Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike suše

Alarmantna situacija u Slavoniji, otkazuju kruzeri, ribe se ne mrijeste: "Nedostaju nam količine snijega u Alpama"

Hrvatsku, kao i ostatak Europe pogodile su nezapamćene suše. Posljedice pogotovo osjećaju stanovnici koji žive u područjima blizu rijeka, koje se, zbog nedostatka padalina, isušuju. Tako je i s Dravom i Dunavom. Detalje o tome kako se Slavonija nosi sa sušama donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Suša je ispraznila Dravu i Dunav pa natovareni brodovi ne mogu do Osijeka. Prijelaz iz Dunava u Dravu za njih je preplitak. Sanja Štol, voditeljica prodaje lučkih usluga kaže da se posao ne može odvijati normalno i bez teškoća ako dubine nisu barem 250 centimetara. U ovom trenutku to je neizvedivo jer je dubina nekih 110 centimetara.

Pročitajte i ovo Dunav Nema ugroze za stanovnike Vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje: Vodostaj će značajno porasti Slika nije dostupna Ne očekuju se veći problemi U Osijeku pripremno stanje zbog poplava

Stoga iz osječke Luke Tranzit odlaze do ušća, gdje plovnom dizalicom teret prebacuju u više manjih barži, a onda voze natrag u luku na konačan pretovar. "Produžuju se rokovi, vrijeme, imamo znatne troškove što se tiče korištenja mehanizacije. Sve te troškove snosimo mi", žali se Štol.

"Situacija je alarmantna"

Kanali do crpnih stanica gotovo su prazni, a da je situacija alarmantna smatra Šandor Šipoš, zamjenik načelnika općine Draž koji kaže da pumpe jednostavno više ne mogu dosezati nivo vode te da uzaludno stoje.

Drava se kod Osijeka bliži povijesnom minimumu od 168 centimetara. U Hrvatskim vodama jutros su izmjerili samo 20 centimetara više. "Nedostaju nam količine snijega u Alpama koje nemamo posljednjih godina, a nedostaju nam uobičajene visoke vode u svibnju, lipnju i srpnju“, kaže Željko Kovačević, direktor odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda.

Kruzeri otkazuju, ribe se slabije mrijeste..

Na sredini rijeke, umjesto kruzera, plićak i kupači. Iva Horvat, ravnateljica Lučke uprave Osijek kazala je da je Osijek imao najavljenih ukupno 50 pristajanja kruzera, od kojih je dosad pristalo samo 5. "Došlo je do otkazivanja usred ovog niskog vodostaja“, dodala je.

Trpi i vodeni svijet Kopačkog rita. Biolog iz PP Kopački rit, Vlatko Rožac kaže da je ove godine mrijest riba bio slabijeg intenziteta nego prethodnih godina.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Jeste li znali koja se europska država bori s najvećom sušom u posljednjih 70 godina? Odgovor donosi Ivan Čačić

Pročitajte i ovo Vlado Herceg - 1 Redukcije vode Kakvo je stanje s vodom u velikim hrvatskim gradovima i može li u Zagrebu doći do redukcije? Reporter Dnevnika Nove TV razgovarao je sa stručnjakom

Niski vodostaji u slivu Drave i Dunava bilježe se već godinama, no nikad nisu trajali mjesecima, kao što je slučaj sada. Iz Hrvatskih voda najavljuju pripremu različitih strateških projekata kako bi se ta voda mogla zadržati u mjesecima kad je ima.

Prognoza nije optimistična, kako u Hrvatskoj, tako i u središnjoj Europi, budući da se ne naziru kiše koje bi napunile korita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene