Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog porasta brojki

Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja

Članovi Vlade sastali su se u četvrtak na sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Premijer je još jednom pozvao građane da se cijepe i dodao da se zbog porasta broja novooboljelih u nekim županijama uvode strože mjere.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade osvrnuo se na stanje s epidemijom u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

''Imamo porast brojki. Trebamo biti vrlo oprezni s obzirom na sezonu. Posebno je uočljiv porast brojki u dalmatinskim županijama i turističkim destinacijama. Zato će Stožer uvesti nove mjere'', kazao je.

''Što se tiče cijepljenja, prešli smo brojku od 1,6 milijuna cijepljenih osoba. I dalje pozivam sve koji dvoje ili imaju strahove da se informiraju i poklone povjerenje struci'', rekao je i poslao poruku građanima.

''Sve koji dvoje molim da ovo pozorno poslušaju. Dakle, od 100 posto hospitaliziranih, njih 94 posto nije bilo cijepljeno. Danas onaj tko odabire da se ne cijepi dovodi doslovno sebe u rizik koji može završiti fatalno. Cijeli turistički sektor očekuje od nas da ne dođe do skraćenja sezone, molim sve da pomognu'', kaže Plenković.

U Dalmaciji porast broja hospitaliziranih

O stanju s epidemijom na sjednici je govorio i ministar zdravstva Vili Beroš, koji je otkrio da je u posljednja 24 sata potvrđeno još 179 novih slučajeva zaraze, a udio novozaraženih među svima testiranima je 4,6 posto.

''U bolnicama je situacija povoljna, s izuzetkom pojedinih bolnica u dalmatinskim županijama u kojima se bilježi blagi porast broja hospitaliziranih'', dodao je ministar i otkrio da se u posljednja dva tjedna najviše novooboljelih bilježi u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj županiji i Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je uvođenje novih mjera u Dalmaciji. 

''Pripremamo novi set mjera koji će se početi primjenjivati od ponedjeljka. S obzirom na intenzitet i velik broj ljetnih događaja i okupljanja u priobalju, njihov je nadzor jedino moguć potpunim angažmanom lokalnih stožera i ostalih službi'', kazao je i dodao da lokalni stožeri mogu odlučiti ne izdati dozvolu za održavanje nekog događaja ako procijene da je riječ o potencijalnom riziku.

Premijer je podsjetio i da će se, nakon glasanja građana, na kovanicama eura pronaći šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica.

Zakon o obrazovanju odraslih

Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt prijedloga zakona o obrazovanju odraslih kojim će se unijeti značajne promjene u sustav obrazovanja odraslih, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja.

Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj treba urediti sukladno recentnim strateškim dokumentima donesenim na razini Europske unije, u kojima se naglašava značajna uloga sustava obrazovanja odraslih u procesu oporavka te zelene i digitalne tranzicije.

Ključne promjene koje donosi novi zakon jesu priznavanje neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, financiranje cjeloživotnog obrazovanja Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s ciljem podizanja kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026. Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a, u obrazovanju odraslih jer smo sada na 3,5 posto, a prosjek EU-a je 10,8 posto.

Izmjene zakona potrebne su kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada i pomoglo stjecanju boljeg socijalnog statusa obrazovanjem odraslih, napomenuo je Fuchs.

Također, predviđa se uključivanje niskokvalificiranih odraslih osoba u cjeloživotno učenje te uvođenje sustava osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih.

Osigurana sredstva za program i projekte za Hrvate u BiH

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

U proračunu za 2021. osigurana su financijska sredstva u iznosu od 25 milijuna kuna, izvijestio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko MiIas.

Osnovano je međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu.

Nakon provedenog javnog natječaja, na koji je stiglo 380 prijava, Povjerenstvo je raspodijelilo 25 milijuna kuna u 79 programa i projekata.

Neki su od tih programa/projekata izgradnja nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku, izgradnja edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Grudama, dovršetak izgradnje Športske dvorane Kupres, obnova školske knjižnice u Kaoniku, izgradnja vodovodne mreže u naselju Domaljevac, rekonstrukcija Male Vijećnice u Odžaku, rekonstrukcija Kulturnog centra Stolac i Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju.

U odnosu na 2020. sredstva su povećana za 3,5 milijuna kuna, najviše za programe/projekte u području zdravstva (za 2.235.000 kuna), u kategoriji ostala područja (za 1.365.000 kuna), te u području kulture (za 85.000 kuna).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene