Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTO TO ZNAČI ZA UNESREĆENE?

Dobit će veće ovlasti kako bi zamijenili liječnike u vozilu hitne pomoći: "Sve u korist pacijenata"

Uskoro bi u vozilima hitne pomoći umjesto liječnika na intervencije mogli dolaziti - osposobljeni tehničari. Trebao bi, naime, krenuti program njihovog specijalističkog usavršavanja za samostalan rad u hitnoj službi.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus o tome je u Bjelovaru razgovarala s predsjednikom Hrvatske komore medicinskih sestara Mariom Gazićem.

Liječnika u vozilu hitne pomoći neće moći zamijeniti bilo tko, već osoba koja ima završeno minimalno 3 godine sestrinstva, javila je Valentina Baus i gosta pitala što će sad sestre moći raditi umjesto liječnika osim davanja nekih terapija.

Gazić kaže kako se ide na usavršavanje prvosutpnika sestrinstva, odnosno Tima 2 koji će od sad "moći samostalno primjenjivati oživljavanje i davati neke lijekove. Na primjer, ako dijete dobije anafilaksiju nakon uboda stršljena oni će moći dati lijekove da spase život".

Zbog svega će trebati mijenjati i zakon što Ministarstvo zdravstva već planira.

"Prvostupnici sestrinstva sa usavršavanjem bi dobili veće ovlasti i kompetencije. Da budu i zakonski sigurni zakon će se mijenjati u prvoj polovici iduće godine. Ide na korist svim pacijentima, svima kojima treba hitna pomoć", kaže predstavnik medicinskih sestara i dodaje kako će ove promjene "apsolutno povećati kvalitetu zdravstvenog sustava. Sama hitna, kad izađe na teren, zadatak joj je spasiti život - ovo diže to na jednu višu razinu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PO UZORU NA ZAPAD Promjene u timovima hitne pomoći: Hrvatska uskoro dobiva prve paramedikuse

S obzirom da sada raste odgovornost, hoće li im u skladu s tim rasti i plaće, pitala je reporterka Dnevnik Nove TV, a Gazić kažeŽ: "Apsolutno da, nadamo se koeficijentu 1,7".

Cijeli razgovor pogledajte u videu koji je u prilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene