Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Ako se Sabor ne konstituira do 13. prosinca, evo što čeka Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U predvečerje konstituiranja novog saziva Sabora našli smo se u situaciji kao nikada do sada - nitko nema većinu, DORH je pokrenuo izvide oko eventualne političke korupcije. Što možemo očekivati?

Ova situacija je nezgodna, ali nije negativna. To je vježbanje demokracije i povijest europskih demokracija pokazuje da se jedna mlada demokracija ne može demokratizirati bez, uvjetno rečeno, nekih lomova.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović istaknula dvije mogućnosti i poručila: "Nitko nema pravo udariti na ustavni poredak Hrvatske" Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Možemo očekivati da se osmi saziv Sabora konstituira ili ne konstituira. Trećeg nema. Konstituirati se može ukoliko kandidata ili jednog od predloženih kandidata prihvati većinski potreban broj zastupnika, njih 76 od 151. U tom slučaju možemo govoriti da imamo sve institucije države i da nema više vakuuma, da je središnje tijelo političkog odlučivanja Hrvatski sabor konstituiran, Vlada je tehnička i obnašat će tu dužnost do eventualnog sastava nove Vlade. Eventualnog - jer priča sa sastavljanjem nove Vlade nije tako jednostavna.

PODOLNJAK OTKRIVA 'Most ne može predložiti predsjednika Sabora jer nema trećinu zastupnika koja je potrebna za to'

Ukoliko se Sabor ne konstituira, mora se zakazati nova sjednica. Ustavni rokovi teku, oni nisu dugi.

Ustavni rok za konstituiranje 8. saziva Hrvatskog sabora je 13. prosinca. Ukoliko se to ne dogodi, sasvim je izvjesno da ćemo ići na ponovljene parlamentarne izbore.

Istraga koju provodi DORH je jedan novi demokratski iskorak koji je bio potreban, koji služi zaštiti ne samo parlamentarnog poretka, nego i zaštiti nas birača, građana koji smo dovoljno istraumatizirani uhićenjem premijera, skidanjem imuniteta i svega što smo vidjeli u zadnjih godina.

Mi smo nositelji suvereniteta po Ustavu Republike Hrvatske. Mi zaslužujemo najbolje u Saboru, mi zaslužujemo najbolje narodne zastupnike i u skladu s tim čak i onu odluku Ustavnog suda koju je objavio još prije početka izborne kampanje, da se mogu natjecati ljudi koji su u sudskim istragama, smatram duboko protuustavnom. Tako da bi sjednicu u četvrtak nazvala pokušajem konstituiranja 8. Hrvatskog sabora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene