Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akteri kažu - nema utjecaja

Poslušajte cijelu ekskluzivnu snimku Dnevnika Nove TV - kako Mamić iz BiH vuče konce u HNS-u: "Šuker ne može više biti predsjednik"

Aktualno Galerija Zorislav Srebrić i Zdravko Mamić Zorislav Srebrić i Zdravko Mamić Foto: DNEVNIK.hr +0 Zorislav Srebrić i Zdravko Mamić Galerija 1/2 >>
Godinama se o tome govorilo, a sad imamo i snimku koja to potvrđuje. Dnevnik Nove TV u posjedu je ekskluzivne snimke u kojoj Zdravko Mamić razgovara s aktualnim i bivšim vodećim ljudima HNS-a.

Otvoreno im daje upute i oko sudaca na nogometnim terenima, ali i oko Davora Šukera na čelu nogometne Vlade. Dvije države jedna telefonska veza - ona sa Zdravkom Mamićem!

Pročitajte i ovo Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao" Slika nije dostupna Vječiti broj 2. Damir Vrbanović – stručnjak za sva vremena, Mamićev igrač i Šukerova sjena?

"Jedino uporište gdje ja znam da uvijek mogu bez obzira kakav sam i što sam napravio, Zdravko, moj Zdravko. Znam da mi neće okrenut leđa, znam", poručuje Srebrić.

"Nikad u životu, ali nikad u životu", odgovara mu Mamić, a Srebrić kratko nastavlja: "Sine moj".

Ovo je tek dio razgovora kojeg je Zorislav Srebrić vodio s Mamićem. Bivši Dinamov čelnik nezadovoljan je suđenjem za klub iz Maksimira na nekim utakmicama, ali i vodstvom HNS-a.

"Počnite mijenjati odnos u Savezu, Šuker ne može bit više predsjednik. Šuker ne može bit više predsjednik - završena priča. I to je nedopustivo. U tom filmu više Zdravko ne sudjeluje i ja rastem iz dana u dan. I ja rastem, dolazim pameti i s iskustvom i tako dalje, prema tome, prema tome, neću dozvolit da ono što ste vi stvarali, što sam ja stvarao, što su drugi stvarali da klošari okrutni rasturaju. Dobro znate o čemu ja pričam! Prema tome, to je poziv, gospodo, mijenjajte nešto, poduzimajte, jer će vas otpuhnut bura!", rekao je Mamić u snimljenom telefonskom razgovoru.

Ne negira pozive

Srebrić te pozive ni ne negira. Kaže - analizirali su utakmice. Uvjerava da Mamić preko njega nije mogao kadrovirati u HNS-u.

"Nisam član upravljačkih tijela ili eventualno izvršnih, nego samo član ureda, a to znači i izvan sfere takvih događanja", kazao je Zorislav Srebrić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

Bivši dugogodišnji HNS-ov tajnik, danas je savjetnik Davoru Šukeru. Na pitanje novinarke tko koga zove, Srebrić odgovara: "U pravilu ja njega pozovem, ništa on mene ne zove, niti bi u smislu nekih posebnih instrukcija, a kamoli zahtjeva, to decidirano mogu reći, da nije bilo nikakvih zahtjeva". Navodi da Mamić nema utjecaja na njega.

Marijan Kustić, jedini kandidat za Šukerovog nasljednika, za kontakte s Mamićem, uvjerava, nije znao. I nekoliko dana do skupštine HNS-a - ne želi ulaziti u njihovu pozadinu.

"Zna se koja tijela odlučuju o čemu, definitivno mislim da ne bih htio komentirati ima li netko ili ne utjecaja, rezultati se vide", poručuje Kustić, izvršni direktor HNS-a i ponavlja da Mamić ne vuče konce iz BiH.

Ne prelazi preko nedosuđenog penala

Snimka otkriva da Mamić ne prelazi ni preko nedosuđenog penala za Dinamo u studenom prošle godine u susretu s Osijekom.

"Ja sam prepoznao prvo u Osijeku, kad onaj četvrti najbolji sudac, onaj splitski, kako se zove?", rekao je Mamić. "Strukan, da", navodi Srebrić.

"Kad ne dosudi penal za Dinamo i čak kad ga zove onaj iz VAR sobe on odbije ić' gledat, razumijete? Šta ovaj radi, razumijete, jer je nemoguće da taj dečko koji je čak sklon Dinamu...", navodi Mamić.

"Da, da!", odobrava mu Srebrić.

"Da ovako ovaj, razbojnički ide gledati da ne sudi, on nema tamo šta gledati, ali on čak ide gledati razbojnički, ne, ne, ne, ne sudi, razumijete", nastavlja Mamić.

Mamić tu ne staje: "Ja sam previše iskusan da ne bi vidio da (...), jer ovo je rukopis, ne nogometnih djelatnika. Nego nogometni djelatnici koji imaju pištolj na sljepoočnici i izvršavaju mafijaške naredbe".

"Nije bilo pritiska"

Bivši šef Komisije nogometnih sudaca Ante Kulušić - zaklinje se da Mamić nije imao svoje prste na suđenja pojedinih domaćih utakmica, kao i odabir sudaca. Isto tvrdi i Bruno Marić, nedavno imenovan na tu funkciju.

"Nikad nije bio pritisak od strane gospodina Mamića, nikad, to su bajke, manipulacije, priče, nešto s čim se ja nisam susreo na taj način. Sve što u suđenju u Hrvatskoj ne bude dobro, ja ću biti kriv, jer ja sam odgovoran, dali su mi otvorene ruke", rekao je predsjednik Komisije nogometnih sudaca Bruno Marić.

"Ja sam već rekao kome je trebalo onda ćete svi otić', ja ću ih sve smijeniti, jedino ćete vi imati posla i u Savezu i u Dinamu", poručuje Mamić.

"Čestitam, znaš, mudrost je mudrosti da to kad se nešto napravi da se uvijek napravi fino, elegantno - u rukavicama", rekao je Srebrić.

"Ali ne možete, je gospon Zorko, ne možete, ja sam tu gdje jesam, a oni me j***. Ja sam upozoravao ljude da se to dešava, ali nitko ništa ne radi, nego nego... ali kasno je, znate, kasno je kad si ti u provaliji...", nastavlja Mamić.

Žele ga i vidjeti

Ne samo da se čuju s Mamićem, nego ga žele i vidjeti u BiH. Tijekom razgovora, u društvu Srebrića i bivši izvršni direktor Damir Vrbanović s kojim dijeli optuženičku klupu.

"Zovem te zato jer ću se jedan od sljedećih dana spustit do tebe dolje. Evo, tako da ti kažem. - Dobro. Jednim ili dvoje, troje ljudi spustit do tebe na jedan fini riblji ručak. Mirno spavaj, sve u redu, ajde, čujemo se", poručuje mu u telefonskom razgovoru.

Vrbanović i njegov odvjetnik na pozive ne odgovaraju. Sigurno je da ovakvih razgovora, ali i posjeta HNS-ovaca Mamiću otkad je u BiH - itekako bilo. Pitali smo, ali na ovu temu danas nisu htjeli ni bivši Dinamov trener Nenad Bjelica, ali ni Tomislav Svetina koji pretendira na Kustićevo mjesto nakon izborne skupštine. Šuti i Davor Šuker.

Ovdje poslušajte cijelu snimku. 

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene