Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiranja im remete san

Omišljani očajni zbog buke: "Probudi te u kući sa zatvorenim prozorima"

LNG terminal u Omišlju - 2
LNG terminal u Omišlju - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija LNG terminal u Omišlju - 1 LNG terminal u Omišlju - 1 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal u Omišlju - 2 LNG terminal u Omišlju - 2 Foto: DNEVNIK.hr LNG terminal u Omišlju - 3 LNG terminal u Omišlju - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 LNG terminal u Omišlju - 4 Galerija 1/4 >>
Mještanima Omišlja blagdansku tišinu remeti LNG terminal. Naime, dok se na novom postrojenju odrađuju sva testiranja za puni rad, u općini, kažu mještani, nema sna.

Zbog buke novog LNG terminal u Omišlju tamošnji stanovnici su očajni.

"Po danu je neugodno, iritirajuće, a noću je grozno jer te probudi u zatvorenoj kući sa zatvorenim prozorima. Tri dana je bila tako strašna buka da su je u Malinskoj čuli", rekla je Kosa iz Omišlja.

Čim je brod LNG Croatia stigao na lokaciju, krenuli su postupci testiranja svih sustava broda i kopnenog dijela Terminala za ukapljeni prirodni plin, uključujući i one koji u normalnom radu terminala neće biti u funkciji.

Buke s terminala u Omišlju trenutno nema, no iz LNG Hrvatska svjesni su da buka postoji i trenutno se aktivno radi na njezinu smanjenju na najmanju moguću razinu u ovom periodu testiranja, posebno noću sve kako bi se osigurao suživot s lokalnim stanovništvom. Poduzete su akcije i u posljednjim danima buka je smanjena na minimalnu razinu, koliko to trenutna testiranja dopuštaju.

"Da bi terminal radio mora se pustiti izvor buke, mjeriti pola metra ispred najbližeg stambenog prostora i, ako je prekoračenje jedan decibel, nakon toga se rade sve potrebne mjere da se ta buka smanji", rekao je Goran Srejić, ovlaštena osoba za akustička mjerenja i projektiranje.

Terminal još nije u punoj upotrebi, a njegova najglasnija protivnica bila je načelnica općine i saborska zastupnica Mirela Ahmetović, koja na naše upite nije odgovarala.

Pročitajte i ovo Pristanište za plutajući LNG terminal (Foto: Dnevnik.hr) Strateški projekt za Hrvatsku Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje: Što je pronašla inspekcija za plutajući LNG terminal

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić (Dnevnik.hr) Za Dnevnik Nove TV Tomislav Ćorić potvrdio interes Mađara za kupnju LNG-a Hrvatska te smjenu predsjednika uprave HOPS-a: ''Gudelj je izgubio povjerenje''

Dio mještana kaže da buke je bilo i od prijašnjih postrojenja. Sada im preostaje ili da se na buku nauče ili da se nadaju njezinu kraju jer s prvim danima 2021. terminal počinje svoj puni rad.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene