Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U slučaj uključeni liječnici

Kako doskočiti zaraznoj kožnoj bolesti koja se pojavila u jednoj splitskoj školi? Stručnjakinja: "Treba prekinuti lanac infekcije"

Aktualno Galerija Neira Puizina Ivić, dermatologinja KBC Split Neira Puizina Ivić, dermatologinja KBC Split Foto: DNEVNIK.hr Svrab u splitskoj školi - 2 Svrab u splitskoj školi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svrab u splitskoj školi - 1 Svrab u splitskoj školi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svrab u splitskoj školi - 3 Svrab u splitskoj školi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Mario Jurič, novinar Nove TV Galerija 1/6 >>
U splitskoj osnovnoj školi pojavio se svrab - kožna bolest praćena svrbežom i crvenilom. Škola se dezinficira, a u cijelu priču uključeni su i epidemiolozi.

Kako liječnici misle zaustaviti, ali i prevenirati ovu zarazu, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič koji je razgovarao s dermatologinjom iz KBC-a Split Neirom Puizinom Ivić.

Veliku ulogu u liječenju ove bolesti ima osobna, ali i higijena prostora. Bolest se javlja i u razvijenim i nerazvijenim sredinama.

"Svrab kao bolest nije teška bolest, zarazna je, ali dosadna jer morate tijekom liječenja izliječiti kompletan infektivni lanac - i bolesnika i sve ljude koji dolaze u kontakt s oboljelim", rekla je Puizina Ivić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Hrvatsku pogodila bakterijska infekcija, umrle četiri osobe: Poznato koji su simptomi i kako se liječi

"Bolest se najčešće javlja unutar nekih kolektiva kao što su dječji vrtići ili škole ili čak i starački domovi. Djeca su u bliskom kontaktu i dolazi do zaraze. Bolest je relativno česta, ali se na nju lako zaboravi jer među ljudima postoji predodžba da je to bolest zaostalih krajeva, a to ne stoji jer ona stalno izbija u nekakvim manjim epidemijama", dodaje.

"Bolest se liječi želeima, kremama i mlijekom koji su usmjereni na uništavanje tog parazita koji izaziva svrab", rekla je Puizina Ivić i dodaje da se žele nanosi navečer i ostaje na koži tijekom 12 sati. Nakon toga se oboljela osoba opere i ponovi se postupak za sedam dana.

Najvažnija higijena

"Najvažnija je higijena jer se nećemo svi zaraziti svrabom ako se redovito peremo, tuširamo, peremo ruke... U tom slučaju se prekida lanac zaraze. Treba oprati rublje, posteljinu, sve s čim je bolesnik dolazio u kontakt. Važno je naglasiti da terapiju trebamo paralelno upotrijebiti i u bolesnika i u svih koji su bili s njim u kontaktu, bez obzira imaju li smetnje ili ne", istaknula je Puizina Ivić.

Navodi da je najteža klinička slika kod bolesnika koji su neurološki bolesnici, dementni bolesnici, koji se ne mogu počešati i na taj način smanjiti svrbež i odstraniti uzročnika.

"Zbog toga te promjene izgledaju dramatično s debelim ljuskama i naslagama, to se naziva još i norveški skabijes kod starijih zapuštenih bolesnika ili kod osoba koje nisu dobro tretirane", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠIRENJE INFEKCIJE Ospice potvrđene kod još dvoje djece u susjedstvu: Liječnici poslali upute tko im se sve treba javiti

Kod jednog djeteta je potvrđeno, ostalo troje je još u tretmanu. Na pitanje - može li se dogoditi da ta bolest eskalira u toj školi, Puizina Ivić odgovara: "Može, ako se ne prekine lanac infekcije".

"Treba liječiti sve koji su bili u kontaktu s oboljelima. Na taj način sve ponoviti za sedam dana i onda možemo raskužiti prostor i onda smo sigurni da će se lanac prekinuti i da bolest neće eskalirati". 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene