ponavljanjem svete mantre osloboditi svoje duše i približiti se bogu. Svoja vjerovanja temelje na hinduizmu i vedskim zapisima, a vjeruju u Krišnu - vrhovnog boga.

Unutar organizacije imaju kompleksne odnose, rituale i hijerarhiju, no svi članovi pokreta žive i po strogim pravilima. Klone se poroka poput alkohola, kocke, cigareta i ne jedu meso. Strogi su i po pitanju seksualnih odnosa koji su zabranjeni izvan braka. Također, iako ne brane liječenje, lijekove uzimaju samo u nužnim slučajevima.

Pokret je u svijetu privukao i moćne i slavne osobe poput Georgea Harrisona, člana Beatlesa, koji je Hare Krišni posvetio i pjesmu My Sweet Lord. No Hare Krišna je u fokusu javnosti bila i zbog skandala koji su uključivali drogu, oružje, ali i zlostavljanje djece. Istaknuti članovi pokreta 90-ih su bili optuživani da su u školama i ašramima zlostavljali djecu nakon čega je pokret izgubio mnogo sljedbenika.

Bili su svjesni da je dijete u lošem stanju, ali nisu ga vodili liječniku

Roditeljima djeteta, koje je zbog njihova zanemarivanja i nepravovremenog liječenja prije tri dana preminulo u pulskoj Općoj bolnici, određen je jednomjesečni pritvor. Od ljeta su svjesni lošeg stanja djeteta, ali ga nisu vodili liječniku. Prijeti im i do 15 godina zatvora.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić osvrnula se na vjeru i prava djeteta.

"Pravo djeteta je uvijek iznad roditelja, roditelj ne smije u niti jednom trenutku ni uz vjeru ni uz svoje druge želje i običaje uskratiti svojoj djeci pravo na zdravstvenu zaštitu", kazala je.

Obitelj, koja živi kao dio vjerske zajednice u okolici Pule, nije bila poznata Centru za socijalnu skrb u Puli niti je policija imala problema s njima.

"Policija nije imala nikakve informacije da je djetetu narušeno zdravlje, niti bilo kakva druga saznanja o tome da je potrebna policijska intervencija u toj obitelji. Prvu informaciju dobili smo u srijedu poslijepodne kad je dijete preminulo", kazala je Suzana Sokač, glasnogovornica PU istarske.

"Mi smo ljudi kao i vi, a živimo u registriranoj udruzi Vaišnavsko društvo čiji sam ja predsjednik. Zagovaramo put duhovnog života, meditacije i nenasilja prema živim bićima, ali i prema svom tijelu, te smo i vegetarijanci. Ovo što se dogodilo je vrlo tužno, ali to je bio nesretan slučaj.

Dječak je oduvijek bio mršav i nitko od nas nije primijetio da je bolestan, a kamoli da je imao šećernu bolest. Dan prije imao je proljev i povraćao, ali je majka bila cijelo vrijeme uz njega", pojasnio je Vladimir Radeka i dodao da obitelj živi u njegovoj kući kao dio zajednice već dvije godine, piše Glas Istre.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene