Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSPLOZIJA BOLOVANJA

Velik skok broja oboljelih od jedne zarazne bolesti, liječnici bilježe i visoke stope bolovanja: "Jedino što je dobro jest što su to mlađi ljudi..."

Aktualno Galerija Dr. Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine Dr. Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine Foto: DNEVNIK.hr Gripa je stigla na velika vrata - 2 Gripa je stigla na velika vrata - 2 Foto: DNEVNIK.hr Gripa je stigla na velika vrata - 3 Gripa je stigla na velika vrata - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dr. sc. Irena Tabain, voditeljica referentnog centra za virološku dijagnostiku Dr. sc. Irena Tabain, voditeljica referentnog centra za virološku dijagnostiku Foto: DNEVNIK.hr +4 Gripa je stigla na velika vrata - 1 Galerija 1/9 >>
U posljednjem tjednu zabilježen je skok u broju oboljelih - gripa je stigla na velika vrata. Službene brojke kažu da je trenutačno nešto više od 700 oboljelih.

Kihanje, kašljanje, šmrcanje. Ovih dana kao da se svi mogu požaliti na nešto od navedenog.

"Kod mene su sad svi bili. I žena i sin, svi smo kihali", kaže Miljenko iz Zagreba. Njegov sugrađanin Vlado poručuje kako je zdrav. "Neće gripa na mene", smije se.

Liječnici pozivaju na cijepljenje. Kažu kako cjepivo pokriva sojeve gripe koji trenutačno cirkuliraju. Uz gripu, hara i COVID-19, streptokok, ali i RSV. Liječnici obiteljske medicine kazali su kako bilježe i visoke stope bolovanja.

"Gripe ima. Zasad prijavljenih službeno nešto više od 700, ali 500 u zadnjem tjednu i očekujemo porast jer raste udio pozitivnih među testiranima s tim tipičnim simptomima respiratornih virusa", upozorava voditeljica referentnog Centra za virološku dijagnostiku dr. sc. Irena Tabain.

Gripa je stigla na velika vrata - 2 Sve više viroza - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Visoka temperatura, bolovi u mišićima koji traju, na to se pacijenti dosta žale. Liječnici kažu da to se mora odležati. Cirkulirajuće sojeve gripe pokriva cjepivo. Pa liječnici pozivaju na cijepljenje. Cjepiva ima.

Gripa je stigla na velika vrata - 2 Sve više viroza - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Dosad je potrošeno 260 tisuća doza, a ima ih više od 600.000. Dapače, neka se ljudi jave u zavode i cijepe. Još se uvijek ima smisla cijepiti", poručila je Tabian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gripa, korona, streptokok... Navala na hitni prijem u Klaićevoj: "Otkad pamtimo, jučer je bio najopterećeniji dan"

Pročitajte i ovo Ilustracija virus 716 slučajeva Groznica, glavobolja, slabost, kašalj...: Počela je sezonska epidemija, očekuje se povećanje oboljelih, liječnici pozivaju na cijepljenje

"Ovaj tjedan možda je i najviši peak, ja bih rekla po ambulanti", kazala je liječnica obiteljske medicine dr. Mirela Marković. Upitana je li sada gore pokupiti gripu nego COVID-19, odgovara: "U principu da, jedino što je dobro što su to mlađi ljudi, pa bolje podnose. Jedino što su simptomi gripe ove godine dosta izraženi."

Gripa je stigla na velika vrata - 2 Sve više viroza - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Jer mnogi su, što se kaže, izvan pogona. Bilo zbog gripe ili nečeg trećeg.

"Ima bolovanja jako puno. Stopa je već puno previše, sad samo čekamo HZZO kad će krenuti u kontrole", poručila je Matković.

Više o velikom broju zaraženih gripom pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene