Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svi detalji na jednom mjestu

Nove osobne iskaznice od ponedjeljka, evo što će sve imati i za što će sve služiti

Aktualno Galerija Osobna iskaznica, ilustracija - 1 Osobna iskaznica, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Osobna iskaznica, ilustracija - 2 Osobna iskaznica, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Osobna iskaznica, ilustracija - 3 Osobna iskaznica, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Osobna iskaznica, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Osim eura, sastavni dio naših novčanika bit će i nova osobna iskaznica. Iz MUP-a su priopćili da će zahtjeve za starom verzijom osobne zaprimati do 29. srpnja u 15 sati. Od ponedjeljka se počinju izdavati nove elektroničke osobne iskaznice, a Ivan Čorkalo donosi detalje o novostima koje stupaju na snagu.

Stare osobne iskaznice uskoro se prestaju tiskati, a za novu osobnu iskaznicu zahtjev se može predati od početka ovog tjedna.

Slika seli s desne na lijevu stranu, dok na poleđinu ide čip koji je dosad bio na prednjoj strani, a u njemu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju te Matični broj osiguranika.

Osobna, putovnica i zdravstvena - sve u jednom

Nova osobna imat će biometriju, a služit će kao putovnica, ali i zdrastvena iskaznica. Imat će i svoju digitalnu inačicu na pametnim telefonima, a pristup svim uslugama sustava e građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.

Vrijedit će 5 godina. Cijena izdavanja kretat će se od 49,50 kuna za osobe starije od 65 godina, 60 za djecu do pet godina, a 79,50 kuna za sve ostale. Žurnim putem u roku tri radna dana osobnu će se moći dobiti za 500 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanodavci mu ne žele prijaviti prebivalište Sve o prijavi boravišta i prebivališta: Zakoni, kazne i procedure

Ono što je bitno je da se stare osobne iskaznice, ako su i dalje važeće, ne trebaju mijenjati, a po njezinu je isteku je rok za podizanje nove mjesec dana.

Nova osobna moći će poslužiti i za podizanje kredita bez odlaska u banku, jer će sadržavati otiske prstiju i digitalni potpis.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene