Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o koronavirusu: "Broj zaraženih raste. Nadamo se da će i na današnjoj koronakarti obala ostati narančasta"

Vlada je održala prvu sjednicu nakon ljetne stanke. Članovi Vlade dobili su informaciju o epidemiji koronavirusa i stanju u Afganistanu te o sanaciji nakon razornog potresa.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru je kazao kako je s turističkim sektorom održan izuzetno uspješan sastanak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

"Brojevi fiskalizacije su izvrsni, srpanj i kolovoz su bolji nego 2019. što pokazuje da je sezona jako dobra, što je dobro za gospodarski oporavak. Tome su doprinijele i mjere koje smo donijeli", rekao je Plenković.

Najavio je kako će Hrvatska danas prijeći 50 posto odraslog stanovništva cijepljenog prvom dozom istaknuvši da cjepivo štiti od najtežih posljedica COVID-19, što pokazuje i podatak da 80 posto umrlih u proteklim mjesecima nije bilo cijepljeno.

"Turisti koji dolaze u Hrvatsku osjećaju se sigurnima, nadamo se da će i na današnjoj karti obala biti i dalje narančasta. Broj zaraženih raste, stoga se trebamo pridržavati svih onih pravila koja imamo. Danas prelazimo 50 posto cijepljenih prvom dozom što je dobro, ali sporije nego što smo očekivali", dodao je Plenković.

Nada se kako će se građani odlučiti na cijepljenje nakon godišnjih odmora. Poručio je kako je cijepljenje najbolja zaštita od najtežih posljedica covida, što pokazuju i brojke po kojima 80 posto umrlih u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo cijepljeno.

"Ovih 20 posto koji su preminuli, većina ih je bilo teško bolesna i imala niz komorbiditeta", istaknuo je i ponovno pozvao građane da se cijepe.

Hrvatski državljani izvučeni iz Afganistana 

Plenković se osvrnuo na stanje u Afganistanu, podsjetivši da su svi hrvatski državljani izvučeni iz te zemlje. 

"Dobro je da nije bilo nikakvih posljedica za naše državljane. Nastavljamo s našom otvorenošću da skrbimo o onim Afganistancima koji su bili povezani s hrvatskim kontingentom, te onima koji su radili i podupirali napore međunarodne zajednice ili EU-a", kazao je.

Ocijenio je da projekt izgradnje države u Afganistanu kroz skoro dva desetljeća na kraju očito nije uspio. U idućim fazama razgovarat će se o stabilizaciji stanja i daljnjeg razvoja Afganistana te o naporima da se izbjegne novi izbjeglički val, poput onog iz 2015. godine koji bi zasigurno "došao do naših granica i destabilizirao države Europske unije".

Plenković se također osvrnuo na sastanak Vlade i ratnih zapovjednika u vezi zamolnica iz BiH, te istaknuo da će se o njima odlučiti nakon izvješća Ministarstva uprave i pravosuđa. Pritom će se u odluci voditi računa o nacionalnim interesima, ratnim zapovjednicima i oslobodilačkom karakteru Bljeska i Oluje. 

Ministar Medved o obnovi

Načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved kazao je kako Stožer ulaže maksimalne napore kako bi se obnova što više ubrzala.

Navodi da je bilo više od 1200 potresa. "Uklonili smo više od 260 objekata, od toga 176 obiteljskih kuća", dodao je Medved.

"Do sada je obnovljeno 318 obiteljskih kuća. U tijeku su radovi na obnovi 149 kuća. Važno je naglasiti i činjenicu da smo izradili 846 elaborata za sanaciju", rekao je Medved.

Na sjednici Vlade su, među ostalim, i nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o minimalnoj plaći te nacrt prijedloga zakona o naseljima.

Ministar Beroš o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš navodi da na 542. dan od početka u Hrvatskoj imamo 486 novih slučajeva. Udio je 4,88 posto. Raste broj zaraženih na bolničkom liječenju, 244 je u bolnici, 25 na respiratoru.

"Od 3697 zaraženih čak njih 85,71 nije bilo cijepljeno. Od 221 hospitalziranih njih 87,51 nije bilo cijepljeno. Od 1. lipnja 254 osobe je umrlo, 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Niti jedna od 20 osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljenja ili je bila cijepljenja jednom dozom", istaknuo je Beroš.

"Stopa potvrđenih slučajeva raste peti tjedan zaredom. Broj zaraženih raste, no više brine činjenica slabog rasta cijepljenih", kazao je Beroš.

"Imamo epidemiju necijepljenih. Ova epidemija pogađa necijepljene i oni su postali najbrojniji među novozaraženim, hospitaliziranim i preminulim oboljelima", dodao je Beroš.

Ministar Božinović o novim mjerama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako Nacionalni stožer nije uvodio strože mjere već ih je produžio do 31. kolovoza.

"Sve mjere su bile usmjerene prema tome da se Hrvatska percipira kao sigurna destinacija. Rezultati dokazuju da se u tome uspjelo, mjere su ispunile svoju svrhu iako nisu uvijek nailazile na razumijevanje", rekao je Božinović. 

Ministar Grlić Radman o Afganistanu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da su hrvatski državljani uspješno izvučeni iz Afganistana.

"Zajedničkim radom agencija i više ministarstava uspješno smo evakuirali 26 naših državljana. To je veliki uspjeh, a činjenica je da smo se svi zajedno držali i podržavali", rekao je Grlić Radman i zahvalio američkoj vojsci koja je pomogla u izvlačenju nekih hrvatskih državljana.

O požarima u Dalmaciji

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je da je ove godine evidentirano 2389 požara raslinja što je manje nego lani.

"Procijenjeno je kako je izgorjelo 12,5 četvornih kilometara", dodao je Tucaković i rekao kako je posljednjih dana povećan broj požara zbog ekstremnih vremenskih uvjeta zbog čega se požari teže gase.

"Najopterećenije su bile Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija. Potrebno nam je puno opreza jer se požari i dalje događaju svakodnevno", zaključio je Tucaković.

Ministar Božinović kazao je da se smanjilo prosječno vrijeme potrebno za intervenciju vatrogasaca.

"Brže donošenje odluka na svim razinama, brže uočavanja požara, brže i kvalitetnije praćenje požara, brže i kvalitetnije reagiranje vatrogasaca, bolja oprema i više ljudi su povećali kvalitetu sustava", dodao je Božinović.

Na požarištima bila i vojska

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da su protupožarne zračne snage na temelju 26 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice do 15. lipnja izvele 362 leta, a od 15. lipnja primile 193 zahtjeva, izvele 3786 letova i izbacili više od 17 tisuća tona vode.

Također, 26 hrvatskih vojnika bilo je angažirano na gašenju požarišta u Segetu Gornjem, a tim bezposadnih zrakoplova bio je angažira 11 puta u trajanju od oko 28 sati.

Za pružanje humanitarne pomoći gašenja požara u inozemstvu korišten je kanader s posadom šest puta, od čega dva u Grčkoj i Turskoj i četiri puta u BiH, tijekom kojih je ukupno izvedeno 376 letova.

Odobrena sredstva za djelovanje protupožarnih snaga u okviru državnog proračuna iznose 104 milijuna kuna, od čega je izvršeno 62 milijuna kuna, kazao je Banožić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene