Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Male mirovine

Poskupljuju domovi za starije, a s time dolaze i novi problemi: "Lani smo zabilježili smo valjda najveći rast ilegalnog smještaja u Hrvatskoj"

Aktualno Galerija Umirovljenici Umirovljenici Foto: DNEVNIK.hr +0 Sabina Angelina Latin Galerija 1/2 >>
Poskupljenja nisu zaobišla ni domove za starije. Dok mirovine rastu u desecima kuna, u stotinama pa i tisućama poskupio je i dio obiteljskih domova i privatnih domova za starije ali i neki javni. Nažalost tu nije kraj, strahuje se da će poskupljenja energenata, ali Vladine nove izmjene zakona donijeti i nova poskupljenja u domovima. Više doznajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Dalibora Špadine.

Dok mirovine rastu u desecima kuna, u stotinama pa i tisućama poskupio je i dio obiteljskih domova i privatnih domova za starije, ali i neki javni.  

Pročitajte i ovo Vesna Bedeković za Dnevnik Nove TV Ministrica Bedeković otkrila koje su nepravilnosti utvrđene u domovima za starije, ali i zašto inspekcija u koprivnički dom - nikad nije poslana Slika nije dostupna strogi uvjeti Nakon širenja zaraze u domovima za starije: HZJZ izdao detaljne upute, pogledajte što su sve propisali

Fatima ističe kako nikako ne bi mogla s mirovinom. Raifa dodaje kako se cijene kreću i po tisuću eura, ako hoćete u privatni dom.

A cijene još idu gore. Vlasnica obiteljskog doma u Ozlju i predsjednica udruge StarKA Sabina Angelina Latin rekla je reporteru Dnevnika Nove TV Daliboru Špadini da su obiteljski domovi lani poskupjeli od 300 do 800 kuna po korisniku, a još nisu počeli uračunavati poskupljenje namirnica.

Naglašava da su u dosta domova zabilježeni odlasci korisnika, ali ne doma nego u ilegalu. "Mi smo prošle godine zabilježili valjda najveći rast ilegalnog smještaja u Hrvatskoj, i to zbog nekakvih par stotina kuna po korisniku", tumači Latin.

Poskupjeli i privatni domovi

Za tristotinjak kuna poskupjeli su i neki zagrebački privatni domovi. Cijene je za 12 posto ljetos digao i zadarski javni dom za starije. Iznos za najskuplju sobu popeo se na 4500 kuna. Strahuju do to neće biti dosta kad stigne poskupljenje plina i struje.

Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Zadar kaže kako se sa sadašnjim cijenama mogu pokriti. "Ja bih volio da ne dođe do tolikog poskupljenja plina i struje da bi mi morali dizati cijene", dodaje Buljat.

Prosječna mirovina 2600 kuna

Jer prosječna je mirovina oko 2600 kuna, a nema ni dosta mjesta u domovima. U Hrvatskoj je oko 850 tisuća umirovljenika, a kreveta u domovima ima nešto više od 25 tisuća.

"Na smještaj u domovina puno se čeka", kaže Fatima. "U Zadru 1300 ljudi čeka na mjesto, nema. Jedino da čekamo da umre neko", dodaje Raifa.
_
A dok čekaju - prijete nova poskupljenja. Osim struje i plina iz Udruge obiteljskih domova upozoravaju da će cijene dodatno podići Vladine izmjene zakona o obiteljskim domovima koje se u četvrtak očekuju na dnevnom redu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene