Obavijesti Video Pretražite Navigacija
60-ak kuna za prosječnog umirovljenika

Stiže povećanje mirovina, ali hoće li uopće utjecati na kvalitetu života? "To je sramota, bolje da ne daju ništa"

Aktualno Galerija Rastu mirovine - 3 Rastu mirovine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rastu mirovine - 1 Rastu mirovine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rastu mirovine - 2 Rastu mirovine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Rastu mirovine - 4 Rastu mirovine - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Rastu mirovine - 7 Galerija 1/9 >>
Milijun i 237.070 umirovljenika idući mjesec dobit će povišicu. Polugodišnje usklađivanje mirovina donijet će im povećanje za 2,46 posto. Iako toliko povećanje nismo imali godinama, provjerili smo imaju li umirovljenici razloga za slavlje.

Novčanici umirovljenika od idućeg mjesec bit će puniji.

"Usklađivanje koje smo pripremili za donošenje odluke upravnom vijeću iznosi 2,46 posto", rekao je Ivo Bulaja zamjenik ravnatelja HZMO.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Jer su rasle prosječne plaće, ali i inflacija. Prosječna mirovina koja iznosi 2581 kunu i 99 lipa, rast će tako za 63 kune i 52 lipe.

"Svaka kuna je dragocjena", smatra Blaženka.

"To je sramota, bolje da ne daju ništa nego da daju takvu sramotu. S tim su nas bacili još na jednu stepenicu dolje", kaže Rafaela.

Zbog čega se umirovljenici ne raduju drugom po veličini povećanju u posljednjih deset godina objašnjavaju u sindikatu umirovljenika.

"20% posto recimo ulje i brašno je raslo, očekuje se još rast cijena. Tako da ovo povećanje od 60-ak kuna za prosječnog umirovljenika ne znači ništa zapravo je još siromašniji nego što je bio prije", kaže Igor Knežević, glavni tajnik sindikata umirovljenika.

Ministar Aladrović je zadovoljan. Kaže da je ovo povećanje rezultat rada Vlade.

"Možemo biti zadovoljni time. To je najveće usklađenje od 2018. Treba napomenuti da u proteklih 5 godina u vrijeme mandata Andreja Plenkovića smo podigli najniže mirovine više od 23 %, prosječne mirovine su porasle 18%, a samo u godinu dana je gotovo 5 posto porast mirovina", kaže ministar Josip Aladrović.

Ukinuo je ministar penalizaciju onih umirovljenika koji rade. Mnogima dodatna zarada na mirovinu itekako dobro dođe.

"Malo si popunimo mirovinu i to je to. Bez toga ne bi išlo nikako. Nešto dodatno se mora raditi", kaže Anka, prodavačica na tržnici.

Matica i sindikat umirovljenika lobiraju da Vlada promijeni formulu usklađivanja mirovina. Pa koliko primjerice rastu plaće da toliko rastu i mirovine.

Početak rujna osim povećanja mirovine donijet će umirovljenicima i bonus, jer će im na račun sjesti i iznos povišice za prošli mjesec budući da se usklađivanje računa od 1. srpnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene