Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I O LOŠE OBNAVLJANIM KUĆAMA

Žinić o stanju u županiji: "Prve donacije su pomalo iscrpljene, nedostaje prehrambenih artikala, a ovakva situacija će trajati još dva, tri mjeseca"

Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije
Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije Galerija 1/1 >>
Župan Ivo Žinić izvijestio je o trenutnom stanju na području Sisačko-moslavačke županije.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić održao je konferenciju za novinare na temu trenutnih zbivanja na području Sisačko-moslavačke županije.

"Danas smo održali Stožer civilne zaštite, pojačan Kriznim stožerom, gdje su bili svi ravnatelji bolnica, direktori ustanova, škola...Stožer djeluje već deveti dan...Prijavljeno je 22.061 šteta na objektima, ovaj broj se povećava iz sata u sat, a pregledano je više od 8743 objekata. Ako gledamo da je 20 posto od do sad pregledanih objekata potpuno uništeno, sada se taj broj penje prema 4000 obiteljskih kuća i stanova i on će još rasti. Razmjeri štete su veliki: 116.000 stanovnika direktno je zahvaćeno potresom, a štetom 66.000 ljudi, velike su to brojke.

Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23. Uporabljivo s preporukom deset. Neuporabljivo je devet škola. Nisu pregledana još dva objekta i tu su velike materijalne štete. Imamo šteta na 3000 obiteljskih gospodarstava, na obrtima 750...dakle velika je to šteta", rekao je Žinić na početku konferencije za novinare. 

"55 milijuna kuna je šteta na županijskim cestama. Kuha se danas na terenu blizu 4000 obroka na različitim mjestima. Situacija je pod kontrolom, no one prve donacije su pomalo iscrpljene i trebat će popunjavati rezerve. Nedostaje određenih konzervi, određenih prehrambenih artikala...ovakva situacija u ovim uvjetima i na ovakav način će trajati još dva, tri mjeseca", kazao je. 

"U organiziranom smještaju zbrinuto je 753 ljudi. U sportskim dvoranama i školama nalazi se 200-injak ljudi, u vojarnama 410. Na području Gline je pak zbrinuto 123 ljudi u organiziranom smještaju. Na terenu je dopremljeno i montirano 300-injak kontejnera ili kamp kućica. Imamo 783 zahtjeva za ovakvim objektima, a taj će broj po nekoj procjeni doseći i 1000 i 1500. Mobilni timovi i dalje obilaze terene. 5 građevinskih timova i 5 timova za psihosocijalnu pomoć i tri poljoprivredna tima obišli su 398 kućanstava u 48 sela. Oni imaju zadatak doći do svakog čovjeka i vidjeti koji su problemi. Funkcionira i call centar", rekao je Žinić.

Luka Pešut iz PU sisačko-moslavačke izvijestio je o situaciji na terenu. 

"Imali smo do sada 50 kaznenih djela, ali niti jedno nije vezano uz potres. Dojave koje smo imali vezano za pljačke, niti jedna se nije pokazala istinitom, odnosno potvrđenom. Molim sve koji šalju dojave, napomenuo bi da time stvaraju nesigurnost kod naših građana i troše naše resurse, a rezultat je na kraju nula. Teren je pokriven sa dovoljnim brojem službenika. Stanje sigurnosti je na zavidnoj razini", rekao je Pešut. 

Smatra li se odgovornim za loše obnavljane kuće? 

Nakon što se utvrdilo da su mnoge obiteljske kuće izgrađene za obnove nakon Domovinskog rata sada oštećene ili čak sa crvenom naljepnicom, iz Uskoka je najavljeno da će policija poduzeti istražne radnje kako bi se utvrdilo je li pri obnovi bilo propusta.

Budući da je sadašnji župan Žinić u to vrijeme bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove, novinari su ga i danas pitali pitali smatra li se odgovornim. 

"Tijekom obnove obiteljskih kuća od 1995. do 2010. godine iz državnog fonda obnovljeno je 150.000 objekata i bio je to jedan od najvećih projekata u RH koji je ostvaren kroz organizirani sustav.

Sve je napravljeno prema pravilima obnove. Ministarstvo je bilo koordinator, ja sam bio zadužen i za Karlovačku i za Sisačko-moslavačku županiju. Na ovom području radilo je 100-injak projektantskih kuća, koje su radile projekte i vršile nadzor. Direktnog sudjelovanja i nadziranja glavnog inžinjera Žinića nema, ali ja i danas pozivam sve da istraže što se dogodilo i da se kaže tko je odgovoran. Neću prejudicirati tko je odgovoran.

Evidentno je da su te obnavljane kuće oštećene, ali morate znati da je razorna snaga bila jaka, to je velika razorna sila i moć i određeni objekti su oštećeni. Pozivam i građevinsku struku da dođe na teren i ispitaju što se dogodilo. Oni koji su nešto krivo napravili neka odgovaraju", istaknuo je župan.

Kazao je da će postupak montiranja kućica trajati još sigurno mjesec dana. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene