Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostali kod kuće

Đaci iz Skrada prešli na online nastavu, ali ne zbog koronavirusa: "Moje dijete je bilo sretno, ali mamama i tatama je teško"

Aktualno Galerija Škola - 2 Škola - 2 Foto: DNEVNIK.hr Škola - 1 Škola - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skrad Skrad Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Grgurić Galerija 1/4 >>
Online nastavu učenici osnovne škole u Skradu, u Gorskome kotaru imali su cijeli tjedan, ali ne zbog epidemije nego iz sasvim drugoga razloga.

Naime, dosadašnji domar i vozač školskog kombija otišao je na drugo radno mjesto, a novoga škola nije mogla odmah zaposliti.

Svi učenici Osnovne škole Skrad cijeli su tjedan imali nastavu online. Razlog tome je odlazak domara i vozača školskog kombija za devetero učenika putnika na drugo radno mjesto. Dok su djeca zadovoljna, roditelji su u problemima.

"Moje dijete je bilo sretno, mislim doma je, a nama, tatama i mamama je bilo teško, nije isto biti u školi i biti doma", rekao je Dalibor Medved iz Kupjaka.

U skradskoj školi je ionako malo učenika

"Nekad nas je bilo preko 20 i dva razreda, a i b, a sada imate u prvom razredu troje djece", kaže Francika iz Skrada.

Pročitajte i ovo Đuro Baloević Hrvatska udruga ravnatelja Obvezne COVID potvrde ili testiranje i u obrazovanju: "Nije cilj prisiliti nekoga na cijepljenje. No svatko može napraviti test"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za djelatnike Fuchs otkrio kada će COVID potvrde u škole i tko će ih kontrolirati: "Ja sam siguran da će to ravnatelji znati organizirati"

Bez benzinske postaje, restorana, hotela a odnedavno i bez svećenika, život u Skradu kao da je stao.

Damir Grgurić, načelnik općine Skrad je izjavio: "Mi zaista ovdje živimo, mi nismo ovdje kulise nekoga filmu nego mi zaista živimo život, stvaramo nekakvu dobrobit od koje cijela zajednica ima nekakvu korist."

Sjećaju se stariji stanovnici kako je nekada u Skradu bilo puno življe. Razumiju mlade koji odlaze.

"A gdje, gdje raditi, šumarija i Elektroprimorje, nema evo ni jednog pogona, Donja Dobra je zatvorena", kaže Antun Špročić iz Skrada.

I u sportu su nekada bili poznati. "Skradski skijaški klub Polet je bio prvak bivše države u skijaškom trčanju. Mi kuglači smo ih naslijedili pa smo ušli u prvu hrvatsku kuglačku ligu", rekao je Josip Jeličić.

Dio mladih ipak se odlučio osnovati obitelji i ostati u rodnom mjestu

Nikolina Crnković kaže: "Između ostalog mi se posrećilo, a i mislim da je ovo lijepo mjesto za živjeti. Blizu Rijeke je i ako netko nađe posao u Rijeci može do tamo putovati bez problema.

Načelnik ove male goranske općine nada se da će se u Nikolinu ugledati drugi mladi i da će se život u ovu goransku općinu vratiti.

"Čovjek mora dotaknuti dno dna i tada se osvijesti i dođe k sebi i onda kreće polako naprijed", kaže Grgurić.

Od idućeg tjedna učenici će ponovno pohađati normalnu nastavu. Raspisan je natječaj za domara pa bi se uskoro situacija u školi mogla normalizirati. Stanovnici Skrada nadaju se da će tako biti i s njihovim krajem i da ih nakon godina stagnacije čekaju neka bolja vremena.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene