Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao i cijene goriva

Plenković o slučaju Mirele Čavajde: "Beroš je rekao sve. Nema zabrane pobačaja, to nije političko nego zdravstveno pitanje"

U ponedjeljak se održala zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne teme, s posebnom pozornošću na posjet Kijevu i slučaju trudnice Mirele Čavajde.

Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održala se u ponedjeljak od 17 sati.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić rekao je da će ovo biti prva prilika premijeru Andreju Plenkoviću da nakon povratka iz Ukrajine i Mostara izvijesti vodstvo stranke o posjetu Ukrajini te o drugoj krizi, iz perpektive Hrvatske, onoj vezanoj za izborni zakon u BiH.

"Imamo 1,6 milijuna osiguranika. Nikad više od 2008., to je vrlo dobro", istaknuo je Plenković. Rekao je da osnovica raste četiri posto. Kaže da se govorilo i o umirovljenicima. "Prilagodili smo ga, obuhvaća 735.000 umirovljenika", rekao je premijer i dodao da je Fitchov rejting bolji nego ikad.

Od prvog siječnja, Plenković očekuje da ćemo ući u eurozonu. "Dobro je da idemo na rebalans u Vladi u četvrtak", rekao je. "Da nije bilo vladinih mjera, cijene dizela bi bile skuplje dvije kune. Vidjet ćemo može li se nešto još učiniti", istaknuo je.

Posjet Kijevu

Osvrnuo se na svoj posjet u Kijev. "Hrvatska će nastaviti politički, diplomatski, humanitarno i tehnički pomagati Ukrajini. Razgovarali smo i o zarobljenom Hrvatu. Nastavit će se razgovori o tome", najavio je.

Rekao je da se za sada razgovara s ukrajinskom stranom, a "dalje će ministarstvo vanjskih poslova odlučiti". Kaže da dijalog s Moskvom postoji stalno. "Da smo prekinuli diplomatske odnose, sigurno bi nam bilo teško", rekao je kratko Plenković.

Posjet Ukrajini je, dodaje, bio pažljivo planiran. "Nije bilo svejedno kakvu poruku upućujemo, namjerno smo došli 8. svibnja", rekao je premijer.

Svećenik u Buči pokazaoim je masovnu grobnicu u dvorištu crkve. "Takav zločin je zastrašujuć. Podsjeća na Domovinski rat. Vrlo je teško zamisliti da se tako nešto događa 2022. na europskom području", istaknuo je premijer.

Osvrnuo se na Putinov govor na Dan pobjede. "Mislim da je jasno da zbog mog ritma nisam slušao njegov govor. Nije na meni da kvalificiram nijanse i govor u Moskvi", kazao je premijer i dodao da treba gledati situaciju na terenu, a ne analize stručnjaka.

Kazao je da se očekuje pisano izvješće ukrajinske strane o padu drona u Zagrebu. Dodao je da Ukrajinci tvrde da nije njihov.

Situacija u BiH

Komentirao je situaciju u Bosni i Hercegovini. "Ministar Grlić Radman je redovito u BiH. Ursula von der Leyen nikada nije trebala ići u Mostar. HNS BiH je odlučio sudjelovati u izborima, to je dobra odluka. Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka. Ne može jedna strana nametnuti nova rješenja", kazao je premijer. Priznao je da su u Vladi frustrirani zbog situacije s Hrvatima u BiH.

"Nisam optimist, ja sam realist. Hrvati u BiH su nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i to se ne smije dogoditi", napomenuo je. Predsjednik Zoran Milanović uputio je premijeru prošli tjedan poziv za sazivanje sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti o stanju u BiH, ali Plenković još nije odgovorio.

"Odgovorit ćemo kad procijenimo da je vrijeme", rekao je premijer.

Slučaj Čavajda

Osvrnuo se na izjavu ministra Vilija Beroša o slučaju trudnice Mirele Čavajde. "Ministar Beroš je rekao sve, nemam što dodati. Ne bih se lovio za njegovu izjavu, struka mora biti u prvom planu", rekao je Plenković i podsjetio da je riječ o odluci Ustavnog suda. "Okvir koji je dao Ustavni sud je jasan", istaknuo je.

Dodao je da bi se u novom zakonu samo radilo o tome da bude manje pobačaja, ali da nema riječi o zabrani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZVALA NA PROSVJED Severina oštro prozvala ministra zdravstva zbog slučaja Mirele Čavajde: "Vili, žena nije junica ni inkubator!"

Komentirao je najavljeni prosvjed u četvrtak. "Ne možemo ovaj slučaj uspoređivati, ovo je posebno. Nisam liječnik, nemam uvid, ali svaka moja suvišna izjava bi bila pogrešna", smatra Plenković i dodaje da to nije političko pitanje, već zdravstveno.

"Ovo je samo uobičajena situacija. Postoje institucije koje se time bave", rekao je premijer i kroz smijeh rekao da nema službe koje sumiraju izjave njegovih ministara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZVALA NA PROSVJED Severina oštro prozvala ministra zdravstva zbog slučaja Mirele Čavajde: "Vili, žena nije junica ni inkubator!"

"U svakom slučaju, žene imaju pravo, ne možete nikome oduzeti pravo na priziv savjesti. Te dvije stvari postoje istodobno”, rekao je Plenković. "Ovaj slučaj ne možemo staviti u kontekst ove druge teme koja je puno šira, a gdje je Ustavni sud dao okvir", dodao je.

Što se povećenja cijena energenata tiče, premijer je rekao da bi trenutno bilo preuranjeno ići u izmjene temeljnih ugovora. Najavio je da će u subotu biti obilježena stota obljetnica rođenja Franje Tuđmana. "U Lisinskom će se okupiti utemeljitelji HDZ-a", rekao je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene