Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popušta pod pritiskom javnosti

Plenković najavio izmjene zakona: "Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivat će naknadu 10 mjeseci"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix +0 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Premijer Plenković dao je izjavu nakon sjednice vrha HDZ-a. Roditelji njegovatelji nakon smrti djetata dobivat će naknadu 10 mjeseci, najavio je premijer.

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sastanka vrha HDZ-a. Najavio je da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

Na početku izjave osvrnuo se na paket pomoći građanima. Kazao je da je za to dobivena potpora Sindikata, HUP-a, HGK-a, HOK-a, Poljoprivredne komore, Sindikata umirovljenika... "To govori da Vlada intervenira na pravi način", rekao je premijer. 

"Raspravili smo i odluke koje su donesene u Hrvatskom saboru, između ostaloga i o reguliranju rada nedjeljom. Novi režim od 16 radnih nedjelja u trgovini nalazi pravi balans između obiteljskih i poslovnih obveza. Ovaj će zakon izdržati sve testove. Usvojen je i paket reforme zdravstva", kazao je Plenković. 

"Sve velike ciljeve realizirali smo na dobrobit građanstva", naglasio je. 

Komentirao je kritike na račun Vlade i najavio da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci. 

"Mi smo dizali prava osoba s invaliditetom. Dizali smo naknade s 2328 kuna na 4157 kuna prije tri mjeseca, a tada je oporba bila protiv. Podigli smo sredstva za roditelje njegovatelje na 4000 kuna, i protiv toga je bila oporba. Povećali smo sredstva za posebno skupe lijekove na 400 milijuna eura. Sve su to postignuća naše Vlade", kazao je. 

"Čuli smo poruke Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi. Danas sam obavio konzultacije s Piletićem da se poveća naknada za roditelje njegovatelje i da se definira period od deset mjeseci. To će biti okvir mijenjanja Zakona", kazao je Plenković. 

"Plus, idemo u Zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku. Svi ovi zakoni i promjene idu u smislu opsega, to je veći broj korisnika, kao i naknade", rekao je.

"Nije to predlagala oporba, oporba se tu stavila u funkciju jedne udruge. Ima puno ljudi koji se bave tom temom i mi smatramo da tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna i dobra u sklopu širih zahvata u izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi", rekao je.

Time je odgovorio na novinarsku konstataciju kako je rok koji je danas iznio za četiri mjeseca dulji od onoga koji je u Hrvatskom saboru predlagala oporba.

Vladajuća većina u prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Plenković je, na novinarski upit, negirao da je prva reakcija njegove stranke o toj temi prilikom glasovanja bila pogrešna. "Ne, nije. Ministar (Piletić) je rekao da ćemo donijeti cjelovito rješenje i to je u konačnici zaključak Sabora. Mi reagiramo konzistentno u skladu s onim što govorimo", kazao je.

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je i da je oporba bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su prije samo tri mjeseca povećavali naknadu za te iste roditelje. Tada, kazao je, nije primijetio medijski atak na oporbu što je bila protiv. Isto to nije primijetio niti kada su prije nekoliko godina povećavali naknade za roditelje njegovatelje.

Pročitajte i ovo Marina Primorac Vukoja, majka njegovateljica Borba se nastavlja Sebi su dali brojne povlastice, a roditelje njegovatelje ponižavaju: "77 dignutih ruku u Saboru je pokazatelj bezosjećajnosti"

"Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima", istaknuo je.

Upitao se i zašto Anka Mrak Taritaš kada je bila dio Vlade nije regulirala niti jedno od tih pitanja. "Zašto u njezinom mandatu nisu povjerenstva pri Ministarstvu zdravstva donosila odluke da se odobri posebno skupi lijek, primjerice za spinalnu mišićnu atrofiju poput Spinraze i dva druga lijeka koja se kod nas odobravaju. Nema odgovora na to", poručio je.

Plenković je kazao i da se ta tema ne može uspoređivati s naknadama koje nakon prestanka mandata dobivaju saborski zastupnici. "To su neusporedive stvari", rekao je.

Na novinarski upit koji je rok donošenja tog zakona, pojasnio je kako ministar Piletić ima zadaću da što prije sa svojim kolegama prione izradi prijedloga zakona.

Komentirao je prosvjed liječnika i rekao da je ministar Beroš najprimjereniji da se bavi pitanjima liječnika i njihovim zahtjevima. 

Na upit o slučaju Dekanić i bi li HDZ-u odgovarali izbori, kaže: 

"Vidjet ćemo što će biti. To su izravno izabrani čelnici, ne znamo kako će se sve ovo razvijati. U ovom trenutku izbori tamo nisu bili predmet naše rasprave", kazao je. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene