Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Sustav funkcionira"

Sisačko-moslavački župan Žinić: "Vladamo krizom na terenu. Vjerujem da će biti proglašena elementarna nepogoda"

Iz Vlade su priopćili da će osnovati stožer koji će se baviti problemima na područjima pogođenim potresom i koordinirati aktivnosti svih sudionika. O toj je temi, kao i o drugim stvarima vezanim uz potres sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Žinićem razgovarala reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

Ivo Žinić rekao je da osnivanje Vladina stožera za potres nije priznanje da stvari na lokalnoj razini ne funkcioniraju.

"Od početka ovim prostorom upravlja Nacionalni stožer civilne zaštite. Tu je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i svi stožeri jedinica lokalne samouprave. Mislim da sustav funkcionira", rekao je.

Dodao je da je danas situacija mnogo drugačija nego što je bila prije tjedan dana, kada se dogodio prvi potres.

"Prvi dan je bio šok, spašavanje, zbrinjavanje ljudi, ali mislim da sada sustav funkcionira", rekao je sisačko-moslavački župan.

Također je rekao da osnivanje stožera ne znači da će biti dvostrukog zapovijedanja. "Linija je jasna. Imamo Nacionalni stožer, preko županijskog do lokalnih stožera. Vlada će donijeti odluku o koordinaciji aktivnosti na pomoći i rješavanju šteta", rekao je Žinić.

"Apsolutno vladamo krizom na terenu. Ovo je proces koji će biti dugotrajan. Ovo će trajati, ovo stanje dok se ne normalizira život, narednih možda mjesec dana", dodao je.

Vjeruje da će biti proglašena elementarna nepogoda

Žinić je rekao da je zaprimljeno više od 13.200 prijava štete, te da ih je nešto 4000 objekata pregledano.

"Velik broj naših statičara radi svakodnevno. Moramo priznati da se to ubrzalo. Prije dva dana imali smos svega 1000 pregleda, a na današnji dan je 1500 objekata pregledano. Vjerujem da ćemo kroz par dana imati sve objekte pregledane", rekao je Žinić

Upitan o šteti u mjestu Strašnik, koji je bio epicentar potresa, Žinić je rekao da je to mjesto u potpunosti obnovljeno nakon Domovinskog rata te da je većina kuća ostalo u dobrom stanju. Međutim, rekao je da ima i onih koje su uništene, možda zbog loše gradnje, ali da za to ne krivi državu.

"Država? Država je organizirala obnovu, a sam postupak obnove radile su privatne tvrtke, nadzorni inženjeri i svi ostali", rekao je župan sisačko-moslavački.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za područja pogođena potresom Izvan Hrvatske ste, a želite dostaviti humanitarnu pomoć? Evo što trebate učiniti prije nego što krenete na put

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NA OBITELJSKOJ KUĆI Fotografija iz Petrinje koja govori tisuću riječi: ''Hvala, divni ljudi''

Što se tiče državne financijske pomoći, rekao je da su zasad došla inicijalna sredstva za sanaciju kojom se želi vratiti život u normalu te je dodao da vjeruje da će biti proglašena elementarna nepogoda.

"Mi kao županija smo, zajedno s gradovima i općinama, pokrenuli proces da se podnese zahtjev za proglašenjem elementarne nepogodne", rekao je Žinić. O prirodnoj katastrofi ili velikoj nesreći, ako za to ima elemenata, odlučit će Vlada u narednim danima, kazao je Žinić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene