Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O uvođenju prireza

Sisačka gradonačelnica uzvratila Horvatu: "Pokušaji da se opravda zapanjujuća zloća i nepripremljenost su vrijedni prijezira"

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček oštro je demantirala današnju izjavu ministra graditeljstva Darka Horvata.

Opovrgnula je tvrdnje ministra kako je uvela prirez u sredinu u kojoj se on možda nije trebao plaćati. Poručila je kako su se vladajući pogubili te zaključila kako ministar ne zna gotovo ništa o poreznom sustavu.

Pročitajte i ovo Presuda: Ilustracija - 2 Odluka Optužnog vijeća Afera Po babi i stričevima: Odbijeni prijedlozi obrane bivših ministara za izdvajanje dokaza Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića

Njezinu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Vladajuća ekipa se poprilično pogubila! Kako drugačije objasniti podmuklu izjavu podmuklog ministra Darka Horvata da sam ja "uvela prirez" u jednu sredinu koji se možda nije trebao plaćati???

Od kako sam gradonačelnica, dakle od lipnja 2013., Sisak ima isti, identični prirez koji je uveden davno za vrijeme HDZ-ove vlasti u Sisku i niti sam ga uvodila, niti povećavala niti utjecala na njegov iznos!

Potpuno je nerazumljivo kako ministar u hrvatskoj Vladi ne zna gotovo ništa o poreznom sustavu koji vrijedi u Republici Hrvatskoj. Prirez nema nikakve veze sa stupnjem razvijenosti, koji je tek prije nekoliko godina počeolo računati Ministarstvo regionalnog razvoja.

Pokušaji da se lažima i podmuklim podvalama opravda zapanjujuća zloća i nepripremljenost Zakona o obnovi potresom pogođenih područja su prezira vrijedni i smiješni. Pozivam vlastodršce da se saberu jer je situacija dramatična stradalnicima koji rješenja nakon potresa trebaju odmah i sada!", poručila je sisačka gradonačelnica za DNEVNIK.hr.

Nakon obilaska Capraških Poljana Ikić Baniček još jednom je novinarima komentirala prepirku s Horvatom.

"Ukoliko je ministar Horvat zaista izjavio da sam ja podmuklo uvela prirez od 10 posto u gradu Sisku, onda je situacija u Vladi zabrinjavajuća i puno gora nego što sam mislila, ako ministar nema pojma da je prirez u Sisku i prije 2013. bio 10 posto i da je i dalje 10 posto te da ga nisam ja uvela", izjavila je Ikić Baniček.

Ministar Horvat prozvao je, naime, ranije danas Ikić Baniček da koristi njihovu internu komunikaciju za političku polemiku, ustvrdio da je u obnovi zgrada u Sisku osigurano 80 posto sredstava bez i jedne kune samog grada kao i da je Sisak po stupnju razvijenosti trenutno u kategoriji šest, kao i neki drugi gradovi pogođeni potresom poručivši: "Ako gradonačelnica Siska to želi zatomiti, onda ili ne zna ili je stvarno podmuklo uvela prirez od 10 posto u jednu gradsku sredinu, u kojoj se taj prirez možda i nije trebao plaćati".

Ikić Baniček pak kaže da nakon što je jučer bila sklona vjerovati da se "ekipi iz Vlade desila omaška pa su zaboravili Sisak staviti u sufinanciranje 100 posto, jer stvarno mnogo rade posljednjih 18 dana i ta ih je dinamika dovela do te omaške", danas je sklona vjerovati da su htjeli na mala vrata prevariti Sisak i Siščane.

To se, ističe, sada i potvrđuje. "Ako dodamo 60 posto vladinih, 20 posto županijskih, već imamo 80 posto. Danas je sam sebe demantirao, jer su sami htjeli da grad Sisak nema financiranje 100 posto. Ponavljam, nije ništa nepopravljivo napravljeno, jer je SDP jučer uputio amandman i sada trebaju samo svoje rukice dignuti i saborski zastupnici oporbe i saborski zastupnici vladajući, i ta mala greška će za Sisak i Siščane biti prošlost i nećemo više o tome razmišljati", poručila je.

Ukoliko je cijela Sisačko-moslavačka županija područje proglašeno katastrofom, onda bi, smatra Ikić Baniček, cijela županija trebala imati 100 posto financiranje obnove. "I uspoređivati grad Sisak koji je u 6. kategoriji sa 101 indeksom razvijenosti , koji ne određuje gradonačelnica nego opet ministar Horvat i njegovi kolege, sukladno njihovim kriterijima, i grad Zagreb, koji je mislim 116, i cijenu kvadrata u Sisku i Zagrebu, zaista je besramno i skandalozno", rekla je novinarima Kristina Ikić Baniček.

Umjesto da vladajući, kaže Ikić Baniček, prihvate dobronamjernu kritiku i kažu pogriješili smo i ispravit ćemo jer radimo u interesu građana Hrvatske pa tako i Siska, oni se samo dublje zakopavaju.

Vlada je u saborsku proceduru poslala izmjene Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije, kojima predlaže proširenje primjene toga zakona i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Sve te županije, pa tako i Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija, navodi se u predloženom zakonu, svojim proračunima će osigurati od po 20 posto za konstrukcijsku obnovu nekretnina na svojim područjima, isto kao i vlasnici odnosno suvlasnici nekretnine, dok će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, RH u potpunosti osigurati sredstva.

Iznimke od ovog članka, u smislu da se vlasnik odnosno suvlasnik nekretnine oslobađa uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu, su ako njegov dohodak, uključujući i dohodak bračnog ili izvanbračnog duga, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka i ako nije imao druge značajnije imovine 22. ožujka 2020., čija ukupna vrijednost prelazi 200 tisuća kuna, a između ostalog ako je i korisnik socijalne skrbi kojem je priznato pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene