Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i uhićenja

Plenković zaprijetio županijama u kojima se korona otela kontroli. Reagirao i na informacije o prelasku granice s BiH: "Postoje neke glasine..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade zaprijetio je županijama u kojima još uvijek postoje lokalna žarišta zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru kazao je da je danas osam godina članstva u EU-u. "U tom kontekstu održana je sjednica Vijeća za uvođenje eura", rekao je. 

Pročitajte i ovo Domovinski pokret završio prvi krug pregovaranja Iz minute u minutu DP završio prve razgovore sa svim opcijama: "Predočili su nam broj zastupnika koji ih podupire, mi od svojih načela ne odustajemo" Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

"Što se tiče pandemije, Hrvatska je prema podacima ECDC-a u zelenom, što je dobro za našu turističku sezonu i naš imidž kao turističke destinacije", kazao je Plenković i dodao kako je bitno da što više građana koristi COVID digitalnu potvrdu.

"Vrlo je važno da potvrdu koristi što veći broj naših građana, do nje se dolazi jednostavno, a omogućit će sudjelovanje na koncertima, festivalima, klubovima i otvorenim drugim manifestacijama", objasnio je Plenković.

Nekoliko lokalnih žarišta

"Nije dobro što ima nekoliko lokalnih žarišta u kojima se nisu poštivale epidemiološke preporuke i mjere. Oštro ćemo sankcionirati svaki takav kiks", dodao je.

"Mislim, prije svega, na neke druge zemlje koje prate epidemiološku situaciju u zemljama u koje idu njihovi državljani. Zato, što manje žarišta, to će nam turistička sezona i gospodarska situacija biti bolja", rekao je.

Naveo je da je cijepljeno 44 posto građana i apelirao na sve da se cijepe. "Postoje novi, zarazniji sojevi te se vide posljedice u nekoliko europskih zemalja, situacija je ozbiljna i trebali bismo se zaštititi što prije", rekao je Plenković.

"S obzirom na to da Hrvatska trenutačno ima jako puno neutrošenih doza, odlučili smo donirati 310.000 doza. Ograničeni smo skladištenjem doza. 210.000 doza ide u BiH", rekao je Plenković i dodao da će po 20.000 doza biti donirano u još pet zemalja - Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu. "Bolje je da se doze potroše nego da stoje na skladištu", rekao je Plenković.

O prelasku granice s BiH

"Postoje određene glasine o modalitetima prelaska granice s BiH, osobito prema Dalmaciji. S te strane sutra će biti sastanci ravnatelja policije i carine sa svim nuditeljima prijelaza dolje, s gradonačelnicima pograničnih gradova u BiH da se razriješe bilo kakve nedoumice", rekao je Plenković.

"Režim prelaska granice onakav je kakav jest cijelo vrijeme, nema nikakve diskriminacije niti želje s hrvatske strane da se otežava ljudima dolazak u Hrvatsku. Sustav je '1, 2, 3' - ili ste preboljeli ili imate potvrdu o cijepljenju ili negativan test i s te strane ćemo učiniti maksimalan napor da se otklone glasine koje uznemiruju ljude s obje strane granice", zaključio je.

Potpora za očuvanje radnih mjesta

"Važna tema su potpore za očuvanje radnih mjesta. U proteklih godinu dana smo imali cilj očuvati radna mjesta. Za to je izdvojeno 11,7 milijardi kuna, kad se tome pridodaju doprinosi koji su oprošteni, to je 17 milijardi kuna za oko 120 tisuća poslodavaca, odnosno 700.000 radnika", rekao je Plenković i dodao da je osiguranika danas 56.000 više nego lani.

"Broj nezaposlenih u ovom je trenutku manji za 8500 ljudi nego prije pandemije. Očuvali smo radna mjesta i došli u poziciju da je prosječna neto plaća viša od 7000 kuna", rekao je Plenković i dodao kako sada prelazimo u fazu kreiranja novih radnih mjesta.

"To podrazumijeva da od srpnja završavamo s horizontalnim pristupom očuvanja radnih mjesta i prelazimo na prilagođeni pristup", objasnio je i dodao kako će se ići u analiziranje privatnog sektora.

Mjere za skraćeno radno vrijeme

"Pritom postoje i mjere za skraćeno radno vrijeme koje će i dalje biti dostupne onima koji ih budu trebali", najavio je Plenković i dodao da će u dogovoru sa Stožerom i HZZ-om nastojati povezati daljnje potpore s procesom cijepljenja.

Plenković navodi da će Vlada i dalje pomagati privatnom sektoru u djelatnostima u kojima je smanjen opseg rada. "Od srpnja ćemo stvari sagledati na način koji je prilagođen novim okolnostima", istaknuo je.

Uskoro avans za Banovinu

"Uskoro će biti uplaćen avans za potres na Banovini u iznosu od 41 milijun eura. Iz Fonda solidarnosti za potrese na Banovini i u Zagrebu dobit ćemo oko milijardu eura", rekao je Plenković.

"U međuvremenu se dogodilo i nevrijeme u Požegi i okolici. Donijet ćemo niz odluka o potporama, prije svega u poljoprivredi jer su štete velike. Ukupan iznos potpora bit će veći od 58 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju", najavio je Plenković.

Haška presuda nezadovoljavajuća

Plenković smatra da je presuda Stanišiću i Šimatoviću u Hagu odluka koja izaziva nezadovoljstvo jer su kažnjeni samo za ratne zločine u Bosanskom Šancu.

"To ne odražava ono što su počinili na području Hrvatske i BiH tijekom Domovinskog rata. Nadamo se da će presuda biti preinačena jer se radi o najtežim ratnim zločinima poput onih u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici", rekao je Plenković i dodao da takvi zločini zaslužuju najstrožu kaznu.

Komentirao je i uhićenja i izvješće USKOK-a

"Ovo je još jedan dokaz da USKOK i policija vode aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije. Slučajeva je više nego prije. Bez obzira na to što neki šarlatani u političkom prostoru sumnjaju u tajming uhićenja, nadaju se u loš ishod, nastavljaju s mantrom o nekakvoj navodnoj korumpiranosti Vlade i vladajuće stranke", kazao je Plenković.

"Činjenica je da se postupci pokreću, ovo potvrđuje da se nalazimo u razdoblju borbe protiv korupcije. DORH i policija su neovisni, nitko na njih ne vrši pritisak. Važno je da tu nema zaštićenih, privilegiranih. Nema nedodirljivih, stranačke iskaznice ne čine nikoga zaštićenim. To je ključna borba protiv korupcije. Mi podržavamo neovisnost rada pravosudnih tijela. Na Vladi je da osigura kvalitetne uvjete za rad tih tijela", rekao je Plenković. 

Udio novozaraženih 2,3 posto

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je udio novozaraženih u broju testiranih 2,3 posto, a najviši je u trenutačno u Zadarskoj i Međimurskoj županiji.

"Stopa potvrđenih slučajeva pokazuje vrlo blagi porast u proteklih sedam dana. Najveća 14-dnevna stopa zabilježena je u Zadarskoj i Međimurskoj županiji i to je najjači argument za daljnje promišljeno i odgovorno ponašanje", rekao je Beroš.

Upozorio je na to da Središnji registar cijepljenih pokazuje da 300.000 starijih građana od 65 godine još uvijek nije cijepljeno. Ta je skupina najizloženija zarazi s mogućim težim oblicima bolesti pa je njihovo cijepljenje i dalje prioritet.

"Pozivam naše umirovljenike, starije sugrađane i članove njihovih obitelji da svoje starije članove upute i ohrabre na cijepljenje jer svaka nova aplicirana doza umanjuje mogućnost rasta brojki uslijed prisustva novih varijanti virusa", kazao je Beroš.

Digitalnu potvrdu preuzelo 300.000 građana

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je danas stupila na snagu Uredba o EU-ovoj digitalnoj COVID potvrdi.

"Potvrdu je dosad preuzelo više od 300.000 građana, a u sustavu je dosad evidentirano 54.000 prelazaka hrvatske granice s digitalnom COVID potvrdom izdanom u 23 države", kazao je.

Od danas je na snazi i nova odluka o prijelazu granice, po kojoj građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja uz predočenje COVID potvrde. Potvrde mogu koristiti i za koncerte, klubove na otvorenom, sportska događanja itd.

S obzirom na to da nemaju još svi COVID potvrde, građani EU-a mogu ulaziti u Hrvatsku i uz predočenje potvrde od preboljenju bolesti, cijepljenju ili testiranju.

Osobe iz trećih zemalja ne moraju više dokazivati nužnost putovanja, ali moraju predočiti neki od dokaza - da su cijepljeni, preboljeli ili se testirali na COVID-19, rekao je Božinović.

Dodatna radna snaga

Proširenje kruga umirovljenika koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati puni iznos mirovine i na korisnike obiteljske mirovine predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju koje je u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru.

"Cilj je osigurati veću razinu socijalne zaštite za ovu osjetljivu kategoriju umirovljenika koji se nakon smrti bračnog, odnosno izvanbračnog druga uslijed znatnog smanjenja prihoda kućanstva nalaze u otežanom materijalnom položaju koji je dodatno narušila kriza uslijed epidemije bolesti COVID-19", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Tako će se, dodao je, osigurati i dodatna radna snaga na tržištu rada pogođenom krizom.

Potpore Kulturi, prometu i turizmu

Vlada je u četvrtak odlučila programom potpora male vrijednosti od ukupno 150 milijuna kuna pomoći pogođenim djelatnostima u sektoru prometa, turizma te kulturnih i umjetničkih događanja, a dopunila je i programe državnih potpora turizmu i sportu te kulturi i kreativnim industrijama.

 

Usvojenim programom potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz prometnog i turističkog sektora te industrije kulturnih i umjetničkih događanja Vlada želi pomoći pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastukture Oleg Butković.

Program 'težak' 150 milijuna kuna

"Cilj programa je nadoknada dijela ili svih troškova poslovanja onim poduzetnicima koji su u 2020. i 2021. imali pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. od najmanje 75 posto. Popisi prihvatljivih troškova poslovanja detaljno su obrazloženi unutar samih programa, kao i potrebna dokumetacija", rekao je Butković.

Naglasio je da te državne potpore male vrijednosti dodjeljuju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo kulture i medija, a sve na temelju sredstava koja su osigurana u rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna.

Od toga će Ministarstvo mora i prometa biti zaduženo za provedbu programa u iznosu od 60 milijuna kuna, Ministarstvo turizma za 36 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture za 54 milijuna kuna.

"Potpore će biti isplaćene jednokratno, u skladu s raspisanim javnim pozivom koji će detaljno definirati i kriterije za odabir poduzetnika koji će ih dobiti, a javni poziv i njegove rezultate objavit će na web stranicama ta tri ministarstva", najavio je ministra Butković.

Dopuna programa državnih potpora sektoru turizma i sporta

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina objasnio je da se Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji, donesen u veljači ove godine uz osiguranje financijske podrške od 1,5 milijardi kuna, sada mijenja i dopunjava "radi usklađivanja programa s izmjenama privremenog okvira covida-19".

"Povećava se gornji limit potpore na 13,5 milijuna kuna, ranije je bilo šest milijun kuna, po mjeri 3.1 privremenog okvira kojom se dodjeljuje 100 -postotno jamstvo za kredite te produženje trajanja dodjele potpore po programu do 31. prosinca 2021.", rekao je Glavina, napominjući da se time ne mijenja ukupni proračun tog programa od 1,5 milijardi kuna nego se samo otvara mogućnost poduzetnicima da dobiju potpora u obliku jamstava po tom programu.

Dopuna programa za kredite u kulturi i kreativi

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je promjene programa jamstava za kredite za osiguranje likvidnosti za sve poduzetnike u kulturi i kreativnim industrijama, a kojima se produljuje taj program potpora.

"Program potpora se produljuje do kraja ove godine i poduzetnici će moći pristupiti kreditima sa 100-postotnim jamstvima, što je još jedna pomoć za kulturnu industriju", kazala je ministrica, koja vjeruje da će veliki zamah toj industriji dati covid potvrde s kojima se može ulaziti na koncerte i slična događanja, a to znači i da se događanja mogu i organizirati uz pridržavanje svih mjera.

Ublažavanje posljedica nevremena

Za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode koja ju je prošli tjedan pogodila, Vlada je Požeško-slavonskoj županiji odobrila 20 milijuna kuna. Novac za pomoć u uklanjanju šteta nastalih poplavama uslijed obilnih oborina te tuče u sklopu svojih resora osigurat će i još nekoliko ministarstava.

Za pomoć poljoprivrednicima u toj županiji, Ministarstvo poljoprivrede će na teret državnog proračuna osigurati 20 milijuna kuna. Novac će doznačiti izravno na račun Požeško-slavonske županije koja će u suradnji s Ministarstvom izraditi program potpora male vrijednosti, odnosno utvrditi kriterije za dodjelu pomoći te popis oštećenika.

Vlada, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo pravosuđa i uprave će osigurati sredstva potrebna za sanaciju štete nastale na školskim ustanovama u maksimalnom iznosu do pet milijuna kuna, kao i za sanaciju objekata pravosudnih tijela, također u maksimalnom iznosu do pet milijuna kuna.

Ministarstvo obrane će preraspodjelom sredstava unutar svoga resora osigurati 5,2 milijuna kuna za uklanjanje posljedica štete u Vojarni 123. brigade Hrvatske vojske u Požegi, gdje je oštećeno 25 objekata.

Nastavak aktivnosti za potrebe obrane od poplava

Hrvatske vode Vlada je zadužila da nastave sve aktivnosti za potrebe obrane od poplava te pripremu i provedbu projekata za unaprjeđenje obrane od poplava na području Požeško-slavonske županije, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je da su Hrvatske vode tijekom obrane od poplava na tom području obavile radove u vrijednosti od preko milijun kuna.

Za sanaciju šteta na vodnim građevinama i poboljšanje sustava obrane od poplava interventno će se uložiti dodatnih dva milijuna kuna, dodao je.

"Za konačno rješenje problema potrebno je izgraditi osam retencija u gornjim dijelovima slivova bujičnih vodotoka, a vrijednost se procjenjuje na oko 100 milijuna kuna. Hrvatske vode će u vezi s tim u planu upravljanja vodama za 2021. i u idućim godinama osigurati dostatna sredstva za aktivnosti i projekte za unaprjeđenje obrane od poplava ovog područja", rekao je Ćorić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene