Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova šansa iduće godine

Čak 32 grada su to htjela, no samo ih je devet uspjelo zadovoljiti visoke kriterije i dobiti titulu Grada za mlade

Aktualno Galerija Devet je Gradova za mlade - 5 Devet je Gradova za mlade - 5 Foto: DNEVNIK.hr Devet je Gradova za mlade - 1 Devet je Gradova za mlade - 1 Foto: DNEVNIK.hr Devet je Gradova za mlade - 2 Devet je Gradova za mlade - 2 Foto: DNEVNIK.hr Devet je Gradova za mlade - 4 Devet je Gradova za mlade - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Devet je Gradova za mlade - 7 Galerija 1/7 >>
Prvi put u Hrvatskoj dodijeljena je titula "Grad za mlade". Njih tek devet, od 32 prijavljena grada, uspjelo je zadovoljiti visoke kriterije.

Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin, Zabok. Ovih devet hrvatskih gradova okitilo se titulom Grada za mlade, što znači da čine sve kako bi baš njih zadržali pod svojim nebom. Zadovoljili su osam tematskih područja, i to s minimalno pedeset posto kriterija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

Participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje kategorije su koje je trebalo zadovoljiti. Ovisno o veličini grada, i postotak je morao biti veći, a primjeri dobrih mjera, nadaju se, preuzimat će se iz grada u grad. A ono na čemu većina gradova mora poraditi jest da mladi budu uključeniji u donošenje odluka.

Mladi u Labinu, jedinom istarskom gradu s ovom titulom, ponosno govore - naš je grad na odličnom putu.

"Inače ljudi misle kako je mali grad, i kako nema puno toga, ali stvarno ima svega i svačega i mislim da si svatko može naći nešto posebno", kaže stanovnica.

Njihovi susjedi preko Učke ponosni su na novu titulu i kažu da nikada ne bi iz Rijeke. No ima i nekih problema. 

"Fali nam mjesta u vrtićima, fali nam zelene površine i sportske aktivnosti, i naravno radna mjesta, ali to se podrazumijeva u cijeloj Hrvatskoj“, kaže nam jedna Riječanka.

Kriteriji koje je ispunilo samo ovih devet gradova zadani su prema europskim modelima, titula je dodijeljena na tri godine, a nova šansa za one koji titulu nisu uspjeli dobiti je sljedeća godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene