Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVČANICI SVE TANJI

Stiže još jedno poskupljenje: Vlada objavila nove cijene goriva

Gorivo će od utorka poskupjeti, a Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila o novim cijenama.

''Na telefonskoj sjednici dogovorene su nove cijene naftnih derivata. Eurosuper iznositi 1,33 eura, dizel 1,47 eura i plavi dizel 0,97 eura'', kazao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić u izjavi za medije u Zagrebu nakon telefonske sjednice Vlade.

Marže su vraćene na šesti mjesec prošle godine te iznose 75 lipa, preračunato u eure, kazao je državni tajnik koji je ponukan novinarskim pitanjima koomentirao i odluku Petrola i Croduxa te poručio: ''Oni od sutra cijene moraju vratiti na ove koje sam sad izdiktirao''.

Prema novim cijenama litra eurosupera poskupjet će za pet centi, a litra dizela za tri centa, a nove cijene goriva vrijedit će sljedeća dva tjedna.

Ivo Milatić Nove cijene goriva (Foto: Vlada RH)

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14-dnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,0995 eura (0,75 kuna)/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0531 euro (0,40 kuna)/l za plavi dizel, a u iznosu0,8229 euro (6,20 kuna)/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 0,03716 euro (2,80 kuna)/kg za velike spremnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE Dnevnik Nove TV doznaje: Od utorka poskupljuju i benzin i dizel, pogledajte koliko ćemo plaćati gorivo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za sve krive Vladine mjere Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske

Milatić se osvrnuo i na odluku Petrola i Croduxa koji su još jučer objavili više cijene, a danas su govoreći o nešto skupljem gorivu na svojim benzinskim postajama iz Petrola poručili da sve rade prema propisima.

''Uredba je donesena u kojoj se jasno fiksirala cijena na 3,86 lipa. Onda svakih 15 dana ide uredba koja tu trošarinu spušta. Dosad se uvijek događalo to da u slučaju intermezza od dan ili dva distributeri nisu podizali tu cijenu. U ovom slučaju je to Petrol napravio, nismo presretni zbog toga. Ostali nisu Jasno od sutra moraju vratiti cijene onamo gdje i svi ostali, na cijene koje sam izdiktirao'', kazao je Milatić.

''Taj se period mora dogoditi svakih 90 dana zbog Zakona o nafti i naftnim derivatima kada mi moramo dati pauzu od jedan dan gdje se išlo da se temeljna uredba donese na iznos koji je stvaran, a da se svakih 15 dana spušta kako bi ustvari cijena goriva bila jeftinija za dvije do 2,5 kune", kazao je.

''Ako sutra ne vrate cijene, neće biti u skladu sa zakonom'', istaknuo je te također dodao: ''Svatko odgovara vlasniku, mi odgovaramo državi, odnosno građanima. Oni dioničarima. Mi ćemo štititi građane i gospodarstvo, oni sebe. Vidjet ćemo čija će biti zadnja''.

Vlada izmijenila i trošarine na struju

Na telefonskoj sjednici Vlade donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Donošenjem ove Uredbe, istaknuli su iz Vlade, nastavlja se daljnja primjena mjere sniženja visine trošarine koje je Vlada izmjenama ove Uredbe tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata.

S obzirom na to da i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te za loživo ulje, za razdoblje do 31. siječnja 2023., i to za 106,31 eura na 1000 litara bezolovnog motornog benzina, 53,13 eura na 1000 litara dizelskog goriva i 35,14 eura na 1000 litara loživog ulja.

Navedene trošarina će u eurima iznositi:

  • Bezolovni motorni benzin 406 eura /1000 l
  • Dizelsko gorivo 353 eura /1000 l
  • Loživo ulje 21 euro /1000 l

Vlada je donijela i dvije uredbe vezano za ulazak Hrvatske u šengensko područje: Uredbu o izmjenama Uredbe o graničnim prijelazima RH te Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o standardima i uvjetima koje moraju ispunjavati granični prijelazi za učinkovito i sigurno obavljanje granične kontrole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene