Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Minimalna plaća 4220kn

Krah ili rast, kakva su predviđanja za hrvatsko gospodarstvo? "Imamo i mi svojih aduta"

Osim doma za studente - premijer je danas bio "široke ruke" i s ostalim obećanjima. Na konferenciji Večernjaka u Koprivnici obećao je povećati minimalnu plaću na 4220 kuna. Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković izvještava o detaljima.

Neizvjesna zima uz inflaciju i energetsku krizu čeka i Hrvatsku. Ipak, premijer Plenković je optimističan. S rekordno visoke, očekuje pad inflacije na 6 posto u idućoj godini. A do tad, plaće bi mogle ići gore.

"Podići ćemo minimalnu plaću na 4220 kuna neto. To je samo 30 kuna manje od onoga što smo obećali za kraj mandata. Idemo prije s obzirom na okolnosti in favorem onih kojima je teško", rekao je Plenković.

Gospodarstvo i kriza - 2 Gospodarstvo i kriza - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Dio stručnjaka iz gospodarstva, pak, smatra kako se teško može prognozirati i obuzdati inflacija kroz godinu dana.

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe kaže da treba priznati da je rast od 5, 6 posto godišnje vrijeme zlatnih godina, za koje je pitanje kad će se vratiti. "Ne vjerujem u oporavak ovu godinu. Možda živimo u novom normalnom", rekao je.

Gospodarstvo i kriza - 2 Gospodarstvo i kriza - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Sporiji rast je svakako realan, ali treba svakako istaknuti kako mi imamo i svojih vlastitih aduta. Jedan od najvažnijih su svakako europski fondovi", rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja DNEVNIK NOVE TV Oporba bijesna, premijer ne vidi problem u optužnicama: "Nakon jučerašnje ankete su ucviljeni"

Pročitajte i ovo Odbor za gospodarstvo - 1 rok od osam dana Traži se ispitivanje ministra Filipovića: "Želimo čuti kakvi su planovi s Inom"

Kako gospodarstvu, tako i svakom kućanstvu, plan je preživjeti zimu. Dok cijene rastu, pune zalihe energenata krenut će se smanjivati. Uz infrastrukturu, plinovoda i naftovoda, Hrvatska ima dovoljno plina i za izvoz, kaže ministar gospodarstva.

Gospodarstvo i kriza - 2 Gospodarstvo i kriza - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Radimo na tome da postanemo energetsko čvorište ovog dijela Europe. Sad s postojećim kapacitetima Janaf može u mađarsku transportirati 11,4 milijuna tona nafte. Mađarske potrebe su veće od 8 milijuna tona“, rekao je Davor Filipović.

A do izvoza energije, gospodarstvo nakon uzastopnih kriza čeka još malo štednje.

Više o predviđanjima za hrvatsko gospodarstvo pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Anje Perković.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene