Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve na jednom mjestu

Nekima veće plaće, nekima nacionalna mirovina: Saželi smo što se sve mijenja za građane u 2021.

Aktualno Galerija Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 3 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 3 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal u Omišlju LNG terminal u Omišlju Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 4 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 5 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 2 Galerija 1/5 >>
Nova godina donijela je i brojne novosti za hrvatske građane. Najvažnije je sažela Ivana Brkić Tomljenović.

Peti krug porezne reforme snizio je stope poreza na dohodak. Stopa od 24 pala je na 20 posto, a od 36 na 30 posto. Prema procjeni ministra financija, veća primanja može očekivati oko 900 tisuća poreznih obveznika. No, oni s najmanjim plaćama, a njih je najviše - neće dobiti ništa, jer ni sada nisu u poreznim škarama.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Pogledajmo to na jednom primjeru samca u Zagrebu, bez uzdržavanih članova. Neto plaća od 5000 kuna raste za 66 kuna.Što je veća plaća, veće je i povećanje. Radnik s plaćom od 20 tisuća kuna trebao bi dobiti 1053 kune više.

Poduzetnicima koji imaju godišnji prihod do 7 i pol milijuna kuna, stopa poreza na dobit smanjuje se s 12 na 10 posto.

A Vlada je donijela i novu uredbu o posebnom porezu na motorna vozila. Zdravko Marić očekuje da bi to moglo voditi pojeftinjenju automobila.

S prvim danom ove godine veća je i minimalna plaća. Neto 3400 kuna, što je za 150 kuna više nego prošle godine. Studentima, koji rade putem student servisa, poslodavci će sat morati platiti minimalno 26 kuna i 56 lipa.

Stariji od 65 godina, koji zadovolje uvjete imaju pravo na nacionalnu mirovinu od 800 kuna. Zasad je odaziv slab, a u Vladi očekuju kako će je primati oko 20 tisuća korisnika.

Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 3 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Unatoč velikom otporu lokalnog stanovništva, počinje s radom i LNG terminal u Omišlju na otoku Krku.

Nastavlja se ulaganje u željeznice, a ove godine očekuje se i dovršetak strateškog projekta Pelješkog mosta. Lokalne ceste će se graditi i poslije, pa će otvorenje biti iduće godine.

Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 3 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Puni profil Istarskog ipsilona trebao bi biti završen do iduće turističke sezone, a druga cijev tunela Učka do početka 2024.

Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti i dugo obećavanu helikoptersku hitnu medicinsku službu.

Za borbu protiv koronavirusa važno je cijepiti najmanje 70 posto populacije, a s obzirom na podjeljenju naciju, zadatak nije nimalo lagan. Uz to, ministar Vili Beroš mora se pozabaviti i rješavanjem problema dugog čekanja na pojedine usluge u bolnicama.

Umjesto kvotnog sustava, uvodi se novi model zapošljavanja stranaca. Zavod za zapošljavanje procjenjivat će stanje na tržištu i sukladno tome donositi odluke.

Nakon fijaska s prvim natječajem, tijekom siječnja očekuje se politička odluka Vlade o odabiru novog borbenog zrakoplova.
A do kraja godine i završetak posla.

Tijekom ovog mjeseca trebao bi se proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranu.

S radom počinje i Visoki kazneni sud, na čijem je čelu Ivan Turudić, dosadašnji šef Županijskog suda u Zagrebu.

Nastavlja se i projekt subvencioniranja stambenih kredita. Planiran je i početak gradnje POS-ovih stanova u Zadru i Šibeniku.

I na kraju najveći posao koji čeka državu je obnova od potresa razorenih područja.

Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 3 Ivana Brkić Tomljenović - Što nas čeka u 2021. - 5 Foto: DNEVNIK.hr

U Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji organizirana obnova kreće na proljeće. Šteta je 86 milijardi kuna, dok se one u Banovini tek zbrajaju. No akcija države treba biti brza i efikasna, kako bi se građani što prije mogli vratiti u svoje domove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene