Ove godine, meteorsku kišu "Suze Svetog Lovre" narednog ćemo vikenda najbolje moći vidjeti, 30. i 31. srpnja. Zašto ne i sredinom kolovoza kao svake druge godine, zna meteorolog Darijo Brzoja.

Galerija Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 4 Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 3 +1 Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 2

Od kad je svijeta, svemir je svojim pojavama fascinirao čovjeka i tjerao ga da tamo traži odgovor na pitanje tko smo, što smo i - zašto postojimo. Svemir osim teleskopima promatramo i golim okom, a svake godine je nebo između 7. srpnja i 24. kolovoza bogato kišom meteora.

Kod nas se nazivaju "Suze Svetog Lovre" - njegov spomendan je 10. kolovoza, upravo u vrijeme kad je učestalost ovih zvijezda padalica najveća. Tada ih na nebu možete vidjeti najviše, više od stotine u jednom satu.

Ovu kišu meteora uzrokuje prolazak Zemlje kroz rep kometa Swift-Tuttle, koji je posljednji put prošao Sunčevim sustavom 1992. Za puni krug oko našeg Sunca potrebne su mu 133 zemljine godine, no zato njegov dug rep svake godine omogućava da uživamo u kiši zvijezda padalica.

Izgaranje meteora - 2 U potrazi za meteorom koji je pao u subotu: Komadi svemirskog tijela mogli bi biti jako vrijedni, ali za nalaznika nema dobrih vijesti

Osnovni preduvjet da uživate u pregrštu treperećih zvijezda, uz naravno komad neba, je da se nalazite dalje od bilo kakvog svjetlosnog onečišćenja - najbolje daleko od svjetla velikih gradova. Ove godine, tamno nebo na dane najvećeg broja zvijezda padalica obasjavat će i pun mjesec, i tako smanjiti mogućnost uočavanja slabo vidljivih meteora.

Upravo iz tih razloga, najbolje vrijeme za promatranje meteora je naredni vikend, 30. i 31. srpnja, tik iza mladog mjeseca. Morate se nalaziti u prirodi, i dopustiti očima da se naviknu na mrkli mrak. Na nebu ćete moći vidjeti između 50 i 100 padalica po satu.

Još jednu šansu imat ćete iza 20. kolovoza, no morate znati da ova pojava u potpunosti prestaje do kraja mjeseca, a već od sredine kolovoza broj im se naglo smanjuje.

I nemojte zaboraviti - iza svake zvijezde padalice koju vidite, postoje na deseci tisuća još neotkrivenih galaksija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju