Nekretnine (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Nekretnine (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Slovenski mediji ovih dana s velikim zanimanjem prate probleme izazvane najavom poreza na nekretnine u Hrvatskoj, jer je Slovenija među zemljama koje ga još nisu uvele.


Ljubljansko "Delo", koje je prenijelo da je premijer Andrej Plenković nakon peticije protiv takvog poreza sugerirao da će se primjena odgoditi, podsjeća da je slovenski zakon o porezu na nekretnne koji je parlament prihvatio prije nekoliko godina također naišao na velike otpore, a u konačnici srušio ga je ustavni sud.

Analitčari ocjenjuju da uvođenje poreza na nekretnine nije izgledno u iduće dvije godine, a svakako ne u preostalom dijelu mandata sadašnje slovenske vlade koji istječe iduće godine.

Ustavni sud je zakon o porezu na nekretnine što ga je parlament prihvatio u vrijeme prijašnje vlade poništio 2014. i tako spriječio njegovu implementaciju.

Ustavni suci su zakon osporili zbog predviđenog, vrlo kompliciranog i nejasnog sustava procjene nekretnina. Na tom se sustavu radilo više godina i potrošeni su milijuni eura jer je Geodetska uprava definrala pojednačne vrijednost za sve nekretnine u državi.

Ustavni sud je ocijeno da je ta metodologija kojom se trebalo odrediti poreznu osnovu sporna, te je naredio da izradi druga osnova ili stari preinači.

Sadašnja vlada premijera Mire Cerar predložila je nedavno nov način vrednovanja nekretnina, ali je istodobno priznala da potvrda te metodologije i cijelog novog zakona o porezu na nekretnine ne može progurati u sadašnjem sazivu parlamenta. (Hina)