Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

OPTUŽIO IH DA LAŽU

Plenković o oporbi: "Cijela ta ekipa nastoji prekriti sramotu koju su učinili Hrvatskoj"

Aktualno Galerija +0 Plenković stiže na Predsjedništvo HDZ-a Galerija 1/1 >>
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva stranke i komentirao aktualne teme. Više puta je oporbu, koja najavljuje prosvjede zbog izmjene zakona o pomorskom dobru, optužio da laže.

Predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković kaže kako je iza nas bogat tjedan. Održao se svjetski gospodarski forum u Davosu, a razgovaralo se i o sjednici Vlade i ključnim odlukama - među kojima je bilo i imenovanje dvojice ministara. Bilo je govora i o obnovi, a novi ministar graditeljstva Bačić, u utorak ide na Banovinu.

"Razgovarali smo i o daljnjim koracima obnove. Sutra su na Banovini ministri Bačić, Medved, Erlić, da se upoznaju sa situacijom i da nakon toga kroz 10-ak određenih dana krenemo u odgovarajuće zakonske i institucionalne izmjene kako bi se ubrzala obnova", rekao je.

O oporbi: Lažu i izvlače se iz gliba

Komentirao je i najavu oporbe da će organizirati prosvjed zbog novog Zakona o pomorskom dobru. Više puta je optužio oporbu da laže oko ovog pitanja.

"Oni se svi skupa nastoje izvući iz gliba i živog pijeska svog glasovanja za Putina i protiv Ukrajine. Sad cijela ta ekipa nastoji prekriti tu sramotu koju su učinili Hrvatskoj. Slušaju naravno Milanovića u toj cijeloj priči nastoje da se to nekako zaboravi, da se nitko ne sjeća i nastoje bilo koju temu postaviti u eter pa i lažne. Ovo je lažna tema, odgovorili smo već na to u Saboru", rekao je Plenković.

Optužio je oporbu da u eter baca lažne teze. "Donosi se zakon kao dio reforme cijeloga pomorstva, kao dio NPOO-a, koji je sad u prvom čitanju. Rekli smo jasno, ako postoji što što se može bolje formulirati, riješit će se. Pomorsko dobro je opće dobro, ne može ga nitko otuđiti, nema nikakvog ograničenja, ograđivanja plaža. Dakle, lažne teze ne bi li se ovi koji lakonski druge nazivaju kvislinzima izvukli iz gliba gdje su bili za Putinovu agresivnu Rusiju, a protiv pomoći Ukrajini. To je srce i bit ove operacije u kojoj se oni sada nalaze".

Rekao je da mu je ponašanje oporbe očekivano - svatko sa svakim, samo protiv HDZ-a.

"2020. ih je bilo 11 ili 12 u koaliciji, mi smo ih košarkaškim rječnikom dobili 25 razlike. Vidjet ćemo kako će biti za godinu i pol. Rekao je Plenković", rekao je.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Hrvoja Krešića na koje zakone za ubrzavanje obnove misli, Plenković kaže: "Zakon o obnovi i zakon o djelokrugu ovlasti državne uprave. Integracije središnjeg državnog ureda, integracija fonda za obnovu Zagreba, stavljanje sve pod ministarstvo", kazao je Plenković.

Osvrnuo se na razgovore s velikim trgovcima zbog dizanja cijena.

"Dobili rok da vrate cijene, velik dio vratio. Neki su dobili kazne. Dijalog koji minsitar Filipović vodi s trgovačkim lancima, mislim da je jako dobar, da se napravi pregled informacija da potršač zna gdje mu je koja cijena. Ne vidim u čemu je problem, ako neki mogu dati informacije, zašto drugi ne mogu. Tehnički očito nije problem. Nadam se da će kroz dijalog s ministrom Filipovićem i to biti riješeno", kazao je.

U čemu je razlika između bijelih i crnih lista, zašto su jedne prihvatljive, a druge neprihvatljive pitao je reporter Dnevnika Nove TV.

"Tu i Udruge za zaštitu potrošača imaju svoju ulogu. Dobili su sredstva od Vlade da to kontroliraju, ali temeljna stvar je da svaki gospodarski subjekt ne ide na štetu građana. Tu je najviša šteta građanima, a ljudi će to pamtiti", rekao je Plenković. Krešić je ponovio pitanje. Premijer kaže kako je Vlada donosila mjere koje smatra dobrima, naveo je druge poteze koje je Vlada napravila i rekao da neki akteri nisu regirali u dobroj vjeri.

"Mislim da smo svojim zaključkom poslali dobre poruke i dosta je subjekata koji su vratili cijene", kazao je Plenković. Premijer ističe kako se radi samo o dijelu subjekata koji su djelovali nepošteno.

"Ne radi se o ratu, radi se o odgovornosti", kaže premijer.

Komentirao je i situaciju u zagrebačkoj Čistoći gdje su radnici sankcionirani nakon što su snimljeni kako u isti kamion bacaju različiti otpad.

"Važno je da komunalne službe dobro funkcioniraju. Baš da se otkaz dijeli na temelju jedne takve situacije... Postoje procedure. I državni inspektorat daje nekoliko dana da se otkloni problem", kaže Plenković.

Pročitajte i ovo Ročište u Zambiji - 3 Nakon 46 dana Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora otkrivamo kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Na predsjedništvo HDZ-a Branko Bačić i Šime Erlić prvi put su došli u funkcijama ministara.

"Počeo sam raditi", kazao je novinarima kratko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša uoči sastanka.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Čistoće - 27 teški uvjeti rada VIDEO/FOTO Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij? Radnici Čistoće u štrajku do daljnjeg

Bačić u utorak odlazi na Baniju te se očekuju konkretnije poruke, zaključio je reporter.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene