Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihi ubojica

Sve su učestalija trovanja plinom, sve je manje novca za mijenjanje trošila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona je grijanja. Zbog neispravnih dimnjaka i plinskih trošila učestala su trovanja plinom. Samo je u Osijeku u posljednja dva mjeseca zabilježeno šest slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom. Posljednja je žrtva, 20-godišnja djevojka.

Situacija s dimnjacima nije ništa bolja ni u ostalim hrvatskim gradovima. Svako drugo kućanstvo ima ili neispravan dimnjak ili neispravna plinska trošila. Čak 70 posto plinskih dimnjaka tehnički je neispravno prema standardima EU. No, zbog neimaštine, građani se uglavnom ne obaziru na upozorenja dimnjačara. Većina ih misli da se ništa neće baš njemu dogoditi. No, nažalost, trovanja plinom su sve češća. Plin svake godine u Hrvatskoj ubije 20 ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Utjecaj rata u Ukrajini Nijemci pohrlili po električne grijalice zbog straha od nestašice plina: Mogući lokalni nestanci struje? Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

Ugljični monoksid, plin bez boje i mirisa, tihi je ubojica koji vreba najčešće u kupaonici. 'Aparat ne spušta vrijednosti nego povećava. Znači da je ovo neispravno plinsko trošilo', rekao je dimnjačar Antun Grgušić komentirajući jedno trošilo.

Margarita, vlasnica bojlera proizvedenog u istočnoj Njemačkoj, starog više od 30 godina upozorena je na opasnost. 'Svako daljnje korištenje je na vlastitu odgovornost. Krajnji rok sanacije je hitno', upozorio je dimnjačar koji ga je pregledavao.

>> Sezona je grijanja. Održavate li svoj dimnjak?

Za novi bojler potrebno je izdvojiti i do sedam tisuća kuna. S malom mirovinom to je teško.'Imam 1.931 kuna mirovine, a to nije dovoljno ni za režije, a kamoli za novi bojler. Ne mogu si ni papuče kupiti, a kamoli bojler', rekla je Margarita Nađ iz Osijeka.

Svako drugo kućanstvo ima ili neispravna plinska trošila ili neispravan dimnjak. '50 do 60 posto starih dimnjaka u lošem je stanju i moglo bi ih se proglasiti neispravnim dimnjacima', rekao je dimnjačar Goran Rejo. Česte su nestručne preinake plinskih instalacija.

'Više nije problem zaštopani dimnjak, već se radi o tehničkim preinakama, adaptacijama koje najčešće građani samoinicijativno odrađuju', rekao je Zdravko Šenjug, predsjednik Hrvatske dimnjačarke udruge.

Građani izbjegavaju dimnjačarske usluge. U godinu dana Riječani su obvezni jedan puta pregledati i očistit dimnjak. Pregled stoji 178 kuna. Osječani to moraju učiniti dva puta. Svaki pregled stoji između 60 i 100 kuna. Građani Zagreba trebali bi četiri puta pregledavati svoje dimnjake. Svaki pregled stoji 70 kuna.

Mnogima je preskupo izdvojiti nekoliko stotina kuna za pregled dimnjaka i plinskih trošila. Zbog neimaštine tako svaki ulazak u kupatilo postaje rizik.

Kad dimnjačar utvrdi nepravilnosti i upozori vlasnika, on je dužan što prije ukloniti nepravilnosti. Ako to ne učini, dimnjačar može zatražiti od distributera neisporuku plina. No, doznali smo, da distributeri rijetko kada nekomu doista obustave isporuku plina. Problem su građani koji ne puštaju dimnjačara u kuću. Mnogima su preskupe njihove usluge. Zbog nekoliko stotina kuna ugrožavaju svoje živote.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene