Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan Oružanih snaga

Predsjednica promaknula pet novih generala, Plenković poručio da će HRZ opstati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković sudjeluju na svečanosti povodom Dana oružanih snaga.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluju na Svečanoj akademiji u povodu Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske u koncertnoj dvorani Lisinski. Svečanosti u Lisinskom prisustvuje i general Ante Gotovina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca''

Dan OSRH i HKoV obilježava se 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, kada su javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

"Čestitam svima Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske. Ponosan sam da su u mojoj Vladi dva zapovjednika pobjedničke vojske", kazao je Plenković i zahvalio svim braniteljima na doprinosu u Domovinskom ratu.

Istaknuo je kako su ove godine povećana sredstva za Oružane snage u proračunu.

"Naći ćemo rješenje da osiguramo dugoročnu opstojnost hrvatskog zrakoplovstva", kazao je Plenković.

Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je Miroslava Kovača u čin general bojnika, Senada Fejzića, Tihomira Kundida i Pericu Turaliju u čin brigadnog generala, a Ivu Rafanellija u čin komodora. 

Nove činove stavila im je sama Predsjednica uz pomoć njihovih supruga. 

Grabar-Kitarović je u svom govoru rekla da je prije nekoliko dana sudjelovala na mini summitu NATO-a, gdje su dominirale dvije teme, izdvajanje za obranu te uloga NATO-a u borbi protiv terorizma. 

"Vjerujte mi, mogu vam ponosno reći da se Hrvatska nema čega sramiti. Nismo velika zemlja kada je riječ o broju stanovnika i geografiji, ali naš nastup je ocijenjen među najboljima", rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da će ustrajati da se Oružane snage nastave izgrađivati na svaki način te da zna da će imati za to potporu Sabora i Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene