Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjetan gubitak

Stručnjak o obustavi isporuke nafte Srbiji: "Janaf sigurno neće propasti, imat će lošu godinu. Posljedice po Srbiju bit će katastrofalne"

Aktualno Galerija Katarina Jusić Katarina Jusić Foto: DNEVNIK.hr Saša Žiković - 2 Saša Žiković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Saša Žiković - 1 Saša Žiković - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Saša Žiković - 3 Galerija 1/4 >>
Zbog rata u Ukrajini, Janaf je objavio da prekida isporuku nafte Srbiji. Obustavlja se ugovor sklopljen s Naftnom industrijom Srbije. Kakav je utjecaj toga na Hrvatsku, objasnio je stručnjak za energetiku.

Saša Žiković s MBA studija Ekonomije energetskog sektora ističe da je ugovoreno 3,2 milijuna tona isporuke nafte od Janafa prema Srbiji.

''Tko ne bi osjetio taj gubitak? Neće Janaf propasti sigurno, ali će imati lošu godinu. Srbija će imati katastrofalne posljedice", napominje Živković koji smatra da su sve ostale alternative neadekvatne, osim te u Omišlju.

Hrvatska ima svoj LNG terminal na Krku, a spominje se i njegovo proširenje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

"Profitirat će oni koji su zakupili, a znamo da je deset godina unaprijed zakupljen. To povećanje od 0,6 ili 0,9 ne može ništa značajno promijeniti. Ako će to platiti Europa - odlično. Mislim da nam je ovo jedinstvena prilika da uspijemo s ozbiljnijim projektom'', rekao je Živković za Dnevnik Nove TV i podsjetio na 2016. godinu kada je rečeno da je to tek prva faza. Druga bi bila kopneni, dosta većeg kapaciteta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD I EU Pao dogovor oko važnog plana o prekidu ovisnosti o ruskom plinu: Pogledajte kada nam stiže američki LNG

Pročitajte i ovo Katarina Jusić CIJENE RASTU Usred smo ozbiljne energetske krize: Doznajte koliko imamo vlastitih zaliha plina

Ističe da se brod uvijek može odvezati i preseliti ga. "Ako vidite da ovdje nije isplativ, rentate ga drugdje. To je bila dobra ideja u tom trenutku jer su sve studije pokazale da to nema smisla. Promijenili su se uvjeti. Da rat prestane danas, vidimo da su se odnosi zahladili između Rusije i Europe", ističe Živković.

Zaključuje da bismo kopneni terminal mogli dobro izlobirati i na taj način jako dobro profitirati. 

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene