Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Premijer o ukidanju prešutnih prekoračenja: ''Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana''. Objavio tko će i dalje primati državnu potporu

Premijer Andrej Plenković objavio je na sjednici Vlade da će, nakon što su se otvorili zatvoreni dijelovi kafića, mjere državne potpore nastaviti primati event industrija, putničke agencije i noćni klubovi.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na sastanak s viceguvernerom HNB-a Vujčićem o ukidanju prešutnog prekoračenja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

''Dogovorili smo da će HNB dostaviti Ministarstvu financija temeljitu analizu i da ćemo kao Vlada tražiti najbolje rješenje koje će ovaj financijski instrument, koji je zadnjih godina u raširenoj uporabi doveo građane da nisu ni svjesni. Mi ćemo voditi računa da rješenje uključuje i moguću zakonsku izmjenu, možda i limitiranje kamatne stope, na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana'', rekao je.

Komentirao je i rast BDP-a rekavši da se Hrvatska oporavlja. ''Vidimo da je Hrvatska u drugom kvartalu ostvarila peti najboji rast u EU i brži smo nego prosjek zemalja EU'', kazao je.

Neki će nastaviti dobivati potpore

Kada je riječ o potporama za očuvanje radnih mjesta tijekom pandemije, premijer je otkrio da je dosad utrošeno 18 milijardi kuna. ''Obuhvatili smo svako drugo radno mjesto u Hrvatskoj, 720.000 radnih mjesta, 92 posto tvrtki'', rekao je i dodao da u Hrvatskoj rastu plaće. Osvrnuo se i na proces obnove Banovine nakon potresa rekavši da će se učiniti sve da se to ubrza. Najavio je i otvaranje novih natječaja.

''Što ćemo učiniti dalje? Vidjeli smo da se epidemiološke okolnosti mijenjaju, no relaksiranjem mjera ograničenja dolazimo u situaciju da ćemo se prilagoditi okolnostima što se tiče potpora. Za kolovoz su one 4000 kuna za ugostitelje, no od 1. rujna bi te mjere ostale samo za event industriju, putničke agencije i noćne klubove'', otkrio je premijer i dodao da na snazi do kraja godine ostaje mjera skraćenog radnog vremena.

Beroš: U bolnicama duplo više oboljelih nego prošle godine

O aktualnom stanju s epidemijom koronavirusa izvijestio je na sjednici ministar zdravstva Vili Beroš. Objavio je da je u posljednja 24 sata potvrđeno 798 novih slučajeva zaraze te da najveći dnevni porast ima Zagreb.

''Dogovorena je kolektivna pripravnost u svim bolnicama na području Zagreba'', rekao je i dodao da je jedan od prioriteta procjepljivanje starijeg stanovništva.

''Najviše cijepljenih starijih od 65 godine, njih 90.93 posto, ima u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije'', kazao je Beroš. Podsjetio je da se mreža cijepljenja širi i na ljekarne koje će s cijepljenjem građana početi od sljedećeg tjedna.

''U Hrvatskoj posljednjih tjedan dana bilježimo brojke kakve nismo vidjeli od svibnja. Brojke hospitaliziranih su gotovo dvostruko veći od rujna prošle godine, a broj pacijenata na respiratoru je tri puta veći'', istaknuo je.

''Nezahvalno je prognozirati, no ako se nastavi epidemija necijepljenja možemo očekivati nove mutacije, daljnji porast novooboljelih i hospitaliziranih'', poručuje Beroš i poziva građane da se cijepe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene