Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predah je kratko trajao

Temperature idu gore: Stiže novi toplinski val, bit će jednako vruće kao prošli tjedan. Uz jednu malu razliku

Aktualno Galerija Klima uređaj Klima uređaj Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val Toplinski val Foto: DNEVNIK.hr Darijo Brzoja Darijo Brzoja Foto: DNEVNIK.hr Kupanje u bazenu Kupanje u bazenu Foto: DNEVNIK.hr +0 Kupanje u Dubrovniku Galerija 1/5 >>
Baš kad smo pomislili da smo se riješili toplinskog vala, u ponedjeljak dolazi novi. Bit će jednako vruć kao i protekli tjedan, ali uz jednu razliku - srećom će trajati kraće.

U Zagrebu se u nedjelju nešto lakše disalo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

"Na Trgu jest zaista vruće, ali uvijek se možemo negdje ovako skloniti", kaže Manda u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Jelene Rastočić.

Podnevno sunce ne smeta turistima na gornjem gradu.

"Odakle dolazim ima mnogo vlage u zraku i mnogo komaraca. Ovdje nam je, dakle, dobro", kazala je Paola iz Italije.

Sutra toplije tijekom poslijepodneva

Sutra će u ovo doba biti toplije.

"Sutra će ponovno doći temperatura na 35 stupnjeva, najviše je to u unutrašnjosti Dalmacije i kopnenim dijelovima zemlje. U utorak će biti i nešto viša, možda do 37, međutim u drugoj polovici tjedna opet s jednom mini promjenom vremena, kad će biti pljuskova i grmljavine. Vrijeme će postati zapravo ugodnije", kazao je meteorolog Darijo Brzoja.

Nije lako biti trudan u ovom ljetnom periodu.

"Naravno, klima doma mora se tu i tamo upaliti iako", rekla je Zagrepčanka Tajana Pavić.

"S obzirom da sam iz Pule i navikla sam na toplinu podnosim, ali lakše je kad se okupam", poručuje Tajana.

Osvježenje na moru ili u bazenu

Osvježenje na ugodnih 24-25 stupnjeva morske temperature lovi se na obali. Na kontinentu - u bazenu.

"Sunčanje, kupanje, koktelčići...", nabraja Antonija iz Bjelovara. "Pa u hladu je dobro. Dok je sezone, evo bazen je otvoren, super je", navodi Filip.

Iako je danas temperatura podnošljivija, ulice kontinentalnih gradova - puste. Grijanje na klimi Filip neće tako skoro upaliti. Prema sezonskim prognozama ljeto bi trebalo biti toplije od prosjeka.

"Mislim da nije moguće po ovim temperaturama bez klime", smatra Filip. Kad se živa na termometru penje u visine, sunce treba zamijeniti hladom.

Piti puno vode, obavezno koristiti zaštitu od sunca. A posebno se trebaju paziti oni sa srčanim i šećernim bolestima, djeca i starije osobe.

Stiže novi toplinski val

Meteorolog Darijo Brzoja najavljuje da dolazi novi toplinski val.

Ponovno upozoravamo na opasnost od toplinskog vala. Nakon nešto ugodnijeg vikenda, temperatura će u prvoj polovici novog tjedna ponovno do 35, lokalno i više pa se već sutra valja pridržavati svih onih dobro poznatih liječničkih savjeta koji vrijede za velikih vrućina. Vrhunac vala očekujemo u utorak.

S juga opet jača greben, pritječe nam vrući afrički zrak, sve skupa manifestirat će se kroz vedrinu i još jednom veliku vrućinu idućih dana.

Za početak tjedna, sunčano i toplo jutro, bez nekog značajnijeg vjetra te uz temperaturu na kopnu između 16 i 19, a na moru većinom od 20 do 24 stupnja. Jedino će u gorju biti malo svježije.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano ostaje i poslijepodne. Vjetar slab, a temperatura može i do 35.

Sunčano i vruće bit će i u Slavoniji i Baranji. Vjetar slab, a temperatura također do 35 stupnjeva.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu sutra bez oblaka, većinom sunčano i vruće, uz tridesetak do 33, na moru i 34 stupnja. U unutrašnjosti Istre možda i 35. Tek ponegdje poslijepodne uz obalu umjeren jugozapadnjak.

I u Dalmaciji sunčano i vruće. Poslijepodne mjestimice umjeren jugozapadnjak, a temperatura od 30 na obali do 35 u zaleđu.

More ugodno za kupanje

More je ugodno za kupanje, danas mjerimo najčešće 24 do 27 stupnjeva.

Uz obilje sunca, UV indeks će sutra u cijeloj zemlji biti vrlo visok.

Ovako visoku temperaturu očekujemo još u utorak i u srijedu, bit će i sunčano, a onda će vrijeme u četvrtak poslijepodne i petak biti prilično nestabilno pa su, prvo na zapadu mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Potom će biti i manje vruće.

Na Jadranu će se zadržati većinom sunčano i u prvoj polovici tjedna će biti gotovo podjednako ili tek malo manje vruće nego na kontinentu. Uglavnom će puhati vjetar s juga, a u četvrtak će onda okrenuti na zapadni i sjeverozapadni. Potom i na moru kajem tjedna ugodnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene