Nakon ruske i Televizija Republike Srpske snimila je intervju s Hrvatom, pripadnikom ukrajinske vojske kojeg su zarobili Rusi. U vojnom je zatvoru samoproglašene republike Donjeck, kako tvrdi novinar koji je snimio intervju.


Novinar Televizije Republike Srpske Danijel Simić koji je vodio intervju sa zarobljenim hrvatskim državljaninom u Donjecku upitao ga je ima li poruku za obitelj.

"Dobro sam. Hrane me. Spavam na suhom, nisam žedan. Kad mi je potrebna medicinska pomoć, ukažu mi je. Tretiraju me puno bolje nego što sam vidio da se njihove zarobljene nekada tretira. Tako da, nadam se, da će mi moja iskrenost u svemu što sam, u ispitivanju njima rekao, pomoći, nadam se da ću biti razmijenjen", kazao je zarobljeni Hrvat.

Novinar ga je pitao i ima li poruku za sunarodnjake koji bi željeli ići istim putem.

Slavko Barić Umirovljeni general pukovnik o zarobljenom Hrvatu i Putinovim planovima: "Ne vjerujem da trebamo strahovati od nekakve vojne odmazde''

"Ni slučajno, ni slučajno, neka se informiraju prvo uopće kakav je tu rat. Evo, ja kad sam pao u zarobljeništvo i kad sam vidio kako nas tretiraju ljudi o kojima je propaganda bila da su ubojice i to... sasvim  jedna druga slika od onog što su nama govorili da su svi ubojice, tako da - informirajte se dobro, razmislite", kazao je zarobljeni Hrvat.

Sam novinar tvrdi da je intervju sa zarobljenikom dobio putem svojih kontakata, s još jednim srpskim kolegom došao je u zatvor u Donjecku.

"Taj čovjek je veoma rado razgovarao s nama. Govorio nam je ono što je rekao bezbroj puta istražnim tijelima. Bio je vrlo razgovorljiv, bilo mu je drago jer je rekao da je posljednji put prije mjesec i pol razgovarao s nekim na njemu razumljivom jeziku", rekao je Simić.

Zarobljeni hrvatski državljanin Zarobljeni Hrvat poslao poruku obitelji: Otkrio u kakvom je stanju i kako ga tretiraju

Tvrdi i da ih nitko od zatvorskih službenika nije pitao ništa niti sugerirao što smiju, a što ne smiju pitati, ali i da mu je lakše bilo dogovoriti intervju jer je srpski novinar.

"Ja na tom čovjeku nisam vidio fizičke ozljede na tim vidnim površinama po licu, po rukama ono što nije pokrivala uniforma. On, naravno, pretpostavljam i da ga tuku i slično, da ne bi to ni smio reći, ali ono što je njemu bilo jako drago je da je ovo je drugi glas o njemu njegovoj obitelji u tom smislu je sigurniji za svoj život", rekao je Simić.

Kaže i da je zarobljenom Hrvatu bilo drago da ga snimaju, to mu daje sigurnost da će ostati živ. Slično razmišlja i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a kaže da nema informacije o zarobljeniku.

Ivica Madnić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Vojni analitičar o Hrvatu zarobljenom u Mariupolju i tijeku rata: "Mislim da njegov život nije ugrožen. Rusija nema više vojnika"

"Ne, i molim samo da mu hrvatski političari i pozeri svojim izjavama ne otežavaju poziciju. Drago mi je što sam ga vidio na televiziji, to mi je nekako jamstvo da će se vratiti živ, kad su ga već pokazali, kad ga Rusi vode okolo kao trofej. I tu bih stao, ako ne mogu pomoći, ne želim odmagati", rekao je Milanović.

Zarobljeni Hrvat ukrajinskoj se vojsci pridružio 2020. godine radi ostvarivanja prava na ukrajinsko državljanstvo, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju