Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOPERNIKANSKI OBRAT

Prisjetimo se što je sve govorio Krešo Beljak o HDZ-u, Plenkoviću, Petrovu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, stranke koju već mjesecima razdiru podjele na one koji žele s SDP-om i one koji žele s HDZ-om, jučer je šokirao objavom da će pet zastupnika koje će 'seljaci' imati u Saboru ipak dati svoju podršku HDZ-ovom Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade.

Kada je objašnjavao kako stoje stvari, vidjelo se da Beljaku nije lako - namješten osmijeh i neuvjerljiva retorika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Što nije ni čudno ako se prisjetimo da je još prije samo nekoliko dana govorio da će HSS-ovci biti 'oporba kakvu Hrvatska još nije vidjela'. U Beljakovom, odnosno HSS-ovom, iznenadnom obratu nije jasno kako bi stvari trebale funkcionirati u praksi. Što znači podržavati Vladu, a istovremeno biti u opoziciji? Dati potpise Andreju Plenkoviću, ali istovremeno biti uz SDP i Narodnu koaliciju? Neki dan zahvalio je partnerima iz Narodne koalicije što su HSS-u dali priliku, a sada te iste mandate, koje su osvojili na zajedničkoj listi, koriste da bi dali potporu najljućem protivniku Narodne koalicije. 

Beljak doduše stalno ponavlja i mantru od 100 dana, kao nekakav "grace period", odnosno kupovinu vremena, i za njega samog, jer će se do tada, s obzirom na to da su unutarstranački izbori raspisani za 22. listopada, znati i koja će struja u konačnici prevladati u HSS-u - njegova ili ona koju predvodi Marijana Petir, ona koja želi s SDP-om ili HDZ-om.

Glavni partner s kojim HDZ pregovara o sastavljanju Vlade je Most što bi značilo da će HSS-ovci podržati i njih, iako je Beljak u utorak u razgovoru za Novu TV ustvrdio kako će ovaj potez njegove stranke upravo stati na kraj Mostovim ucjenama.

Da ima loše mišljenje o Mostu i njegovom čelniku Boži Petrovu, Beljak nije skrivao pa je u kampanji čak više napadao njega nego Plenkovića.

'Božo Petrov je vilenjak. Doista mi je drag taj dečko, ali on nema pojma o politici. Nadam se da hrvatski birači neće dopustiti raznorazne ultimatume i ucjene i da neće dati da mercedes vozi dijete koje nema vozački', kazao je Krešo Beljak.

Za HDZ je u kampanji ustvrdio da je ' i s Plenkovićem ostao isti kakav je bio i u vrijeme Tomislava Karamarka' te da pokušava uništiti druge stranke.  

Evo prilike da podsjetimo na još neke od izjava Kreše Beljaka.  

KRONOLOGIJA BELJAKOVIH IZJAVA:

20. 9. 2016.

'Dat ćemo podršku vladi Andreja Plenkovića svojim potpisima i rok od 100 dana u kojim ga nećemo dirati, a onda idemo u opoziciju. To je na neki način podrška onima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. Mi smo izbore izgubili i zato ćemo biti opozicija. Ne tražimo nikakve fotelje. 100 dana, ponavljam 100 dana je demokratska praksa kakva bi se trebala pružiti svakome tko je relativni pobjednik izbora. Hoće li uspjeti u tome, ne znam. Što će se događati unutar tih 100 dana, nitko ne zna. U ovom trenutku HSS je sigurno opozicijska stranka i tako će i ostati', izjavio je Krešo Beljak.

18. 9. 2016.

'Išli smo na izbore kao dio Narodne koalicije i sukladno tome ćemo se ponašati. Čestitam HDZ-u i Mostu i želim im da što prije sastave Vladu, a mi ćemo im dati 100 dana prilagodbe i nakon toga ćemo biti opozicijska stranka. Što će se događati, a što ne, ovisit će isključivo o njima. Ostalo bi bilo izvrtanje volje birača. Dobili smo priliku za povratak i zahvaljujemo partnerima iz Narodne koalicije koji su nam tu priliku pružili i sad ćemo je nastojati iskoristiti', poručio je Beljak.

O pozivu Andreja Plenkovića da se HSS-ovci vrate suradnji s HDZ-om, u 'svoju političku obitelj':

'Ja smatram da nikakve ponude nije bilo, jer ponuda preko medija nije ponuda. Nije došla nikakva ponuda - ova ponuda nije ozbiljna. A druga stvar je - da je ponude i bilo - mi je ne bi prihvatili. Mi smo opozicijska stranka i mi poštujemo volju birača, a volja birača je bila ta da vlast sastave HDZ i Most. Želimo svu sreću HDZ-u s Mostom. Nas neka ne koriste kao sredstvo za potkusurivanje njihovih međusobnih dogovora'.

17. 9. 2016.

''Nećemo biti nekorektni prema našim partnerima. HSS će biti oporbena stranka i dat ćemo im period od 100 dana kako je to već uobičajena demokratska praksa. Nakon toga će imati priliku vidjeti što je to opozicija i to na način kakav obećavam nije viđen na hrvatskoj političkoj sceni zadnjih 25 godina', poručio je šef HSS-a.

'HDZ-u HSS nikad nije trebao, pa ne treba niti sada. Činjenica je da im ne trebamo ni po broju mandata, ni po čemu. Imaju većinu, neka se bave sami sobom. Dobili su podršku građana i želim im svu sreću da Hrvatsku pokušaju povesti naprijed. Neka puste HSS na miru. Predugo se HDZ bavi HSS-om i sada je tome doista kraj', izjavio je Beljak.

12. 9. 2016.


Objava na Facebooku Kreše Beljaka:

Hvala svima Vama koji ste izišli na izbore jučer i poklonili svoje povjerenje meni osobno, HSS-u i Narodnoj koaliciji. Nažalost, nije bilo dovoljno ali i porazi su sastavni dio demokracije. Čestitam HDZ-u na izbornoj pobjedi i želim im da što prije sastave stabilnu većinu te pokušaju povesti Hrvatsku u bolje sutra.

HSS će sa svojih pet mandata u Hrvatskom saboru sigurno biti dio opozicije te ćemo raditi sve što je moguće kako bismo opravdali povjerenje koje ste nam dali Vi, dragi birači te naši koalicijski partneri SDP, HNS i HSU.

'HSS sigurno neće biti dio Vlade, jer su birači tako rekli. Poštujemo legitimitet stranaka koje su dobile izbore - to su HDZ i Most i želimo im svu sreću, da se što prije dogovore i da što prije počnu raditi', još je poručio.

6. 9. 2016.

Krešo Beljak pred novinarima je upitao gdje su bili predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Davor Ivo Stier 1991. godine, kada je on bio na ratištima u Domovinskom ratu, dok su 'neki studirali i bili nekakvi dopisnici'.

10. 8. 2016.

'HDZ i Most su desna i to ekstremno desna koalicija. Pitajte ih o zabrani pobačaja! Oni bi vjerojatno ženama najradije zabranili da rade, da se zatvore u četiri zida i da samo rađaju', rekao je Beljak.

To su ljudi, dodao je, koji bi mijenjali Ustav kako bi ograničili ljudska i ženska prava. HSS neće s HDZ-om ulaziti ni u kakve koalicije nakon izbora, poručio je.

8. 8. 2016.


Krešo Beljak ustvrdio je kako se nije promijenio način djelovanja HDZ-a iako imaju novoga predsjednika Andreja Plenkovića.

'Modus operandi ostao je isti, političkim transferima pokušava uništiti druge stranke. Uništavaju stranke s kojima koaliraju. To su htjeli napraviti i s HSS-om, ali im neće ići', govorio je Beljak.

 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene