Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Riječ je o klasičnoj obavještajnoj podvali'

'Hrvatski špijun' se nagodio, pristao na zatvorsku kaznu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu održano je saslušanje na kojem je iskaz dao osumnjičeni za kazneno djelo špijunaže, koji je uhićen u petak u akciji koju su proveli operativci BIA-e u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom, piše srpski list Danas.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je kako je tužitelj predložio pritvor zbog opasnosti od bijega te mogućeg utjecaja na svjedoke, kao i zbog osnovane sumnje u ponovno počinjenje kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Kako javlja Telegraf, osumnjičeni za špijunažu, nagodio se sa Tužiteljstvom za kaznu zatvora od tri godine.

Srpski list Danas piše kako se postavlja pitanje ima li ovo uhićenje veze sa inzistiranjem Hrvatske na tome da Srbija izmijeni zakon kojim se uspostavlja takozvana univerzalna nadležnost nad procesuiranjem ratnih zločina.

'Pojedini mediji tvrde da je osumnjičeni "prodavao" Hrvatima povjerljive kontraobavještajne podatke na osnovu kojih je podignuto devet optužnica za ratne zločine protiv pripadnika srpskih snaga', piše list Danas.

Filip Švarm, glavni urednik tjednika Vreme, za Danas kaže da jedno s drugim nema izravne veze jer još uvijek nemamo točne podatke o čemu je zapravo riječ.

'Uhićenja je bilo i ranije i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali uglavnom za ratne zločine. Ovdje je, bar prema postojećim informacijama, riječ o špijunaži. Više informacija može se očekivati sutra. I ovo je jedna od pojava koja je izazvana odnosima dviju zemalja koji traju već šest mjeseci', kazao je Švarm u nedjelju te dodao da EU s pozornošću prati sve što se događa na relaciji Beograd – Zagreb, no reakcija iz Bruxellesa neće tako brzo stići.

Momir Stojanović, bivši direktor Vojnosigurnosne agencije, za list Politika, kazao je da treba otkriti koji su podaci ustupljeni, kao i tko su bili pomagači osumnjičenom za špijunažu, jer nije uhićena samo jedna osoba već je riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih.

Upozorio je da, ako je točno da je riječ o bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Krajine i Republike Srpske koji nikada nije bio pripadnik Vojske Srbije, onda on nije bio u poziciji da oda neke ključne vojne ili druge tajne podatke. Stojanović smatra da iza aktivnosti hrvatske obavještajne službe na Balkanu redovno stoji aktivnost njemačke obavještajne službe. On ne očekuje reakciju i pritisak Bruxellesa na Zagreb i Beograd.

Odvjetnik Đorđe Kalanj, za list Danas kazao je kako je Srbija izabrala 'najdrastičniji način za rješavanje situacije u kojoj je, prema onome što su službeni podaci i onome se može vidjeti u medijima, uhićeno lice zbog sumnje na špijunažu'. Dodaje kako kazneno djelo špijunaže ima veze sa politikom između dvije države.

'Bilateralni odnos između zemalja određuje hoće li se u rješavanju nastale situacije ići putem procesuiranja uhićene osobe pred sudom ili će se ići ka drugim mjerama koje podrazumevaju diplomatsko rješavanje problema, protjerivanje, dogovor ili upućivanje diplomatskih nota i svega što podrazumijeva diplomatski odnos dvije zemlje. Srbija je ušla u procesuiranje uhićenog i objavljivanje informacije u medijima, što je najdrastičniji put rješavanja problema' objašnjava Kalanj za list Danas.

Sumnje u istinitost uhićenja

List Danas piše kako iz vlastitih izvora doznaje da postoje sumnje u službenu verziju oko uhićenja hrvatskog špijuna jer, kako napominju njihovi izvori u zapisima na postoji vojni časnik u krajiškoj vojsci pod tim imenom.

'Prema našim izvorima, riječ je o klasičnoj obavještajnoj podvali, čiji su ciljevi prikriveni. S obzirom da je informacija prvo puštena u medije, a potom službeno potvrđena, ali samo sa inicijalima uhićenog, nije isključena mogućnost da je riječ o tome da se utvrdi tko će nakon vijesti o uhićenju osumnjičenog pokušati kontaktirati onog tko je stvarno osumnjičen da je špijun', piše list Danas.

Dodaju kako postoji više osoba s tim imenom koje bi mogle biti špijuni, a jedna od njih je nekadašnji časnik JNA koji je sudjelovao u pokušaju osnivanja raznih paravojnih formacija u Kninu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene